De Ondernemersreis #12: Pand huren of pand kopen?

Geüpdatet op 27-7-2020 15:07:08
De Ondernemersreis #12: Pand huren of pand kopen?

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: pand huren of pand kopen?

Het gaat zo goed met ‘Diggin` Sound’ dat de garage te klein wordt voor de onderneming. Jean en Peter willen dus een groter pand mét uitstraling in het prachtige Friesland. Ze hebben twee panden op het oog: een huurpand en een kooppand. Jean heeft een voorkeur voor het huurpand. Niet alleen dankzij de prachtige authentieke details, maar ook omdat ze dan snel kunnen verhuizen als ze weer uit hun jasje groeien. Peter vindt dat ze voor het kooppand moeten gaan: vastgoed is immers altijd een uitstekende belegging gebleken. Wat moeten ze doen?

Het advies van Bentacera’s Alfred Stel en Peter Paul Koenders RA:
‘Het huren van een pand biedt een aantal voordelen. Jean en Peter hoeven niet direct geld vrij te maken voor een grote investering, het groot onderhoud is voor de verhuurder en Jean en Peter zijn inderdaad meer flexibel als er weer groei wordt verwacht. Nadelen zijn er ook: Jean en Peter verdienen niets als het pand meer waard wordt, ze hebben te maken met de eisen en voorwaarden van de verhuurder en ze zitten in beginsel 5 jaar aan het huurcontract vast. Het kopen van pand is dus ook een interessante optie.

Banken financieren tegenwoordig vaak tot 70% van de waarde van vastgoed. Dit betekent dat inbreng van eigen middelen noodzakelijk is. Een bank wil ook cijfers ontvangen (historie en prognose) op basis waarvan de bank kan bepalen of de (extra) financieringslasten door de onderneming gedragen kunnen worden. Als blijkt dat de lasten alleen gedragen kunnen worden als de onderneming nog fors gaat groeien, dan wordt een onderbouwing van prognoses essentieel. In zulke gevallen is een financier (terecht) extra kritisch. Een externe partij, zoals wij van De Valck Dealmakers, wordt dan vaak ingeschakeld om het gehele financieringstraject te begeleiden en samen met de accountant de prognoses te maken.

Een voorbeeld: als de bank tot maximaal 70% wil financieren dan zal je inzicht moeten krijgen in de manier waarop je de resterende 30% gaat financieren. Een financiële prognose is daarbij een prima hulpmiddel. Het helpt niet alleen om inzicht te krijgen in de financieringsbehoefte die je hebt, maar ook de periode waarin deze behoefte zich voordoet. Zo heb je duidelijk voor ogen wat de investering je aan geldmiddelen kost en kun je rekening houden met extra, niet voorziene, kosten.

Houd verder rekening met dat je misschien BTW moet betalen over de investering en de voorfinanciering daarvan. Het is belangrijk dat je eerste aanvraag geen vragen meer oproept bij de bank en dus meteen duidelijk is. Wanneer je het voorwerk goed hebt gedaan en de bank bereid is te financieren, laat dan altijd de leningsovereenkomst vooraf screenen door een expert. Die kijkt naar de gehanteerde rentepercentages, gestelde zekerheden, afsluitkosten etc. Ook daar valt mogelijk geld te besparen. Uiteraard helpen wij je graag om hier goed naar te kijken.’

 

Ondernemersreis11 (1)

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256