Dag van de Ondernemer - Bas van Steenoven aan het woord

30 november 2023

Ode aan het ondernemen

Voor Bas van Steenoven, Global Director of Marketing bij Sparck Technologies, is doorzettingsvermogen de absolute kern van ondernemerschap. "Het is wat mij betreft de motor achter het succes. Waarbij de positieve energie die voortvloeit uit behaalde successen de moeilijke momenten compenseert”. Wij spraken Bas naar aanleiding van zijn bevlogen presentatie over de ups en downs van het ondernemerschap tijdens Bentacera Inspireert. Vandaag is de Dag van de Ondernemer, een mooi moment om Bas nog eens aan de tand te voelen.

Hoogtepunt van ondernemen

"Zelf ben ik vanaf dag één betrokken bij de ontwikkeling van iets compleet nieuws. Wij hadden zoiets nog nooit gedaan bij Sparck Technologies. En daarom voelt het als mijn kindje. Maar ik stond daar gelukkig niet alleen in, omdat mijn collega’s eigenlijk hetzelfde gevoel hadden”. Ondanks dat Bas ervan overtuigd is dat het opbouwen van een bedrijf een voortdurende reis is, is hij ongelooflijk trots op zijn team. “Ontwikkelen blijft een kwestie van vallen en opstaan. Met gelukkig steeds minder vallen en steeds meer opstaan. En dat komt omdat de mensen in het bedrijf dezelfde passie en motivatie hebben om het tot een succes te maken”.

Bas Van Steenoven

Persoonlijk leiderschap en balans

Op de vraag hoe hij persoonlijk overeind blijft tijdens uitdagende ondernemersmomenten, benoemt Bas drie cruciale elementen. "Allereerst is het van belang dat je een goed team om je heen verzamelt. Dat zorgt ervoor dat wanneer het spannend wordt, ik de druk niet alleen ervaar maar dat we dat gezamenlijk voelen. In de tweede plaats is het belangrijk om met collega's te blijven communiceren over problemen om zo gezamenlijke uitdagingen te overwinnen. En dat gaat gepaard met persoonlijke balans op privégebied, weet Bas. "Regelmatig sporten, gezond eten, voldoende slaap en tijd met familie en vrienden zijn essentieel. Relativeer het probleem en breng jezelf terug in balans”.

Dé tip voor ondernemend Nederland

Van Steenoven heeft al een aantal jaren ervaring als ondernemer en heeft dé waardevolle tip voor elke ondernemer. "Onderscheid betrokkenheid en invloed. Soms ben je betrokken bij iets waar je geen invloed op kunt uitoefenen. In dat soort gevallen is het belangrijk dat je dat accepteert in het belang van je persoonlijke welzijn. Probeer daarom te focussen op het heden bij problemen. Continue terug- of vooruitkijken is vaak niet productief. Uiteindelijk is het verschil tussen betrokkenheid en invloed de sleutel tot effectief ondernemerschap”.