Gevolgen van het Belastingplan 2024 voor jou als IB-ondernemer

25 januari 2024

Deze blog is geschreven door Luca te Velthuis. 

Wat verandert er voor jou als ondernemer in de inkomstenbelasting?

Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heeft het Belastingplan 2024 gevolgen voor jou. Na het lezen van deze blog weet je precies wat er in belastingjaar 2024 veranderd is en wat dit voor jou als IB-ondernemer betekent.

Verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die je van je winst mag aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Voor de toepassing van de zelfstandigenaftrek moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • Ten eerste moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
  • Ten tweede moet je in het belastingjaar minstens 1.225 uren aan je onderneming hebben besteed.

In 2023 had je recht op een zelfstandigenaftrek van € 5.030. In 2024 is dit bedrag verlaagd naar € 3.750.

Verlaging MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een andere aftrekpost die je winst verlaagt. Voor deze aftrekpost geldt de voorwaarde dat je een ondernemer voor de inkomstenbelasting moet zijn. In 2024 ga je meer belasting betalen over je behaalde winst, want de MKB-winstvrijstelling is verlaagd van 14% in 2023 naar 12,7% in 2024.

Verlaging energie-investeringsaftrek

Ben je een ondernemer die investeert in duurzame bedrijfsmiddelen? Let dan op. De energie-investeringsaftrek (EIA), de aftrek die je krijgt als je in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen investeert, is namelijk verlaagd van 45,5% in 2023 naar 40% in 2024. Tegelijkertijd is de EIA-regeling wel met vijf jaren verlengd tot en met 2028.

Afschrijving gebouwen inkomstenbelasting

Als je een bedrijfspand in eigen gebruik hebt, dan mocht je tot en met 2023 tot 50% van de WOZ-waarde van het pand afschrijven. Dit wordt de ‘bodemwaarde’ genoemd.

Vanaf 2024 is de bodemwaarde verhoogd tot 100% van de WOZ-waarde van het pand. Dit heeft als gevolg dat er minder ruimte is om af te schrijven op je pand. Het is daarom belangrijk om te checken of je WOZ-waarde niet te hoog is vastgesteld door de gemeente. Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Als het bezwaar door de gemeente wordt toegekend bespaar je niet alleen gemeentelijke belastingen, maar ook inkomstenbelasting. 

Onbelaste reiskostenvergoeding

Reis je voor je onderneming met een privévervoermiddel zoals een auto, motor of een fiets? Dan mag je in 2024 een hogere reiskostenvergoeding rekenen. In 2023 mocht je € 0,21 per kilometer aftrekken van je winst. In 2024 is dit verhoogd naar € 0,23 per kilometer. Dit geldt voor zowel zakelijke kilometers als woonwerkkilometers. Heb je werknemers in dienst die ook met hun privévervoermiddel reizen? Dan kun je aan hen ook € 0,23 per kilometer belastingvrij vergoeden.

Tariefswijzigingen in box 1

Box 1 van de inkomstenbelasting bestaat uit twee schijven. De drempel voor de tweede schijf wordt elk jaar gecorrigeerd aan de hand van de inflatie. Hierdoor is een groter deel van jouw inkomen belast tegen het lage tarief. De inflatie in 2023 bedroeg 9,9% waardoor de drempel vanaf 2024 ook met 9,9% moest stijgen, van ongeveer € 73.000 naar bijna € 80.000.

De tariefschijf is vanaf 2024 maar met 3,55% verruimd naar een kleine € 76.000. Hierdoor is jouw winst eerder belast met het toptarief van 49,5%. Bovendien wordt het belastingpercentage van de eerste schijf verhoogd van 36,93% naar 36,97%. Deze twee maatregelen zorgen dus voor een hogere belastingdruk voor jou als ondernemer. Wel gaat de arbeidskorting iets omhoog wat zorgt voor een iets lagere belastingdruk.

Einde betalingskorting voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Tot slot kreeg je tot en met 2023 een betalingskorting als je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting in één keer betaalde. Vanaf dit jaar stopt deze betalingskorting.

Conclusie

Zoals uit deze blog blijkt, brengt het Belastingplan 2024 meerdere lastenverzwaringen voor IB-ondernemers met zich mee. Hiertegenover staan wel enkele meevallers, zoals de hogere onbelaste reiskostenvergoeding en de verhoging van de arbeidskorting.

Hulp nodig?

Heb je vragen over de gevolgen van het Belastingplan 2024? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Diensten:

Belastingadvies

Meer weten? 

Ben jij IB-ondernemer en heb je vragen over de gevolgen van het Belastingplan 2024, dan staan onze collega’s voor je klaar. Neem hiervoor contact op met je contactpersoon bij Bentacera of met Monique van Es. 

Contactpersoon

Monique van Es
Senior Belastingadviseur
 

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

 

 

De deadline van de renseigneringsverplichting voor in 2023 uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) nadert snel. Lees verder om te zien of je actie moet ondernemen.

Wat doe jij liever: boekhouden of ondernemen? Wij denken dat we het antwoord wel weten! We horen namelijk vaak dat (zelf) boekhouden voor vele ondernemers geen hobby is.

In deze onzekere tijd vragen vele ondernemers zich af hoe de toekomst van hun onderneming eruit ziet. Sterker nog, sommige ondernemers vragen zich zelfs af in hoeverre er nog een toekomst is voor hun onderneming.

Ongemerkt besteden ondernemers steeds meer tijd aan hun administratie, vooral bij gestage groei. Hierbij 10 gouden tips om tijd te besparen op je boekhouding.

In het kader van de #eindejaarstips, kan jouw administratie natuurlijk niet achterwege blijven. We willen niet herhaaldelijk in gaan op de "standaard eindejaarstips", maar je eens verrassen met iets nieuws, dus daar gaan we!