Nieuws

Accountants- en advieskantoor Bentacera dient klacht in bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vanwege niet-openstellen TVL Q4 2020

Om de economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus te beperken, heeft de rijksoverheid diverse steun- en herstelpakketten in het leven geroepen. Vooral in het begin zijn noodmaatregelen ‘onder stoom en kokend water’ tot stand gekomen en hebben ze een “grove” werking. Later is dat, met vernieuwde inzichten, fijnmaziger geworden. De grove werking leidde (en leidt hier en daar) tot vragen en ongewenste effecten. De klacht die Bentacera indient, gaat over het niet-openstellen van TVL Q4 2020.

Lees meer
Bentacera richt arbodienst op en sluit zich aan bij EVI

Bentacera richt arbodienst op en sluit zich aan bij EVI

Bentacera richt een arbodienst op om haar klanten in Noord-Nederland nog verder te ontzorgen bij het oplossen en voorkomen van verzuim. De financieel dienstverlener haakt hiermee in op de groeiende tendens om de beheersing van risico’s op het terrein van sociale zekerheid verder naar voren te schuiven in de procesketen. Vanuit het inzicht dat voorkomen beter is dan genezen, focussen dienstverleners in toenemende mate op preventie en sturing op inzetbaarheid.

Lees meer

Op maat gemaakte E-HRM software bij Bentacera

In een snel veranderende wereld wil je als ondernemer kunnen inspelen op kansen en mogelijkheden. Daarnaast streef je het behalen van je ambities na. Tegelijkertijd wil je die goede werkgever zijn en willen medewerkers graag voor je aan de slag.

Lees meer
Kreston benoemt Bentacera fiscalist Jelle Bakker als Tax Director Europa

Kreston benoemt Bentacera fiscalist Jelle Bakker als Tax Director Europa

Trots zijn wij bij Bentacera om te melden dat onze internationaal fiscalist mr. Jelle R. Bakker is benoemd als Tax Director in Europa binnen Kreston. Jelle werkt al geruime tijd bij Bentacera en is bovendien al jaren actief betrokken bij het Kreston netwerk, waar Bentacera sinds 2015 in participeert.

Lees meer
De blik vooruit van... Rudolf de Jong | Janco de Jong BV

De blik vooruit van... Rudolf de Jong | Janco de Jong BV

Janco de Jong (71) begon ooit vanuit een hobby met het maken van siersmeedwerk. Begin jaren 80 besloot Janco houtkachels te gaan verkopen, tot het moment dat de fabrikant waarvan hij de kachels importeerde failliet ging. Vanuit de passie voor het ambacht is Janco daarom zelf een houtkachel gaan bedenken én maken: de JAnus was geboren. De zoon van Janco, Rudolf de Jong (46), kwam rond 2004 in dienst en heeft het bedrijf – en daarmee de meer zakelijke kant - in fases overgenomen. Vader Janco is als ‘maker’ nog altijd betrokken bij de productie en ontwikkeling van de kachels.

Lees meer
Ondernemerskracht - Onder de Luifel

Ondernemerskracht - Onder de Luifel

Sinds 1960 is Onder de Luifel een full service conceptcateraar die van elk moment een event maakt, zowel privé als zakelijk. Zo deinzen ze niet terug voor een bedrijfsfeest met 2.000 gasten, maar ook een intiem thuisdiner zien ze als een mooie uitdaging.

Lees meer
Ondernemerskracht - Stichting Parkeergarages Leeuwarden

Ondernemerskracht - Stichting Parkeergarages Leeuwarden

Stichting Parkeergarages Leeuwarden is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van zes parkeergarages (Zaailand, Oldehove, Hoeksterend, Oosterstraat, Klanderij, Revius) en twee gratis fietsenstallingen (Sint Jacobsstraat en Zaailand) in Leeuwarden. Daarnaast houdt de Stichting zich bezig met het beheer van de parkeervelden bij de scholen NHL Stenden Leeuwarden en Emmen en bij het WTC Leeuwarden. Directeur Anton Zantman vertelt over een uniek initiatief om lokale ondernemers in deze tijd een hart onder de riem te steken.

Lees meer
Verbeterkracht: professionalisering van het HR-beleid

Verbeterkracht: professionalisering van het HR-beleid

Feenstra Dakbedekking - met als standplaats Dronrijp, Friesland - heeft sinds 1994 ervaring met alle soorten en maten dakbedekking. Onder het motto “Wy baarne der yn” leveren zij vakmanschap voor ieder dak. Bentacera heeft na een uitgebreide analyse mogelijke interne verbeteringen blootgelegd en biedt op basis daarvan tijdelijke HR-ondersteuning. Marian van Vliet (HR-adviseur bij Bentacera) en Willem Feenstra (eigenaar Feenstra Dakbedekking) vertellen over dit traject en de prettige samenwerking.

Lees meer
Verbeterkracht: ondersteuning in salarisadministratie

Verbeterkracht: ondersteuning in salarisadministratie

Koninklijke Drukkerij De Vries is met meer dan 100 jaar ervaring specialist op het gebied van vouwkartonnage en verpakkingen. Het bedrijf ondersteunt met circa 120 medewerkers klanten door heel Europa bij het ontwerpen van diverse productverpakkingen. Toen in maart 2019 hun medewerker salarisadministratie voor een halfjaar wegviel, heeft Bentacera deze rol tijdelijk opgevangen. Fogelien de Vries (Bentacera) en Eddy Koenen (Koninklijke Drukkerij de Vries) vertellen over dit traject.

Lees meer
Verbeterkracht: optimaliseren en borgen van processen

Verbeterkracht: optimaliseren en borgen van processen

Omdat Bentacera dicht op de huid van veel organisaties zit en beschikt over een groot netwerk van ervaren interimmers en adviseurs, weten we altijd de juiste man of vrouw op de juiste plek te krijgen. Een vertrouwd gevoel. Want onze interim managers en adviseurs vervullen waardevol werk en zijn jouw back-up als het om verbetertrajecten gaat. Of het nu voor een aantal dagen is of voor een langere periode. Dát noemen wij 'Verbeterkracht’.

In deze rubriek nemen wij je mee in verschillende bedrijven waar wij onze Adviseurs hebben ingezet. Deze keer: WIND Internet.

Lees meer
Scheiden in coronatijd....hoe regel je dat?

Scheiden in coronatijd....hoe regel je dat?

Wanneer de beslissing om uit elkaar te gaan definitief is gemaakt, rijst vaak de vraag waar te beginnen en wat te regelen. Een scheiding regelen is een persoonlijke gebeurtenis en het heeft dan ook onze voorkeur om gezamenlijk om de tafel te zitten en alles goed door te spreken. Op onze kantoren zijn verschillende mogelijkheden om conform de RIVM richtlijnen samen te kunnen zitten op gepaste afstand.

Lees meer

TOGS: uitbreiding SBI-codes

Naar aanleiding van de vele gevallen van (met name) kleine bedrijven die vanwege een verkeerde SBI-code niet in aanmerking komen voor TOGS, komt er nog één keer (met terugwerkende kracht) een uitbreiding van de lijst SBI-codes.

De toegevoegde SBI-codes zijn:

Lees meer
Ondernemerskracht - Laboratorium Medisan

Ondernemerskracht - Laboratorium Medisan

Laboratorium Medisan initieert, ontwikkelt en produceert al meer dan dertig jaar gezondheidsproducten, zowel humaan als veterinair. Hieronder vallen medical devices, sportproducten en specifieke therapeutische producten voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt.

Lees meer
Ondernemerskracht - GO180 Personal Trainers

Ondernemerskracht - GO180 Personal Trainers

Bij GO180 Personal Trainers draait alles om het verbeteren van de kwaliteit van leven. Zowel fysiek als mentaal. Vanuit het geloof dat een gezond en vitaal lichaam zorgt voor een fit en krachtig leven, is GO180 gedreven om mensen te helpen bij het behalen van hun fysieke en mentale doelstellingen. Zo kunnen mensen de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid vergroten en benutten.

Lees meer

Samenloop van continuïteitsbijdrage voor zorgaanbieders en NOW

Voor zorgaanbieders geldt als voorwaarde om NOW aan te kunnen vragen, dat zij eerst een beroep doen op de continuïteitsbijdrageregeling die door Zorgverzekeraars Nederland is opgezet. In die zin hebben zorgaanbieders geen keuze om wel of geen continuïteitsbijdrage aan te vragen als zij ook van de NOW regeling gebruik willen maken.

Lees meer

Maatregelen (bancaire) financieringen

Hieronder volgt een overzicht van de (bancaire) financieringen in verband met het coronavirus. Neem gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Bentacera (mobiel bereikbaar tot 20:00 uur) of via 088-3210610 (bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur).

Lees meer

Diverse aanvullende maatregelen

Hieronder volgt een overzicht van de diverse aanvullende maatregelen in verband met het coronavirus. Neem gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Bentacera (mobiel bereikbaar tot 20:00 uur) of via 088-3210610 (bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur).

Lees meer

Aanvullende branchespecifieke maatregelen

Hieronder volgt een overzicht van de Aanvullende branchespecifieke maatregelen (cultuur, sierteelt en voedingstuinbouw) in verband met het coronavirus. Neem gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Bentacera (mobiel bereikbaar tot 20:00 uur) of via 088-3210610 (bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur).

Lees meer

TOGS / TVL MKB

De Tweede Kamer heeft op 26 mei een motie aangenomen om de TOGS-regeling uit te breiden voor wijkgebouwen en dorps- en buurthuizen. De TOGS-regeling zal binnen afzienbare tijd worden opengesteld voor deze ondernemers. Verder heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om een hardheidsclausule op te nemen op basis waarvan ondernemers die niet onder de formele werkingssfeer van de TOGS vallen, maar toch in identieke of vergelijkbare omstandigheden verkeren, aanspraak kunnen maken op de TOGS. Hoe de aanvraagprocedure voor deze categorie ondernemers eruit zal zien, is op dit moment nog niet bekend. Wellicht kunnen deze ondernemers op de valreep toch nog een TOGS-aanvraag indienen.

Lees meer

Fiscale maatregelen corona

Hieronder volgt een overzicht van de fiscale regelingen in verband met het coronavirus. Neem gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Bentacera (mobiel bereikbaar tot 20:00 uur) of via 088-3210610 (bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur).

Lees meer

Accountantsverklaring voor NOW 1.0 en NOW 2.0

Bij de invoering van de NOW-regeling is aangegeven dat bij het definitief vaststellen van de NOW-subsidie een accountantsverklaring verplicht is. Op 20 mei zijn hierover regels bekend gemaakt. De werkgever is verantwoordelijk voor de informatie die hij bij de aanvraag en de vaststelling van de subsidie verstrekt. Hij dient met betrekking tot omzet en loonsom een zodanig controleerbare administratie te beheren, dat achteraf gecontroleerd kan worden of een subsidie terecht is verstrekt.

Lees meer

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0)

Verlenging
De NOW regeling wordt verlengd met een periode van 4 maanden. Deze verlenging wordt aangeduid met NOW 2.0. Omdat sprake is van een verlenging van de huidige regeling, blijven ook alle voorwaarden van kracht. Er zij echter een aantal aanvullingen. De tekst van de regeling is nog niet bekend gemaakt. Hierna wordt alleen op de door het kabinet aangekondigde aanvullingen ingegaan.

Lees meer

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0)

Loonsom bij seizoensbedrijven: loonsom in periode maart t/m mei hoger dan januari?
Een punt van kritiek op de NOW regeling is dat er onvoldoende rekening werd gehouden met een hogere loonsom tijdens omzetpieken, waarvan sprake is bij seizoensbedrijven. Uitgangspunt is immers het SV-loon in de maand januari.

Lees meer
Ondernemerskracht - De Haas Bloemen & Decoratieverhuur

Ondernemerskracht - De Haas Bloemen & Decoratieverhuur

De Haas Bloemen & Decoratieverhuur is een bloemen- en cadeauwinkel in IJlst. Ook beschikt de winkel over een afdeling decoratieverhuur. Vindt er een (zakelijk) feest of evenement plaats, dan wordt De Haas Bloemen & Decoratieverhuur ingezet om de locatie aan te kleden met meubels, bloemen, planten, etc.

Lees meer
Ondernemerskracht - Watersportbedrijf ANJA

Ondernemerskracht - Watersportbedrijf ANJA

Watersportbedrijf ANJA houdt zich vooral bezig met het verhuren van open boten. Naast een verhuurvloot van zo'n 70 boten hebben ze ook een tankstation aan het water, en organiseren ze groepsevenementen op en langs het water. Robin Dorenbosch vertelt over hoe zijn bedrijf wordt geraakt door de coronacrisis.

Lees meer

NOW: hoe zit het nu met min-uren en plus-uren?

Veel werkgevers hebben met werknemers een arbeidsovereenkomst afgesloten waarin er min- en plusuren kunnen worden opgebouwd. In deze contracten is het mogelijk om het tijdelijk minder werken te compenseren met tijdelijk meer werken dan de afgesproken gemiddelde arbeidsduur.

Lees meer

NOW: tweede wijziging van de regeling

Sinds de publicatie van de NOW regeling op 31 maart jl., wordt de regeling voor de tweede maal gewijzigd. Minister Koolmees had al aangekondigd dat de NOW regeling voortdurend gemonitord wordt en, indien nodig, wordt aangepast. Daar waar met de eerste wijziging van 3 april jl. meer wijzigingen van technische aard werden doorgevoerd, worden nu een aantal inhoudelijke wijzigingen in de regeling aangebracht.

Lees meer

Goed nieuws: Uiterste termijn indienen NOW verzoek na aanvraag WTV is nu ook 31 mei a.s.!

Gisteren bereikten ons geluiden dat het UWV er van uit gaat dat alle werkgevers tot 31 mei aanstaande te tijd hebben een NOW aanvraag in te dienen. Daarbij zou geen onderscheid gemaakt worden voor werkgevers die een WTV aanvraag hebben ingediend. Wij hebben hier vanmorgen (29 april) naar geïnformeerd bij onze contactpersoon bij het UWV en daar antwoord op gekregen.

Lees meer

Aanvraag NOW is ingediend, wat is nu het vervolg?

De aanvraag NOW is ingediend door u of uw adviseur. Tot nu toe is het UWV heel snel met het uitbetalen van het eerste voorschot. Vaak al na enkele dagen staat het geld op uw bankrekening.

En dan is de vraag: hoe ziet het vervolg er uit? Daarover de volgende aandachtspunten.

Lees meer

Aanpassing NOW regeling voor concerns

Naar aanleiding van de ingediende moties en toezeggingen die vervolgens door het Kabinet zijn gedaan, is op 22 april jl. bekend gemaakt dat de concernregeling binnen de NOW wordt aangepast.

Lees meer

Financieringen en alle maatregelen op een rij

In de afgelopen weken zijn maatregelen afgekondigd door de banken over het opschorten van aflossing en/of rente.

Ook zijn er door de overheid enkele regelingen opengesteld, specifiek gericht op (extra) financiering.

Lees meer

Vakantie in Corona-tijd

De meivakantie komt er aan. Het is mooi weer en onze regering heeft ons opgeroepen geen reisplannen te maken. Hoe ga je hier als werkgever mee om? Hieronder eerst de informele aanpak en daarna de juridisch uitgangspunten.

Lees meer

De Zorgsector: continuïteitsbijdrage en NOW, kan dat ?

Wij horen regelmatig de opmerking dat met de komst van de continuïteitsbijdrageregeling voor de zorgsector, zorgaanbieders geen gebruik kunnen maken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, ofwel de NOW. Maar, is dat zo? Aan het eind van dit artikel blijkt dat zorgaanbieders wel degelijk ook voor de NOW in aanmerking kunnen komen. Maar eerst, hoe ziet de regeling, die door Zorgverzekeraars Nederland op 5 april jl. heeft geïntroduceerd, er nu uit?

Lees meer
Ondernemerskracht: Christel Koning (Hof van de Koning)

Ondernemerskracht: Christel Koning (Hof van de Koning)

“Samen met het team proberen wij er iets van te maken”, zegt Christel Koning van restaurant Hof van de Koning. “Ons restaurant is gesloten. Ook hebben wij tot nader order geen feesten en partijen”. In het familiebedrijf is het nu ook mogelijk om eten af te halen. Ze hadden altijd al catering, maar ze merkten dat bedrijven het ook minder druk hebben en/of hun medewerkers thuis lieten werken.

Lees meer

Details Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Vandaag zijn door de Minister de uitvoeringsregels voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) bekend gemaakt. Deze regels geven voor een deel antwoord op vragen die er leefden. In ons bericht van 30 maart tref je de hoofdlijnen van de NOW regeling aan. De regeling wordt vanaf 6 april a.s. opengesteld en aanvragen kunnen vanaf 14 april worden ingediend.

De belangrijkste punten op een rij:

Lees meer

Waar kun je tijdens de coronacrisis als ondernemer terecht?

In deze nieuwsbrief informeren we je graag, door het laatste nieuws te delen rondom de volgende regelingen:
- NOW
- TOZO
- TOGS
- Beperking van fiscale risico's
- Bijzonder uitstel van betaling

En introduceren wij onze Corona Helpdesk. Naast het contact opnemen met je eigen adviseur kun je hier ook terecht met vragen rondom de noodmaatregelen.

Inmiddels raakt het virus en de maatregelen ons allemaal. Het virus kan ook (grote) invloed hebben op de continuïteit van jouw onderneming, de bedrijfsactiviteiten en medewerkers.

Naast de nieuwsbrief raden wij je aan ook onze website in de gaten te houden, www.bentacera.nl/corona

Lees meer

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De regeling Werktijdverkorting (WTV) is op dinsdag 17 maart stopgezet als ‘corona-maatregel’. Daarvoor in de plaats introduceert het kabinet de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Lees meer

Maatregelen op het gebied van (bancaire) financiering

Een noodzakelijke voorwaarde voor de bedrijfscontinuïteit is dat je als ondernemer kunt beschikken over voldoende liquide middelen. Er is voldoende ruimte nodig in uw rekening-courant om te kunnen blijven ondernemen en / of om rekeningen te kunnen blijven betalen. In dit licht is het essentieel hoe de banken en overige financiers ruimte gaan bieden voor verlichting en/of extra krediet.

Lees meer

NOW, WAB, fiscale regelingen voor uitstel van betaling en maatregelen op het gebied van (bancaire) financiering

Je ontvangt van ons een extra nieuwsbrief die ingaat op de ontwikkelingen rondom en de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) en enkele regelingen die voor jou van nut kunnen zijn.Inmiddels raakt het virus en de maatregelen ons allemaal. Het virus kan ook (grote) invloed hebben op de continuïteit van jouw onderneming, de bedrijfsactiviteiten en medewerkers.

Lees meer

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Sinds 1 januari jl. bepaalt de Wet Arbeidsmarkt in Balans dat je voor medewerkers met vaste uren/onbepaalde tijdcontracten de lage WW premie verschuldigd bent. Bij overschrijding van de vaste uren met meer dan 30% is de hoge WW premie verschuldigd. Dat betekent een premiestijging van 5% over het brutosalaris (inclusief overwerk, toeslagen, etc.).

Lees meer

Tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Welke maatregel komt daarvoor in de plaats?

Het kabinet introduceert de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van deze regeling zijn al bekend (zie hieronder).

Lees meer

Vanaf heden ISAE 3402 gecertificeerd!

Bentacera biedt 1 loket voor haar dienstverlening op het gebied van verzuimbegeleiding als onderdeel van HR dienstverlening. Deze HR dienstverlening bestaat o.a. uit verzuimbegeleiding, salarisverwerking, HR advies, pensioenadvies, procesoptimalisatie en fiscaal – en juridisch advies. Dit levert onze relaties korte lijnen op zodat er snel geschakeld kan worden.
 

Lees meer
De (eerste) feestdagen na een scheiding

De (eerste) feestdagen na een scheiding

Je hoeft de tv maar aan te klikken of de reclames met dolgelukkige gezinnen bij ’t knapperende haardvuur, aan een kerstdiner of al oliebollen bakkend komen je tegemoet. Maar wat nou als je gescheiden bent? Voor ouders en kinderen die niet meer één gezin vormen, zijn de feestdagen best lastig. Hoe kun je ervoor zorgen dat je er samen toch een mooie tijd van maakt zonder al teveel spanningen? Wij helpen je op weg.

Lees meer

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaak

Alle eenmanszaken krijgen in het najaar van 2019 een brief van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Met jouw eenmanszaak ga je dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al je contacten met klanten of leveranciers.

Lees meer

Pensioen verdient aandacht!

Pensioen is een kostbare, maar laag gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde. Het gevoel bij de pensioenregeling is vaak niet zo positief. Pensioen is nu eenmaal een onderwerp dat we het liefst voor ons uitschuiven. Voor een goed pensioen zijn tijdige keuzes van groot belang. Maar om in actie te komen is duidelijk inzicht noodzakelijk. Onze collega Sikko Hulzenga vertelde er meer over in de Drachtster Courant en Leeuwarder Courant.

Lees meer

Mogelijke schadevergoeding voor je trucks

Heb jij tussen 1997 en 2011 trucks of vrachtwagencombinaties gekocht? Dan is de kans groot dat je recht hebt op meer dan €10.000 schadevergoeding per truck. Gedurende deze tijdsperiode zijn er namelijk door truckfabrikanten verboden prijsafspraken gemaakt. Hiervoor hebben de truckfabrikanten een boete gekregen van de Europese Commissie. Zogenoemde claimspecialisten, die bedrijven helpen bij het vorderen van een schadevergoeding, hebben deze truckfabrikanten aansprakelijk gesteld voor de schade. Deze truckfabrikanten maakten indertijd deel uit van een kartel dat de prijzen van nieuwe trucks ‘kunstmatig’ hoog hield. Binnenkort start een procedure om compensatie af te dwingen.

Lees meer
Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag 2019

Het hoogtepunt van het fiscale jaar is weer geweest en de regering heeft haar plannen voor 2020 bekend gemaakt. Wat opvalt is dat burgers met een middeninkomen dit jaar mogen profiteren van de economische voorspoed en dat het bedrijfsleven - om dit profijt te financieren - wat minder voordeel krijgt dan eerder was bedacht.

Lees meer

Maak kennis met de energiebesparingsplicht!

Verbruikt jouw bedrijf of instelling per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Maak kennis met de energiebesparingsplicht!

Lees meer
Bentacera’s nieuwe vennoot: Richard Nijholt

Bentacera’s nieuwe vennoot: Richard Nijholt

De inkt is nog nat, maar de handtekening staat. Richard Nijholt is per september 2018 vennoot bij Bentacera! De 42-jarige Richard woont met zijn vrouw en drie kinderen in Balk en werkte de afgelopen twintig jaar bij EY, waar hij als student terechtkwam.

Lees meer

Medewerker in dienst? Loop geen €6.000 mis

Nu er een einde is gekomen aan de premiekortingen via de loonaangifte is het nog belangrijker geworden om duidelijk in beeld te hebben voor welke medewerkers je recht hebt op een loonkostenvoordeel (LKV).

Lees meer
Een gesprek met Jilke Kooijker van Terra Mannenmode

Een gesprek met Jilke Kooijker van Terra Mannenmode

Wij proberen het voor mannen zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. De meeste mannen houden gewoon niet zo van winkelen. En als ze dan toch iets moeten aanschaffen, dan het liefst gelijk alles in één winkel. ‘Dan ben ik ook maar klaar’ denken ze.” Jilke Kooijker weet waar hij het over heeft. Hij werkt nu zo’n tien jaar bij Terra Mannenmode, waarvan de laatste drie als eigenaar. “Mannen zijn veel rechtlijniger in hun doel. Vrouwen willen het liefst overal even binnenkijken.”

Lees meer

Mogelijk teveel btw afgedragen over privégebruik auto

Btw-heffing privégebruik auto
Sinds 1 juli 2011 zijn de btw-regels voor het privégebruik van de auto door btw-ondernemers, maten/firmanten en hun werknemers aangepast. Per deze datum wordt het privégebruik niet langer gecorrigeerd middels een btw-aftrekcorrectie, maar door middel van een heffing over het privégebruik.

Lees meer

Vanaf 1 april 2017 geen pensioen in eigen beheer meer

De Eerste Kamer heeft gistermiddag de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer aangenomen. Daarmee is de mogelijkheid om een pensioen in eigen beheer op te bouwen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) afgeschaft. Vanaf 1 april 2017 is het pensioen in eigen beheer (PEB) geschiedenis. Dit betekent dat je snel in actie moet komen. Wat moet je doen? Onze senior belastingadviseur Mark de Jager heeft het voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
Fries opleidingsbedrijf bouwt aan toekomst

Fries opleidingsbedrijf bouwt aan toekomst

Bij Bentacera komen dagelijks veel verschillende bedrijven voorbij. Tijd voor een bezoek! Deze keer namen we een kijkje in de wereld van de bouw en gingen we in Leeuwarden op bezoek bij Bouwmensen Friesland-Nunspeet. Dit bedrijf ondersteunen wij op het gebied van advies, verdieping en innovatie. We spraken met boekhouder Wopke Kooistra en hoofd administratie Isella van der Veer.

Lees meer
Van monumentenpand tot ruïne?

Van monumentenpand tot ruïne?

Nederland kent van oudsher prachtige monumentenpanden. Veel van deze monumentenpanden verkeren in goede staat, mede doordat de overheid daaraan bijdraagt. Er bestaat namelijk een fiscaal aantrekkelijke regeling om deze monumentale panden te onderhouden. Maar wat schetst de verbazing? Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat deze aantrekkelijke subsidieregeling voor monumenten komt te vervallen. Wat betekent dit voor jou als eigenaar van een monumentenpand, of wanneer je van plan bent een dergelijk pand te kopen?

Lees meer
Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

Wilt u tijd maken om aan uw organisatie te werken? En kunt u daarbij wel een financiële bijdrage gebruiken?

Dan kunt u ook dit jaar weer subsidie Duurzame Inzetbaarheid aanvragen om mensen langer en productief aan het werk te houden. Bent u hierin geïnteresseerd? Dan is het verstandig nu actie te ondernemen.

Lees meer
Hoe presteer jij ten opzichte van je concurrent?

Hoe presteer jij ten opzichte van je concurrent?

Wil jij weten hoe je presteert ten opzichte van je concurrent? Door onze deelname aan SRA Branches in Zicht, een landelijk benchmarkplatform met een database van 100.000 jaarrekeningen, kunnen we jou van actuele branche-informatie en harde cijfers voorzien.

Lees meer
De staat helpt ondernemers

De staat helpt ondernemers

U denkt nu wellicht: “Ik ben ondernemer en mij helpt de staat echt niet!”. De overheid bedenkt diverse wetten en regels die inderdaad niet altijd helpend zijn voor ondernemend Nederland. Wetten en regels zijn wel nodig om onze rechtsstaat in stand te houden, dat begrijpt iedereen. Waarom dan toch: de Staat helpt ondernemers…!? Vanuit de staat zijn er ook regels/regelingen die u als ondernemer kunnen helpen, bijvoorbeeld op financieringsvlak. De overheid is echter geen bank en zal dat ook niet worden. Wel biedt ze faciliteiten voor banken en investeerders om financieringen rond te krijgen. De bekendste en meest gebruikte vorm is het borgstellingskrediet voor het MKB (ook partijen als kredietunies kunnen hier gebruik van maken). Met behulp van een borgstellingskrediet zal een financier eerder geneigd zijn om te financieren en niet minder belangrijk, tegen betere voorwaarden!

Lees meer
Bentacera versterkt netwerk Kreston International

Bentacera versterkt netwerk Kreston International

Met ingang van 11 februari 2016 versterken de Noord-Nederlandse adviesorganisatie Bentacera en het internationale samenwerkingsverband Kreston elkaar. Dan sluit het ruim tweehonderd adviseurs tellende Bentacera zich namelijk aan bij het internationale samenwerkingsverband Kreston, dat actief is in 104 landen over de hele wereld.

Lees meer
Inspiratiesessies voor administratiekantoren groot succes!

Inspiratiesessies voor administratiekantoren groot succes!

Veel administratiekantoren hebben de behoefte om hun dienstenpakket uit te breiden om toch aan de steeds complexere vraag van klanten te kunnen voldoen. Wij helpen administratiekantoren met gerichte ondersteuning waardoor de klant optimaal kan worden bediend.

Lees meer
Johan Bloemhof vennoot bij Bentacera

Johan Bloemhof vennoot bij Bentacera

Johan Bloemhof is per 1 januari 2016 benoemd als vennoot van Bentacera. Met de benoeming van Johan bestaat de maatschap uit 16 vennoten en circa 220 medewerkers.

Lees meer
Top 10 veranderingen 2016 voor ondernemers

Top 10 veranderingen 2016 voor ondernemers

Het nieuwe jaar is begonnen en dat gaat traditiegetrouw gepaard met de nodige veranderingen. Regels wijzigen en nieuwe regels treden in werking. Daarom voor u een top 10 van veranderingen per 1 januari 2016.

Lees meer
Bentacera special: Lonen 2016

Bentacera special: Lonen 2016

In deze special treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2016 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte bent.

Lees meer
Rentederivaten, schadevergoeding of niet?

Rentederivaten, schadevergoeding of niet?

Er wordt veel gesproken over rentederivaten in de media, minister Dijsselbloem heeft zich er persoonlijk mee bezig gehouden. Vanuit de media lijkt het net of bijna alle derivaten foutief afgesloten zijn en dat deze puur dienden om de portemonnee van de bank te vullen. In tegenstelling tot wat in de media veelvuldig naar voren wordt gebracht, ben ik van mening dat een derivaat vaak doet waarvoor het bedoeld en afgesloten is: “het afdekken van rente risico’s”. Echter…

Lees meer
De Valck Dealmakers begeleidde Van der Meulen Transport bij overname traject

De Valck Dealmakers begeleidde Van der Meulen Transport bij overname traject

Bij gebrek aan opvolging binnen het bedrijf of vanuit de familie besloot Ate van der Meulen zijn bedrijf Van der Meulen Transport afgelopen voorjaar te laten overnemen. De overnamekandidaat was meteen duidelijk. Maar om het traject ook tot een succesvol einde te brengen, nam Van der Meulen een Register Valuator in de arm.

Lees meer
Eindejaarstips 2015

Eindejaarstips 2015

Het einde van het jaar is het moment om uw fiscale positie zowel zakelijk als privé onder de loep te nemen. In dit speciale nieuwsitem vindt u diverse handige ‘eindejaarstips’, waarin we vertellen welke maatregelen er zijn om de belastingdruk te verlichten! Naast tips voor alle belastingplichtigen, zijn er specifieke tips voor de ondernemer, de DGA en BV.

Lees meer

Wiebes: geen VAR meer voor zzp'ers

Als het aan het kabinet ligt, hebben zzp'ers en freelancers binnenkort geen VAR-verklaring meer nodig om te laten zien dat ze zelfstandig zijn. Ook de plannen voor een digitale opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie zijn van de baan, schrijft Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer.

Lees meer
Bentacera zet drone in voor pakketpost

Bentacera zet drone in voor pakketpost

Accountantskantoor Bentacera gaat vanaf 6 april 2015 kleine poststukken met behulp van een drone bezorgen. Het betreft een testperiode van 2 maanden en alleen de Bentacera vestiging in Dokkum zal deelnemen aan deze proef.

Lees meer

Wijziging Wetsvoorstel inzake Transitievergoeding

Naar aanleiding van de onrust die is ontstaan inzake de transitievergoeding die moet worden betaald bij het niet verlengen van een contract van, met name, seizoenarbeiders heeft minister Asscher doen besluiten een nieuw voorstel te doen inzake de transitievergoeding

Lees meer

Doe de gebruikelijklooncheck!

De gebruikelijkloonregeling voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) is met ingang van 1 januari 2015 gewijzigd. Mocht het u ontgaan zijn, dan leest u hieronder nog een keer de gewijzigde regels. Aan de hand van twee voorbeelden kunt u vervolgens checken of u in 2015 nog steeds het correcte loon geniet.

Lees meer

Dien schenkingsaangifte tijdig in

Heeft u in 2014 een schenking ontvangen? Dan kan het zijn dat u daarvan uiterlijk vóór 1 maart 2015 aangifte moet doen. Dat moet in ieder geval als een kind van zijn ouders een schenking heeft ontvangen van meer dan € 5.229.

Maar ook als u daarbij gebruik heeft gemaakt van de eenmalige vrijstelling (tot € 25.096) of de extra verhoogde eenmalige vrijstelling (tot € 52.281). Óf van de tijdelijk verhoogde vrijgestelde schenking van maximaal € 100.000. U kan alleen gebruikmaken van deze schenkingsvrijstellingen als u daar om verzoekt bij de schenkingsaangifte.

Wilt u meer weten over uw schenkingsaangifte? Neem dan contact met ons op.

Lees meer
Artikel Leeuwarder Courant van 15 januari 2015

Artikel Leeuwarder Courant van 15 januari 2015

Ze kijken naar de cijfers, van u, van ons. Ze weten wat er speelt bij heel veel bedrijven, maar hoe kijken adviseurs en accountants naar de wereld en zichzelf? ‘Wij maken tijd’ heb ik gelezen op de site van Bentacera. Jan de Jong en Gooitzen Boonstra deden het en namen me mee.

Lees meer
Bentacera organiseert Vitaliteitsweek voor medewerkers

Bentacera organiseert Vitaliteitsweek voor medewerkers

Het verkrijgen van een gezonde balans met betrekking tot in- en ontspanning, dat is het doel van de Vitaliteitsweek bij Bentacera. Van 8 t/m 12 december worden er diverse workshops georganiseerd zoals ‘gezonde voeding’ en ‘yoga’ De vitaliteitsweek wordt afgesloten door een sportmiddag en eindejaarsfeest.

Lees meer

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256