Over Bentacera

Bentacera is - met zeven vestigingen - een van de grootste accountancy- en advieskantoren van Noord-Nederland.

Bentacera vindt het belangrijk om als inhoudelijke sparringpartner betrokken te zijn bij alle ontwikkelingen bij haar klanten en zoekt altijd naar de juiste specialist bij elke uitdaging binnen jouw bedrijf.

Adviseren en Inspireren! Dat is onze kracht. Kracht die zijn oorsprong vindt in lef én ondernemen. Dit alles met de menselijke maat. Stap voor stap, maar altijd met de focus op vooruit. Mét succes, na bijna 100 jaar zetten we nog steeds stappen vooruit.

Bentacera beschikt over ruim 300 specialisten die we op het juiste moment aan je verbinden. Betrokken adviseurs die jou graag helpen in het realiseren van jouw ambitie.

Bekijk onze diensten

Wij kijken naar jouw onderneming als geheel. Zo zetten we samen slimme stappen vooruit. Of het nu gaat om accountancy, (pre-)audit, fiscale- en bedrijfsadvisering, personeelsbeleid of Arbo en verzuim. 

Bentacera kan jou altijd verder helpen! Met een lokale focus en een internationaal netwerk. Samen, stap voor stap vooruit.

 

Van het samenstellen van jaarrekeningen tot betrouwbare data.

Van gedegen controles van jaarrekeningen tot slimme data-analyse.

Ondernemers ISO-proof helpen bij preventie en verzuimbegeleiding.

Wij helpen je helder zicht te krijgen op je organisatie en het nemen van de juiste beslissingen zodat je grip krijgt op je organisatie.

Als ondernemer of DGA op zoek naar een organisatie die je helpt op het gebied van belasting en aangiftes?

Voor aan- en verkoopbegeleiding, het opstellen van bedrijfswaarderingen en het aantrekken van financieringen.

Van salarisverwerking en HRM tot pensioen en arbeidsrecht. Wij bieden ondersteuning voor al jouw personeelszaken. 

Tijdelijk een van onze experts nodig? Wij springen graag bij. Samen zorgen we dat jouw bedrijfsvoering optimaal blijft functioneren.

Als partner van Kreston Global beschikken wij over unieke expertise waar dan ook ter wereld. Jij ontvangt maatwerk advies omtrent internationaal ondernemen.

Bentacera door de jaren heen

 1. Westersingel

  1922 - Start Terpstra & Kooi

  Bij het Martiniplein, aan de Westersingel in Sneek wordt op 1 juli 1922 de voorloper van BENT opgericht: Terpstra & Kooi.

 2. Voorbeeld9

  1993 - Start digitalisering

  Bij Terpstra & Kooi worden de eerste computers in gebruik genomen. Hiervoor werd alle administratie nog met de hand gedaan. Vanaf 1993 konden de collega's digitaal gegevens verwerken en om de beurt aan de slag op de computers.

 3. Voorbeeld10

  1995 - Oprichting Acera

  Acera vormt zich uit een voortzetting van de Friese tak van de voormalige noordelijke Zijlstra Wisman groep. Met een groep van ruim 50 collega's en kantoren in Dokkum, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. 

 4. Hegedyk 7

  1998 - Verhuizing naar Hegedyk

  Na 86 jaar verhuist de voorloper van BENT: Terpstra & Kooi van de Westersingel naar de Hegedyk 7, waar nu het huidige pand van Bentacera Sneek zich bevindt. 

 5. Voorbeeld21

  2006 - Ontstaan van BENT

  Op 1 juli 2006 gaan Terpstra & Kooi (Sneek) en kantoor Burghgraef, De Jong & Schilstra (Bolsward, Franeker & Makkum) de krachten bundelen om meer ruchtbaarheid te krijgen in Zuidwest-Friesland. Twee jaar later, in 2008, wordt de naam BENT in gebruik genomen.

 6. Voorbeeld8

  2011 - Centralisatie BENT

  Het kleine kantoor van BENT in Makkum wordt losgelaten. BENT heeft op dat moment ruim 70 professionals en specialisten in dienst met drie vestigingen in Bolsward, Franeker en Sneek.

 7. Operatie Noordkracht

  2012 - Start Operatie Noordkracht

  Met de werktitel Operatie Noordkracht en de slagzin Verder Bouwen op Vertrouwen starten BENT en Acera de voorbereidingen voor een fusie naar een nog krachtigere organisatie in Friesland. 

 8. Bentacera

  2013 - Bentacera Begint

  BENT (Bolsward, Franeker & Sneek) en Acera (Dokkum, Drachten, Heerenveen & Leeuwarden) ronden Operatie Noordkracht af en fuseren onder de naam Bentacera. De redenen achter de fusie is om meer daadkracht in Friesland te krijgen en de specialistische kennis uit te breiden. 

 9. Voorbeeld7

  2014 - Sluiting kantoor Franeker

  Door groei en centralisatie binnen de organisatie, met name in de controlepraktijk, wordt besloten om het kantoor in Franeker te sluiten en de verschillende diensten onder te brengen op de andere kantoren om deze door te laten groeien. 

 10. Bentacera Courant

  2014 - Ontstaan kernwaarden Bentacera

  De huidige kernwaarden van Bentacera komen naar voren. Betrokken, Eerlijk, Vertrouwen, Kwaliteit en Puur. Een mooi proces over wat de collega's willen uitdragen naar de klanten, maar ook naar de collega's. Deze waarden zijn de genen, de identiteit van Bentacera

 11. Bentacera Kreston

  2016 - Aansluiting bij Kreston Global

  Mede door de snelle groei binnen de Audit & Assurance afdeling en de internationale ambities van de klanten besluit Bentacera zich aan te sluiten bij het internationale netwerk van onafhankelijke accountancy kantoren van Kreston Global

 12. 5 Jarig Bestaan Bentacera

  2018 - 5-jarig jubileum Bentacera

  Bentacera bestaat 5-jaar. Op de foto v.l.n.r.: Algemeen directeur Gooitzen Boonstra, Vennoten Ronald de Jong en Willem Spoelstra met oud-collega's Theo de Jong (Voormalig Acera en vader Ronald de Jong), Piet Spoelstra (Voormalig Terpstra & Kooi collega en vader Willem Spoelstra).  

 13. Arbo

  2021 - Eigen ARBO dienst Bentacera

  In juni 2021 heeft Bentacera haar eigen gecertificeerde ARBO dienst. Bentacera Arbo & Verzuim B.V. valt onder het certificaat van de EVI Facilities B.V.

   

   

 14. Foto Certificering Salaris

  2021 - ISAE Certificering Salarisverwerking

  Op 2 december 2021 heeft de Salarisverwerking tak van Bentacera B.V. de ISAE 3402 certificatie type 1 mogen ontvangen. Hierdoor wordt de kwaliteit gewaarborgd en jaarlijks getoetst. Een mooie stap in de verdere professionalisering van onze brede dienstverlening!

 15. Pand Leeuwarden

  2021 - Verhuizing Bentacera Leeuwarden

  In december 2021 is Bentacera Leeuwarden verhuist naar een nieuw pand. De Agoraweg werd ingeruild voor een innovatiever en groter kantoor aan de Van Der Nootstraat. 

   

   

 16. Opening Groningen 1

  2022 - Opening kantoor Groningen

  Het nieuwe kantoor in Groningen is een feit! Op 9 juni 2022 werd de vestiging aan de Leonard Springerlaan 9 feestelijk geopend door paralympisch kampioen Tristan Bangma. Met dit mooie kantoor zet Bentacera haar ambities kracht bij.