Reken nu af met je pensioentekort

27 november 2023

Door fiscale wijzigingen is het nu voordeliger om je pensioen aan te vullen

Heb je een pensioentekort, denk dan dit jaar nog na over de aankoop van een lijfrente of de storting op een bankspaarrekening. Door een storting in zo’n product creëer je een extra aftrekpost in de inkomstenbelasting van 2023 en zit je er na je pensioen wat warmer bij.

Belastingvoordeel tot 49,5%

Een lijfrente of bankspaarrekening is een financieel instrument waarbij je nu geld inlegt om later periodieke uitkeringen te ontvangen, bedoeld als aanvulling op je pensioen. De toekomstige uitkeringen zijn belast met loonheffing en inkomstenbelasting.

De aankoop van een lijfrente of de storting op een bankspaarrekening is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan resulteren in aanzienlijke belastingvoordelen, met een aftrek tot maar liefst 49,5%. Daarnaast zijn sommige heffingskortingen inkomensafhankelijk, waardoor deze aanzienlijk kunnen stijgen, hierdoor wordt het voordeel in 2023 nog groter. Door nu geld in te leggen voor extra inkomen later, kun je niet alleen je belastingheffing verlagen, maar ook bouwen aan een financieel sterke toekomst.

Meer aftrekmogelijkheden dan ooit

Dit jaar zijn de regels voor belastingaftrek royaal verruimd. Je kunt nu tot 30% van je pensioengrondslag aftrekken, met een maximum inleg van € 34.550. De aftrek was voorheen slechts 13,3% van de pensioengrondslag. Dit betekent dat je aanzienlijk meer fiscaal vriendelijk voor later kunt sparen.

Maak gebruik van de jaarruimte

Bovendien kun je nu tot tien jaar terug gebruikmaken van jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies, terwijl dit tot 2023 beperkt was tot zeven jaar. Als je in de afgelopen tien jaar de volledige jaarruimte niet hebt benut, heb je nu de kans om dit alsnog te doen. De niet benutte jaarruimte wordt ook wel reserveringsruimte genoemd. Deze reserveringsruimte is ook fors verhoogd, van € 8.065 naar maximaal € 38.000 per jaar.

Dit alles betekent dat je de maximale aftrek dit jaar kunt verhogen tot wel € 72.550. Dit is een kans die je niet mag laten liggen, vooral als je in voorgaande jaren niet de maximale aftrek hebt benut. Maar let op, je moet dit jaar nog inleggen om de aftrek te kunnen verzilveren.

Voorwaarden voor aftrek

Natuurlijk zijn er voorwaarden verbonden aan deze belastingvoordelen. De gestorte bedragen zijn alleen aftrekbaar als er daadwerkelijk sprake is van een pensioentekort. Dit bepaal je aan de hand van je jaar- en reserveringsruimte. Deze berekenen wij graag voor je.

Aarzel niet en neem nu actie om je pensioenaftrek voor 2023 te optimaliseren. Je financiële toekomst verdient deze aandacht, en de belastingvoordelen maken deze eindejaarstip des te aantrekkelijker. Neem contact met ons op en wij denken met je mee in deze belangrijke stap richting een financieel gezonde toekomst.

Diensten:

Belastingadvies


Wij geven je graag advies over deze fiscale wijzigingen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor ondersteuning. Bel je relatiemanager of stuur een mail naar het ons fiscale team, via bufiscaal@bentacera.nl

 

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

Platformverkopers opgelet! DAC-7 wetgeving verplicht online platforms te rapporteren over de inkomsten van haar gebruikers. Lees in onze blog over de regeling en de consequenties.

Op 6 juni 2024 deed de Hoge Raad uitspraak over de manier waarop het inkomen uit vermogen (box 3) wordt berekend. Lees hier over de gevolgen van deze uitspraak.

Wil je dividend uitkeren in 2024? Houd dan rekening met de effecten van de belastingtarieven in box 2, de algemene heffingskorting en de wet excessief lenen.

Vanaf 1 juli 2024 wordt belastingrente in rekening gebracht over de verschuldigde IB en/of VPB over 2023. Dit wil je dus voorkomen.

Ben jij een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heeft het Belastingplan 2024 verschillende gevolgen voor jou. Lees hier wat dit voor jouw situatie betekent.