Dividend uitkeren in 2024?

10 april 2024

DGA’s opgelet, houd rekening met deze wijzigingen bij het uitkeren van dividend

Overweeg je om in 2024 dividend uit te keren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met verschillende wijzigingen die van invloed zijn op de te betalen belasting. In deze blog bespreken we de effecten van de belastingtarieven in box 2, de algemene heffingskorting en de wet excessief lenen.

Belastingschijven in box 2 in 2024

Sinds 1 januari 2024 zijn er twee belastingschijven in box 2. Over inkomen uit aanmerkelijk belang (dividenduitkeringen) tot € 67.000 betaal je 24,5% belasting. Over inkomen uit aanmerkelijk belang boven de € 67.000 betaal je in 2024 33% belasting. Als je een fiscaal partner hebt, kan het opstaptarief van 24,5% twee keer worden benut en valt daarmee het dividend van een bedrag tot € 134.000 in de laagste schijf. Dit is een grote wijziging ten opzichte van 2023, toen was er sprake van één uniform tarief van 26,9% over de totale dividenduitkering. Daarnaast staat er voor 2025 nog een belangrijke wijziging op het programma.

Wijziging algemene heffingskorting

Tot en met 2024 heeft alleen het inkomen uit werk en woning (box 1) invloed op de hoogte van de algemene heffingskorting. Met ingang van 2025 gaat dit naar alle waarschijnlijkheid veranderen. Voor de bepaling van de algemene heffingskorting zal dan ook rekening gehouden worden met het inkomen uit aanmerkelijk belang. Door deze wijziging kan de effectieve belastingdruk over dividenduitkeringen in 2025 hoger uitvallen dan 24,5%.

Verlaging drempelbedrag Wet Excessief Lenen

Sinds 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen in werking getreden. Door deze wet is het voor DGA’s minder aantrekkelijk geworden om geld te lenen van de B.V. Alle schulden aan de B.V. boven de €700.000 worden belast in box 2 van de inkomstenbelasting. De peildatum voor deze regeling is telkens op 31 december van het betreffende belastingjaar. Het bedrag dat op die datum boven het drempelbedrag uitkomt, wordt als fictief voordeel uit aanmerkelijk belang (box 2) betrokken in de heffing van inkomstenbelasting. Eigenwoningschulden zijn onder voorwaarden uitgezonderd van deze regeling en hoeven mogelijk niet meegeteld te worden. Met ingang van 1 januari 2024 is het drempelbedrag verder verlaagd naar € 500.000. Dit betekent dat je hier sneller mee te maken kan hebben. Speelt dit bij jou? Neem dan op tijd contact met ons op om de mogelijkheden met je door te nemen.

Vraag een voorlopige aanslag aan om belastingrente te voorkomen

Bij het uitkeren van dividend dient de B.V. 15% dividendbelasting in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Omdat je over het totale dividend 24,5% of 33% aan aanmerkelijk belang heffing verschuldigd bent, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting nog 9,5% of 18% aan belasting voldoen. De door de B.V. reeds afgedragen dividendbelasting wordt namelijk verrekend met de belasting in box 2. Wij adviseren je om over dit bedrag alvast een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee voorkom je dat je 7,5% belastingrente verschuldigd bent bij het te laat betalen van de belasting. Dit is zonde! Wij kunnen je helpen bij het regelen van de voorlopige aanslag.

Overige aandachtspunten en formaliteiten

Bij het uitkeren van dividend moet ook  rekening gehouden worden met een aantal wettelijke vereisten en formaliteiten, zoals een balanstest en een uitkeringstoets. Wij kunnen je hier natuurlijk ook bij helpen.

Meer weten over het uitkeren van dividend

Het goed timen van een dividend uitkering kan veel impact hebben op de te betalen belastingen. Wat het beste moment is, is afhankelijk van veel factoren en jouw unieke situatie. Laat je hier dus vooral over adviseren.

Diensten:

Belastingadvies

Wil je meer weten over dividend uitkeren? Wij denken graag met je mee over het geschikte moment. Ook bij het aanvragen van een voorlopige aanslag helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op je relatiemanager of met Michel Bril. Ons team belastingadviseurs staat voor je klaar.

Contactpersoon

Michel Bril
Junior Belastingadviseur
 

Meer weten over belastingadvies

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

 

 

Kijk jij op tegen de btw-aangifte? Nergens voor nodig! Maak het jezelf gemakkelijk en krijg inzicht in jouw organisatie met maandelijkse financiële rapportage.

Platformverkopers opgelet! DAC-7 wetgeving verplicht online platforms te rapporteren over de inkomsten van haar gebruikers. Lees in onze blog over de regeling en de consequenties.

Op 6 juni 2024 deed de Hoge Raad uitspraak over de manier waarop het inkomen uit vermogen (box 3) wordt berekend. Lees hier over de gevolgen van deze uitspraak.

Wil je dividend uitkeren in 2024? Houd dan rekening met de effecten van de belastingtarieven in box 2, de algemene heffingskorting en de wet excessief lenen.

Vanaf 1 juli 2024 wordt belastingrente in rekening gebracht over de verschuldigde IB en/of VPB over 2023. Dit wil je dus voorkomen.