Kennisbank collecties

Hieronder een lijst met de beschikbare kennisbank onderdelen. 
Scroll door naar de gewenste categorie om een overzicht van de bijbehorende items te zien. 

 

Oproepcontracten zijn nog altijd populair bij werkgevers. Maar er zijn veel zaken om rekening mee te houden om de flexibiliteit van deze contracten in stand te houden.

Platformverkopers opgelet! DAC-7 wetgeving verplicht online platforms te rapporteren over de inkomsten van haar gebruikers. Lees in onze blog over de regeling en de consequenties.

Op 6 juni 2024 deed de Hoge Raad uitspraak over de manier waarop het inkomen uit vermogen (box 3) wordt berekend. Lees hier over de gevolgen van deze uitspraak.

Hoe zorg jij voor tevreden medewerkers die hun werk goed en met plezier uitvoeren? Lees alles over de mogelijkheden van een MTO binnen jouw organisatie!

Een transitievergoeding is een financiële vergoeding die de werknemer kan gebruiken voor de overstap naar een nieuwe baan. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog hier!

Wat doe je als een medewerker niet aan de verwachtingen voldoet? Ontdek hoe je adequaat reageert in ons artikel. We bespreken alles over het verbetertraject en de wettelijke verplichtingen waar je als werkgever mee te maken hebt.

Benieuwd naar het geheim achter een soepel draaiende organisatie? In dit profiel komen taken, verantwoordelijkheden en vaardigheden samen om een gestroomlijnde werkomgeving te creëren.

Wil je dividend uitkeren in 2024? Houd dan rekening met de effecten van de belastingtarieven in box 2, de algemene heffingskorting en de wet excessief lenen.

Vanaf 1 juli 2024 wordt belastingrente in rekening gebracht over de verschuldigde IB en/of VPB over 2023. Dit wil je dus voorkomen.

Is er sprake van ontslag op staande voet? Dan eindigt de arbeidsovereenkomst per direct. In onze blog lees je alles over de regels bij ontslag op staande voet.

Marieke Dolfsma begon afgelopen februari als nieuwe manager P&S bij Bentacera. Leer Marieke beter kennen en ontdek haar visie op onze HR-dienstverlening!

Aan het begin van dit nieuwe jaar vond er een ‘wisseling van de wacht’ plaats tussen onze vennoten Peter Paul Koenders en Siedo Lok.

Theo Vrieswijk is aangetreden als nieuwe vennoot bij Bentacera. Hij gaat zijn kennis, ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland inzetten voor de groei van Bentacera in Groningen.

Gooitzen droeg 1 januari 2023 zijn functie als algemeen directeur over aan Ronald de Jong. Ronald: ‘Ik heb zin om invulling te geven aan de ingezette koers. Die blijft onveranderd en ambitieus.

Sai Accountants sluit zich per 1 januari 2023 aan bij Bentacera Groningen. Vanuit het nieuwe kantoor van Bentacera aan de Leonard Springerlaan zullen de klanten van Sai worden bediend.

In de laatste nieuwsbrief van 2022 vindt je informatie over WHK, reiskosten en thuiswerkvergoeding, tarieven, mutaties en de factuur van 2023.

Wist je dat verzuim gemiddeld € 250 - € 400 per dag kost? Daarom is het belangrijk om zelf de regie te houden en verzuim zo goed mogelijk te laten begeleiden.

Op 9 juni opende Bentacera haar zevende kantoor. De eerste vestiging van deze veelzijdige noordelijke dienstverlener buiten Friesland. Heleen Heijs-Bakker, kijkt enorm uit om vanuit deze nieuwe vestiging nog meer verbindingen te kunnen leggen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar op 9 juni opent Bentacera haar zevende kantoor. Het eerste buiten Friesland. We spreken vandaag met Emre Sönmez, die als rasechte Groninger staat te popelen om vanuit zijn homebase Groningen te veroveren.

Vanaf 31 januari 2022 om 09.00 uur is de voucherregeling MKB Fryslân weer aan te vragen via Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Vanaf 27 september 2020 moeten organisaties UBO’s inschrijven in het UBO-register. Organisaties die voor 27 september 2020 al in het Handelsregister stonden ingeschreven, zijn verplicht UBO’s voor 27 maart 2022 te registeren.

Op donderdag 2 december 2021 is onze Salarisafdeling gecertificeerd volgens de ISAE type 1 norm. Een feit waar we trots op zijn.

- ENGLISH - Jelle Bakker has written a piece on global tax reform for Accountancy Daily. The article reflects on how new rules might effect SMEs.

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: Laboratorium Medisan.

In deze rubriek nemen wij je mee in verschillende bedrijven waar wij onze Adviseurs hebben ingezet. Deze keer: Feenstra Dakbedekking

In deze rubriek nemen wij je mee in verschillende bedrijven waar wij onze Adviseurs hebben ingezet. Deze keer: WIND Internet.

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: Stichting Parkeergarages Leeuwarden

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: Onder de Luifel.

In de rubriek Verbeterkracht nemen wij je mee in verschillende bedrijven waar wij onze Adviseurs hebben ingezet. Deze keer: Koninklijke Drukkerij De Vries

Team verzuim houdt zich binnen de afdeling Personeel & Salaris bezig met verzuimbegeleiding en de meest uiteenlopende vraagstukken op het gebied van preventie en re-integratie.

Met de aanstelling van Jurgen wil Bentacera haar positie in Leeuwarden versterken. Bovendien zal Jurgen een grote rol spelen bij de transitie van Bentacera als traditioneel accountantskantoor naar een full-service advieskantoor.

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: GO180 Personal Trainers. Waar zetten zij zich voor in?

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: De Haas Bloemen & Decoratieverhuur uit Ijlst.

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: Watersportbedrijf ANJA

Deze keer in de rubriek Ondernemerskracht: Christel Koning van restaurant Hof van de Koning. Hoe ervaart zij de corona crisis.

De inkt is nog nat, maar de handtekening staat. Richard Nijholt is per september 2018 vennoot bij Bentacera! De 42-jarige Richard werkte de afgelopen twintig jaar bij EY, waar hij als student terechtkwam.

Met ingang van 11 februari 2016 versterken de Noord-Nederlandse adviesorganisatie Bentacera en het internationale samenwerkingsverband Kreston elkaar.

Kreston Global, the global network of independent accounting firms, has announced that Bentacera B.V is the latest firm to join Kreston Netherlands and the network’s global membership.

Bij gebrek aan opvolging binnen het bedrijf of vanuit de familie besloot Ate van der Meulen zijn bedrijf Van der Meulen Transport afgelopen voorjaar te laten overnemen.

Johan Bloemhof is per 1 januari 2016 benoemd als vennoot van Bentacera. Met de benoeming van Johan bestaat de maatschap uit 16 vennoten en circa 220 medewerkers.

Bentacera is donderdag 21 mei 2015 uitgeroepen tot meest innovatieve MKB kantoor van Noord Nederland.

Het verkrijgen van een gezonde balans met betrekking tot in- en ontspanning, dat is het doel van de Vitaliteitsweek bij Bentacera. Van 8 t/m 12 december worden er diverse workshops georganiseerd zoals ‘gezonde voeding’ en ‘yoga’.

De vaststelling van TVL Q3 2021 start later dan gepland. De deadline is opgeschoven naar 1 augustus, 23.59 uur. RVO laat zo snel mogelijk weten wanneer zij de eerste vaststellingsverzoeken voor Q3 versturen.

Er komt coronasteun voor startende ondernemers. De TVL Startende ondernemingen ondersteunt starters die in het vierde kwartaal van 2021 en/of het eerste kwartaal van 2022 door de coronamaatregelen zijn beperkt in hun bedrijfsactiviteiten en hierdoor omzetverlies hebben geleden.

Minister Adriaansens (EZK) informeert de Eerste Kamer en de Tweede Kamer over hoe het kabinet de moties heeft opgepakt ten aanzien van ondernemers in schrijnende omstandigheden, binnen de coronasteunregelingen NOW en TVL.

Werkgevers die met omzetverlies te maken hebben, kunnen van 14 februari 2022 tot en met 13 april 2022 de tegemoetkoming NOW aanvragen voor periode januari tot en met maart 2022.

Het Kabinet heeft bekend gemaakt dat het huidige steunpakket wordt afgebouwd vanaf het tweede kwartaal van dit jaar. Wat dit voor de diverse regelingen betekent, lees je hier.

Ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar minstens 30% omzetverlies hebben geleden, kunnen vanaf 28 februari 9.00 uur TVL aanvragen.

Op 28 januari 2022 heeft de Staassecretaris van Financiën in een brief aan de tweede kamer aangekondigd het bijzonder uitstel van betaling vanwege corona nogmaals te verlengen.

De NOW 6.0 regeling is gepubliceerd. Het meeste nieuws is eerder al gedeeld. Er is een klein aantal nieuwe punten en een paar onderwerpen die extra aandacht vragen.

De culturele en creatieve sector hebben het nog steeds zwaar door de strenge beperkingen. Daarom heeft het Kabinet nog eens € 56,5 miljoen beschikbaar gesteld aan de sector voor de periode van 1 februari t/m 8 maart.

Hoewel de NOW 6.0 regeling nagenoeg gelijk is aan de NOW 5.0, zijn er toch een aantal verschillen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Ondernemers krijgen twee weken langer om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het vierde kwartaal van 2021 aan te vragen.

Het kabinet heeft dinsdag 14 december de beperkende coronamaatregelen weer verder verlengd.

Zij kunnen daarom ook voor het vierde kwartaal van 2021 de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) aanvragen. Dit kan nu vanaf maandag 20 december 8.00 uur tot vrijdag 11 februari 2022, 17:00 uur.

Ondernemers die voor Q2 van 2021 de TVL hebben aangevraagd, krijgen meer tijd om een vaststellingsverzoek in te dienen.

Ondernemers met omzetverlies kunnen voor hun vaste lasten een tegemoetkoming krijgen via de TVL.

Meer informatie over steun aan zelfstandigen en uitstel terugbetaling Tozo-leningen vind je hier

Vanwege de aanscherping van de maatregelen om de coronabesmettingen terug te dringen, breidt het Kabinet de steunmaatregelen uit en haalt ‘oude’ steunmaatregelen weer uit de kast. Onderstaand in hoofdlijnen de aanvulling op het steunpakket, bovenop de maatregelen die begin november al zijn toegezegd.

Het Kabinet heeft op 26 november jl. aangekondigd dat de NOW 5.0 regeling er grotendeels gelijk uit gaat zien als de NOW 4.0 regeling. Toch zijn er een aantal verschillen. Daarom de belangrijkste voorwaarden en wijzigingen op een rij.

Het kabinet trekt bijna 1.3 Miljard Euro uit voor extra steunmaatregelen in het 4e kwartaal. Door de explosief stijgende besmettingscijfers en toename van ziekenhuisopnamen, is Nederland vanaf afgelopen weekend gedeeltelijk weer op slot gegaan voor een periode van tenminste 3 weken.

Op 31 oktober is de deadline voor de verantwoording over het eerste NOW-tijdvak (NOW 1.0). Uiterlijk op deze datum dient een aanvraag tot vaststelling bij het UWV te zijn ingediend.  In principe dient bij dit vaststellingsverzoek vanaf een bepaald bedrag een derdenverklaring of accountantsverklaring te worden bijgevoegd.

Meer informatie over het vaststellen van omzetverlies, de knelpunten en over bezwaar maken tegen TVL beslissingen, lees je hier.

Vanaf 1 oktober 2021 kunnen ondernemers toch nog in specifieke gevallen uitstel van betaling krijgen tot en met 31 januari 2022. Meer informatie over uitstel vanaf 1 oktober, een speciale betalingsregeling, sanering en de thuiswerkvergoeding lees je hier.

Zoals beschreven worden de meeste steunmaatregelen niet verder verlengd. Dit betekent dat ook de meeste fiscale regelingen komen te vervallen per 1 oktober. Enkele uitzonderingen hierop bespreken we hier.

Vanaf 26 juli tot en met 30 september 2021 is het aanvraagloket voor subsidie uit de NOW 4 regeling geopend. Op 27 juli jl, is de tekst van de regeling bekend gemaakt.

Om tegemoet te komen in de financiële schade die organisatoren hierdoor leiden, wordt de huidige Tijdelijke regeling subsidie Evenementen COVID-19 verruimt.

Binnenkort gaat het aanvraagloket voor een tegemoetkoming uit de NOW 4 regeling open. De voorwaarden om in aanmerking te komen, zijn voor het grootste deel gelijk aan die gelden voor de NOW 3 regeling. Er zijn echter ook een aantal verschillen.

In mei is door het kabinet bekend gemaakt dat de NOW regeling in het derde kwartaal van dit jaar wordt voortgezet, onder de NOW 4 regeling.

Ondernemers die in het tweede kwartaal van 2021 (april, mei en juni) geraakt zijn door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen vanaf 25 juni 08:00 uur de TVL (TVL Q2 2021) aanvragen.

De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verlengd tot 1 oktober 2021, maar wordt door enkele gemeenten tevens met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar verruimd.

De TVL wordt doorgetrokken voor het 3e kwartaal van 2021.

De Belastingdienst heeft brieven gestuurd naar ondernemers met het onderwerp: Vraag verlenging van uw bijzonder uitstel van betaling aan! In de brief staat dat – wanneer je geen verlenging van het uitstel aanvraagt – je mogelijk geen gebruik kunt maken van de betalingsregeling van 36 maanden.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed eind 2020 uitspraak in 3 zaken over de TVL-aanvraag vanwege een andere hoofdactiviteit.

Vanaf 1 juli 2021 begint de terugbetaling van de openstaande belastingschulden waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend. Hiervoor krijg je 3 jaar de tijd. In dit artikel lichten wij toe welke belastingschulden onder de betalingsregeling vallen.

De cultuursector behoort tot de zwaarst getroffen bedrijfstakken. Daarom zijn er aanvullende maatregelen getroffen voor deze sector.

In de afgelopen weken zijn maatregelen afgekondigd door de banken over het opschorten van aflossing en/of rente.

Een tegemoetkoming in de schade geleden door ondernemingen in de kleinschalige visserijsector in de kustwateren, visserijzone en het zeegebied en in de binnenvisserijsector.

Een noodzakelijke voorwaarde voor de bedrijfscontinuïteit is dat je als ondernemer kunt beschikken over voldoende liquide middelen. In dit licht is het essentieel hoe de banken en overige financiers ruimte gaan bieden voor verlichting en/of extra krediet.

"De toekomst lacht je toe"