De Ondernemersreis #10: Crowdfunding of informeel kapitaal

Geüpdatet op 27-7-2020 15:05:21
De Ondernemersreis #10: Crowdfunding of informeel kapitaal

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: crowdfunding of informeel kapitaal?

Dankzij het vorige advies hebben Jean en Peter een lease op de auto’s kunnen krijgen. Hiermee is de financiering voor de auto’s geregeld. De heren willen echter nog meer kapitaal aantrekken om te kunnen groeien. Ze horen van andere collega’s dat, naast het verkrijgen van een lening bij een bank, het ook mogelijk is om kapitaal aan te trekken in de vorm van crowdfunding of informeel kapitaal. Via familie, vrienden en kennissen krijgen ze al toezeggingen dat deze willen investeren in de onderneming, vooral omdat de rente op spaarrekeningen momenteel weinig oplevert. Hoe gaan Peter en Jean met deze toezeggingen om? En in welke financieringsvorm kunnen ze dit het beste aantrekken?

Het advies van Bentacera’s Alfred Stel:
Crowdfunding en informeel kapitaal worden vaak ingezet op een moment dat de bank (nog) niet alles wil financieren. Een lening via een crowdfunding-platform komt in de meeste gevallen van een grote groep particulieren die vaak op afstand staan van de onderneming. Informeel kapitaal wordt verstrekt door één of enkele partijen die juist vaak uit de naaste omgeving van de ondernemers komen. In beide gevallen zijn het vaak leningen met een hoger risico (voor de geldverstrekkers), met een daarmee gepaard gaande hogere rente.

Het opstarten van een crowdfunding-campagne kost meestal meer geld en energie dan het regelen van informeel kapitaal. Zeker als er bijvoorbeeld een promotiefilmpje of iets dergelijks moet worden gemaakt. Crowdfunding is echter niet alleen een financieringsbron, maar het is ook in te zetten als trendy marketinginstrument. Voor sommige bedrijven is die publiciteit erg nuttig. Er zijn inmiddels meer dan honderd crowdfunding-platforms in Nederland. Het is dus van belang om je goed te oriënteren. Tegenover de voordelen van het marketinginstrument staat wel dat veel gegevens van je onderneming openbaar worden.

Informeel kapitaal is makkelijker te regelen. Je maakt afspraken over het verstrekken van een lening met slechts één of enkele partijen die je vaak goed kent. Soms zijn dit partijen met wie je ook goed kunt klankborden over je onderneming. De betrokkenheid van deze zogenaamde informals is vaak groot. Een mogelijk tegenargument is dat je liever niet wilt dat mensen uit je naaste omgeving geld uitlenen aan je bedrijf. Stel nou dat het tegenzit en je kunt je afspraken (tijdelijk) niet nakomen?

Jean en Peter hebben al toezeggingen gekregen van familie, vrienden en kennissen die willen inleggen in hun onderneming. Ze twijfelen of ze deze toezeggingen moeten inzetten als eerste start van een crowdfunding-campagne of dat ze gaan proberen om van één van deze bekenden een grotere lening aan te trekken als informeel kapitaal. Beide hebben voor- en nadelen. Uiteraard kunnen wij je met raad en daad bijstaan om de juiste keuze te maken en het gewenste kapitaal bij elkaar te brengen!

Ondernemersreis9
Ondernemersreis11 (1)

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256