De Ondernemersreis #6: Auto op de zaak of privé?

Geüpdatet op 27-7-2020 15:00:08
De Ondernemersreis #6: Auto op de zaak of privé?

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: Wat is de slimste keuze? Een auto op de zaak of toch privé kopen?

De vof Diggin` Sound sleept een groot meerjarig contract binnen, waarbij het grootste deel vooraf wordt betaald. Jean en Peter hebben hierdoor voor een aantal jaren gegarandeerd werk. Om dit grote contract te vieren koopt Jean zijn droomauto: een BMW. Peter, milieubewust als hij is, schaft een Tesla aan.

Jean wil niet opnieuw in een discussie belanden en koopt de auto daarom privé. Peter zet de Tesla op de zaak. Hij plakt de auto vol met stickers van Diggin` Sound, zodat het voor de buitenwereld duidelijk is dat het geen privéauto is. Hij verwacht dan ook geen bijtelling.

Tijdens een netwerkborrel komt 'de auto van de zaak' ter sprake. Iedere aanwezige heeft er wel een mening over. De één heeft het over een hoge bijtelling, de ander over aftrekbare kosten. Jean en Peter waren in de veronderstelling dat ze het goed geregeld hebben, maar vragen zich nu toch af of dit wel het geval is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een auto van de zaak? En wie heeft het beter geregeld: Jean of Peter?

Het advies van Bentacera’s Wiep Kuipers:
Fijn om te horen dat het de vof voor de wind gaat en dat er ruimte ontstaat om leuke keuzes te maken op autogebied. Jean kiest er voor om de auto privé te kopen. Alles wat hij zakelijk rijdt, declareert hij. Hij kan €0,19 per gereden zakelijke kilometer (maximaal belastingvrij toegestaan) declareren. Dit gaat ook op als de auto gehuurd is. Het onderhoud en de btw, gekoppeld aan het aantoonbare zakelijk gebruik en de belaste omzet, mag worden afgetrokken. Een sluitende kilometeradministratie (met privé en zakelijk gebruik) is een vereiste.

Peter denkt een goede keuze te hebben gemaakt door met stickers duidelijk te maken dat hij een auto van de zaak heeft. Alleen maar zakelijk gebruik, toch? De wetgever is er duidelijk over: als je een auto van de zaak wilt en geen bijtelling voor privégebruik wilt betalen, dan is een sluitende kilometeradministratie vereist. Daar komt nog bij dat woon-werkverkeer ook privégebruik is.

Peter heeft geen sluitende kilometeradministratie en daarmee komt hij in het volgende terecht. Voor een ondernemer (eenmanszaak, vof) geldt, afhankelijk van het type auto, een vast percentage voor de bijtelling. Voor Peter met zijn Tesla is dat 4%. Dit moet hij bij zijn aangifte Inkomstenbelasting meenemen als inkomen.

Daarnaast speelt nog de btw-betaling over het daadwerkelijke privégebruik. Om dat goed te kunnen bepalen is ook hier een sluitende kilometeradministratie van belang. Op de site van de Belastingdienst is een handige rekenhulp beschikbaar voor het berekenen van de btw over het privégebruik van de auto. Bij de keuze ‘ik heb een rittenadministratie’ komt de genoemde rekenhulp automatisch in beeld. Voor beide heren is er voldoende te doen!


Wil je meer informatie over hoe fiscaal om te gaan met het autogebruik? Neem gerust eens contact op met Bentacera. Wij nemen de tijd om je te helpen ondernemen!

Ondernemersreis5
OR 7

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256