Echtscheiding en mediation

Scheidingsbemiddeling

De beslissing is gevallen: jullie gaan scheiden. Na deze stap ontstaan er veel vragen en zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Om dit traject soepel te laten verlopen kan je een mediator inschakelen. Die kan ondersteunen tijdens de gehele financiële, fiscale en juridische afwikkeling. Met oog voor de emotionele kan van de scheiding. 

SCHEIDINGSADVIES

Wij zorgen voor overzicht en daarmee een gerust gevoel. Door middel van scheidingsadvies krijg je bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen: 

 • Kan één van ons in de woning blijven wonen?
 • Hoe vaak zie ik de kinderen straks nog?
 • Hoe zien mijn financiën eruit na de scheiding?
 • Wat blijft er over van mijn pensioen?
 • Wat voor gevolgen heeft de scheiding voor mijn bedrijf?

Zit je met vragen? Neem gerust contact op met Ylva, zij geeft je graag vrijblijvend meer informatie over scheidingsbemiddeling.

Contactpersoon

Ylva Bruinsma - Heslinga
Casemanager ROV Arbo & Verzuim - Scheidingsadviseur RES
 

Echtscheidingsconvenant

Wij helpen jullie bij het vaststellen van de afspraken voor in het echtscheidingsconvenant. Dit document is nodig om de scheiding te bekrachtigen en moet aangeleverd worden bij de hypotheekverstrekker en verzekeraars. Voor we deze afspraken vaststellen bespreken we uitvoerig jullie wensen en onderzoeken we of de wensen realiseerbaar zijn.

Je kunt hierbij denken aan de volgende zaken: 

 • Vermogensoverzicht & vermogensverdeling
 • Partner- en kinderalimentatie
 • Overzicht van het besteedbaar inkomen na de scheiding
 • Huis & hypotheek
 • Eigen onderneming
 • Afdekken van risico’s (bijvoorbeeld i.v.m. alimentatie)
 • Pensioenen
 • Testamenten
 • Fiscaliteit

Heb jij een eigen onderneming?

Ben je (partner van een) ondernemer, dan is het erg belangrijk om deskundig advies in te winnen. De onderneming is een belangrijk vermogensbestanddeel èn er wordt inkomen uitgehaald waaruit ook eventuele alimentatieverplichtingen voldaan moeten worden. Voor beide partijen is het belangrijk dat de continuïteit van het bedrijf daarom gewaarborgd blijft.

Wanneer de onderneming betrokken moet worden in de verdeling of verrekening, zal de waarde van de onderneming vastgesteld moeten worden. Het roept veel vragen op en het ligt vaak erg gevoelig.  Dit is werk voor specialisten en daarvoor kun je ook goed bij ons terecht. Wij werken ook in samenspraak met je eigen accountant.

Interim Financiele Administratie
Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Wanneer er minderjarige kinderen zijn moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin komen afspraken te staan over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Daarnaast spreek je af hoe jullie elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen. Ook worden er afspraken gemaakt over de kosten van de verzorging en de opvoeding.

Jullie gaan als partners uit elkaar, maar jullie blijven samen de ouders van jullie kinderen. Het is in het belang van de kinderen om heldere en duidelijke afspraken met elkaar te maken. Jullie kinderen kunnen hier, afhankelijk van hun leeftijd, over meepraten. De afspraken die daar samen (met de kinderen) over gemaakt worden, leggen wij vast in een ouderschapsplan. 

Meer weten over scheiden?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op.

 

Plan een kennismaking.

Ben je het afgelopen jaar gescheiden? Dan moet je goed opletten bij het doen van je belastingaangifte. Neem niet zomaar de ingevulde gegevens over, want dan gaat het mis.

Ouders met een co-ouderschap hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als het kind minimaal drie dagen per week bij beide ouders verblijft.

Ieder jaar wordt het vastgestelde alimentatiebedrag opnieuw geïndexeerd. Hierdoor stijgt de alimentatie mee met de gemiddelde loonstijging. In 2023 stijgt de alimentatie met 3,4%.

De inboedelverdeling, volgens Acda en De Munnik is het allemaal niet zo moeilijk. Die cd was van ons allebei, maar ‘gekregen van mijn moeder dus van mij’.

Meestal zal één van de twee de woning kopen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden? We lichten drie scenario’s voor je uit.

Deskundig scheidingsadvies

Wij blijven gedurende het gehele proces jullie aanspreekpunt, tot de inschrijving bij de burgerlijke stand, maar ook daarna! Wij verzorgen de pensioenformulieren, die jullie na de scheiding kunnen opsturen naar de pensioenmaatschappij(en) om zo de gemaakte afspraken door te geven.

De belastingaangifte in het jaar van scheiding is lastig en het blijkt dat er vaak fouten gemaakt worden. Dit kan voorkomen worden door ons jullie belastingaangifte in het jaar van scheiding te laten verzorgen.    

Onze scheidingsadviseur is aangesloten bij het Register Erkend Scheidingsadviseur. Hierdoor kunnen wij hoge kwaliteitsnormen verzekeren ten aanzien van de financiële, fiscale en juridische aspecten van een scheiding.

Scheidingsadviseur

MEER WETEN OVER SCHEIDINGSBEMIDDELING?

Ylva Bruinsma ‑ Heslinga vertelt je graag meer. Plan een vrijblijvende kennismaking. Uiteraard kan dit ook digitaal.

Ylva Bruinsma - Heslinga
Casemanager ROV Arbo & Verzuim - Scheidingsadviseur RES