De blik vooruit van... Rudolf de Jong | Janco de Jong BV

19 november 2020

Janco de Jong (71) begon ooit vanuit een hobby met het maken van siersmeedwerk. Begin jaren 80 besloot Janco houtkachels te gaan verkopen, tot het moment dat de fabrikant waarvan hij de kachels importeerde failliet ging. Vanuit de passie voor het ambacht is Janco daarom zelf een houtkachel gaan bedenken én maken: de JAnus was geboren. De zoon van Janco, Rudolf de Jong (46), kwam rond 2004 in dienst en heeft het bedrijf – en daarmee de meer zakelijke kant - in fases overgenomen. Vader Janco is als ‘maker’ nog altijd betrokken bij de productie en ontwikkeling van de kachels.

Een blik op de toekomst
Tijden van crisis, zoals we nu met zijn allen beleven, zijn voor de houtkachelmarkt redelijk gunstig. Rudolf: “Toen we in de jaren ‘80 begonnen met de verkoop van houtkachels, bleek dat ze door de oliecrisis van toen erg in trek waren. Ook wel logisch als je erbij stilstaat dat iedereen (veel) meer thuis zat en op zoek was naar wat gezelligheid en warmte. Dat merk je nu ook. Men gaat misschien niet op vakantie of wintersport, dus is er behoefte aan extra sfeer in huis.”

Stilstand is achteruitgang
De laatste jaren staan houtkachels maatschappelijk onder druk, bijvoorbeeld vanwege de uitstoot van fijnstof. Terwijl in landen als Duitsland nieuwe houtkachels al sinds 2009 moeten voldoen aan bepaalde eisen en een ECOdesign, is dat in Nederland pas vanaf 2022 het geval. Janco de Jong BV heeft daar echter al op geanticipeerd. “Wij hebben al in 2009 het hele verbrandingssysteem geüpgraded. Maar we moeten blijven innoveren in de houtkachels, zeker met het oog op het milieu en de energietransitie. Zo wil men af van gas. De vraag die dan bijvoorbeeld speelt, is: hoe gaan we woningen verwarmen? Kunnen we iets met hout?”, aldus Rudolf. Voor zijn bedrijf is het dus heel belangrijk om vooruit te blijven kijken en marktontwikkelingen in de gaten te houden. “Dat geeft een stukje onzekerheid, maar biedt ook kansen. Want stilstaan, is sowieso achteruitgang. Wij willen koploper blijven.”

Innovatie binnen het bedrijf
Op het speciale verbrandingssysteem van hun JAcobus houtkachels hebben ze in 2009 een octrooi gekregen, maar het bedrijf blijft zich continu ontwikkelen door onderzoek uit te voeren naar verbeteringen en nieuwe technieken. “We hebben de laatste jaren een houtkachel ontwikkeld met een soort betonmantel, om zo meer warmte op te slaan”, vertelt Rudolf. “Zo proberen we om meer rendement en efficiency uit onze houtkachels te halen.”

Bentacera als raadgever

Bentacera ondersteunt Rudolf bij de gebieden van de bedrijfsvoering waar hij als ondernemer zelf liever niet mee bezig is. “Ik ben heel blij dat Bentacera bepaalde zaken beheert en op zich neemt. Zo hebben ze mij erop gewezen dat er door ons octrooi een belastingvoordeel te behalen valt. Dat zijn dingen die ik zelf nooit zo zou bedenken. Bentacera begeleidt zo’n heel traject. Het is zeker een onmisbare raadgever.”