Koken met Shalinie
Welkom! Jij hebt ongetwijfeld trek, dus laten we snel van start gaan. In het medewerkersmagazine las je al hoe je de kip in masala met ei bereidt, maar hieronder vind je het volledige recept. Dus zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten in huis hebt, trek je favoriete kookschort uit de kast en let's go!

Wat heb je nodig voor de roti met aardappelvulling (circa 18 stuks)?
Voor het deeg (rotiplaat/pannenkoek):
- 1 kg zelfrijzend bakmeel
- ongeveer 600 ml lauwwarm water
- 1 zakje bakpoeder van 15 gram
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel zout
Voor de aardappelvulling:
- 750 gram geschilde kruimige aardappelen
- 3 teentjes gepureerde knoflook
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- 50 ml zonnebloemolie voor het insmeren van de roti's
Stap 1: Bereidingswijze van de roti's
- Kneed alle ingrediënten in ongeveer 20 minuten tot een mooie, zachte deegbal.
- Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
- Kook nu de aardappelen gaar en stoom ze vervolgens goed droog.
- Pureer de aardappelen en meng hier de knoflook, komijnpoeder en zout doorheen. Zorg ervoor dat het een stevig, maar soepel mengsel wordt.
- Laat het geheel nu afkoelen.
- Verdeel het deeg in 18 gelijke stukken en maak hier balletjes van (ter grootte van een golfballetje).
- Strooi wat bloem op het aanrechtblad. Pak één balletje en maak deze plat. Doe hier een grote eetlepel aardappelvulling in en vouw de randen naar elkaar toe, zodat het weer een rond balletje wordt.
- Maak het balletje nu voorzichtig plat. Gebruik een deegroller om dit verder uit te rollen tot een mooie ronde rotiplaat.
- Schenk een theelepel olie in een koekenpan en gebruik een kwastje om dit in de pan te verspreiden.
- Leg de roti nu in de pan, bestrijk de bovenkant met wat zonnebloemolie en keer de roti om. Als het goed is gaat de roti nu rijzen in de pan.
- Bak beide kanten bruin en haal de roti daarna uit de pan. Bedek de roti’s met een theedoek, zo blijven ze lekker zacht.
- Herhaal bovenstaande stappen voor de andere bolletjes deeg.

Ingrediëntenlijst kousenband met aardappelen
- 500 gram kousenband (vers of diepvries)
- 500 gram kruimige aardappelen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel masala
- 50 ml water
- zout en zwarte peper (naar smaak toevoegen)
Stap 2: Bereidingswijze kousenband met aardappelen
- Stamp de stukjes ui, knoflook en peper in een vijzel fijn. Het hoeft niet helemaal fijn, maar kneus het meer zodat de smaken goed los komen. Je kunt de stukjes ui en knoflook ook fijn snijden als je geen vijzel wilt gebruiken. Leg het mengsel nu apart.
- Schil de aardappelen, snijd ze in dikke partjes en was ze.
- Gebruik je verse kousenband, snijd dit dan in stukjes van 3-4cm. Let erop dat je de uiteinden niet gebruikt. Vergeet niet om de kousenband vervolgens te wassen.
- Schenk zonnebloemolie in een ruime wok of braadpan. Doe nu het ui-knoflookmengsel erbij en bak dit lichtbruin.
- Voeg de masala toe en roer het geheel goed door.
- Voeg nu de kousenband en aardappelen toe en schep alles om.
- Verkruimel het bouillonblokje er roer dit erdoorheen.
- Schenk er 50 ml water bij om een beetje jus te krijgen.
- Laat het geheel, onder af en toe omscheppen, in ongeveer 25 minuten gaar sudderen.
Ingrediëntenlijst kip in masala met ei
- 4 kippenbouten zonder vel, schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 6 eieren
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje Surinaamse peper (kan ook weg gelaten worden)
- 1 volle eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels masala
- halve theelepel zwarte peper
- 2 eetlepels zoute ketjap
- 2 kippenbouillonblokjes
- 400 ml gekookt water
- zout naar smaak
- 2 takjes selderij
- 5 eetlepels zonnebloemolie

Stap 3: Bereidingswijze kip in masala met ei
- Stamp de stukjes ui, knoflook en peper in een vijzel fijn. Het hoeft niet helemaal fijn, maar kneus het meer zodat de smaken goed los komen. Je kunt de stukjes ui en knoflook ook fijn snijden als je geen vijzel wilt gebruiken. Leg het mengsel nu apart.
- Schenk zonnebloemolie in een pan, voeg het ui-knoflookmengsel toe en bak dit lichtbruin.
- Voeg nu de masala toe, roer goed door zodat de smaken vrijkomen, en doe daarna de tomatenpuree erbij.
- Voeg vervolgens de kip toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten.
- Voeg dan de zwarte peper, bouillonblokjes, zoute ketjap en het water toe.
- Roer alles nog even goed door en zet daarna het vuur op zacht.
- Laat de kip op een laag vuur ongeveer 35 tot 40 minuten in de saus gaar stoven; de saus wordt hierdoor ook dikker.
- Kook ondertussen de eieren hard in ongeveer 8 tot 10 minuten. Laat ze even afkoelen in ijskoud water, pel de schil eraf en bak ze daarna in een pan met een laagje olie licht krokant. Voeg ze nu toe aan de kip.
- Garneer met wat fijngesneden selderij en dan is je Surinaamse roti met kip, ei, kousenband en aardappelen klaar!
Njang swietie! (Eet smakelijk!)