Passie en structuur maken samen succes

12 december 2016

Als je als ondernemer je eigen bedrijf begint, ga je er volledig voor. Je hebt grote passie voor je product of dienst. Je gaat voor je klanten en om ze te verrassen. Je wil ze fan maken van jouw bedrijf. Na één of twee jaar met passie aan je bedrijf te hebben gewerkt, kom je om in al je klanten en al het extra werk dat dit met zich meebrengt. Je blijft je hart volgen en je blijft voor je klanten gaan en toch merk je, er mist iets: Structuur.

Passie staat voor hartstocht, drift! Het is energie. Energie die je drijft en vooruitbrengt. Het zorgt ervoor dat jouw klanten enthousiast worden. Ze zien dat je met dat bezig bent wat je het liefste doet. En het is simpel, daar worden mensen blij van.

Als het bij passie alleen blijft, is het risico dat je de weg kwijtraakt. Je krijgt steeds meer klanten, steeds meer werk. De randzaken zoals Marketing, ICT en Administratie nemen daarmee toe. Je doet een stap extra en nog één. En je passie zorgt dat je op drift slaat.

Twee weken geleden vertelde Gerard Kemkers bij een bijeenkomst van VNO Noord (Ondernemer coacht ondernemer) dat het voor zijn schaatsers en ondernemers (en veel anderen) belangrijk is om een ‘High Intensity’ te houden. Hiervoor is het belangrijk om naast hard werken en trainen ook hard te rusten. De schaatsers hebben hiervoor een strak schema. Ze hebben structuur.

Het woord structuur roept gelijk een heel ander gevoel op. Bij ondernemers roepen regels en procedures vaak irritatie op. Je wilt je niet vast laten leggen. “Ik doe het zoals ik het wil”. Als ondernemer moet je ook speelruimte hebben. En toch zal je moeten zorgen dat je structuur aanbrengt in je bedrijf. Afhankelijk van het soort bedrijf en de grootte van het bedrijf kan het gaan over een overlegstructuur, verantwoordelijkheden, afspraken over werktijd, tekeningsbevoegdheid, beloning en ga zo maar door.

Zelf ben ik sinds januari aan het bouwen aan de HRM-dienstverlening binnen Bentacera. Ik begon met een lege portefeuille en een passie om MKB’ers verder te helpen met hun belangrijkste kapitaal, de mensen. Nu, elf maanden later, neemt het werk toe en loopt de agenda zo nu en dan vol. Ik kan niet meer overal zonder na te denken ja op zeggen en de ontwikkeling van de dienstverlening gaat ook niet meer vanzelf. Ik werk voor Bentacera en veel zaken zijn natuurlijk al geregeld. Het gaat er bij mij vooral om mijn eigen werk goed te structureren.

Dus wat wil jij met je bedrijf? Want een bedrijf gebaseerd op structuur zonder passie zal nooit onderscheidend zijn. Als jij met passie onderneemt en je voegt daar structuur aan toe, dan ga jij met je bedrijf een mooie toekomst tegemoet. Ik wens je veel passie én structuur!