Van monumentenpand tot ruïne?

Gepubliceerd op 21-9-2016 14:37:39

Nederland kent van oudsher prachtige monumentenpanden. Veel van deze monumentenpanden verkeren in goede staat, mede doordat de overheid daaraan bijdraagt. Er bestaat namelijk een fiscaal aantrekkelijke regeling om deze monumentale panden te onderhouden. Maar wat schetst de verbazing? Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat deze aantrekkelijke subsidieregeling voor monumenten komt te vervallen. Wat betekent dit voor jou als eigenaar van een monumentenpand, of wanneer je van plan bent een dergelijk pand te kopen?

Pleeg nu dat onderhoud
Ben je van plan om onderhoud aan je monumentenpand te gaan plegen, doe het dan nu! Zoals het er op dit moment uitziet ben je vanaf volgend jaar de aftrekpost kwijt. Je kunt nu nog 80% van de onderhoudskosten aan je monumentenpand aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Voorbeelden van zulke aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld buitenschilderwerk, onderhoud aan een cv-installatie, reparaties van de elektrische installatie, metselwerk, herstellen van kozijnen, herstellen van lekkages, het dekken van rieten daken en soms de kosten voor tuinonderhoud.

Laat je informeren
Sta je op het punt om een monumentaal pand aan te schaffen, dan kunnen wij ons voorstellen dat je daar nog eens goed over nadenkt! Door het vervallen van de monumentenaftrek wordt het in ieder geval veel minder aantrekkelijk om een monumentenpand te hebben en te onderhouden. Wij vragen ons dan ook af hoe de toekomstige waardeontwikkeling van monumentenpanden eruit gaat zien. Ook vragen wij ons af of het afschaffen van de regeling zorgt voor verloedering van veel monumenten in Nederland.
Wil je meer weten over de huidige mogelijkheden voor aftrek? Neem dan gerust contact op met je belastingadviseur.

Erik van den Berg

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?