Salarisverwerking Bentacera ontvangt ISAE certificering

02 december 2021

Op donderdag 2 december 2021 is de dienst Salarisverwerking van Bentacera gecertificeerd volgens de ISAE type 1 norm. Dit verhoogt de kwaliteit. Hier zijn we trots op. Binnen onze afdeling Personeel & Salaris is dit de tweede mijlpaal in een jaar tijd. Naast de gecertificeerde salarisafdeling is ook onze afdeling Arbo & Verzuim in mei van dit jaar gecertificeerd. 

De certificering levert klanten meerdere voordelen op: 

  • De accountant van de klant kan steunen op het stelsel van kwaliteitsbeheersing op het gebied van salarisverwerking dat bij Bentacera is ingericht en jaarlijks wordt getoetst op de werking door een externe accountant.
  • De risico’s voor de klant, die zijn salarisverwerking heeft uitbesteed, worden tijdig gesignaleerd waardoor fouten worden voorkomen of beperkt.

De processen op de afdeling Salarisverwerking worden jaarlijks gecontroleerd en geëvalueerd door een externe accountant om de kwaliteit van de dienst te waarborgen. 

De Salarisafdeling van Bentacera wil in het voorjaar ook de ISAE 3402 type 2 certificering ontvangen. Wat ISAE certificering precies inhoudt en wat de verschillen zijn tussen type 1 en 2, leggen we hieronder uit.

Wil je meer weten over de salarisverwerking van Bentacera, of in contact komen met Bentacera. Vul dan het contactformulier onderaan het artikel in. 

 

Foto Certificering Salaris

Kies je voor Bentacera, dan kies je voor kwaliteit!

Wat is ISAE 3402

ISAE staat voor International Standard for Assurance Engagements. Een ISAE 3402 verklaring toont aan dat de gecertificeerde dienstverlening in controle is en wordt ook wel een Service Oranization Control (SOC) 1 rapport genoemd.

Waarom ISAE?

De ISAE 3402 / SOC 1 kwaliteitstandaard is ontstaan vanuit de wens van organisaties om meer inzicht en controle te hebben op uitbestede zaken, zoals bijvoorbeeld salarisadministratie. 
Alleen auditoren aangesloten bij de International Federation of Accountants (IFAC) mogen een ISAE verklaring afgeven. 

Als dienstverlenende organisatie kunnen we vandaag de dag niet zonder erkenning door middel van externe certificering. Klanten verlangen aantoonbare kwaliteit. Naast ISO wordt ook ISAE 3402 steeds vaker gevraagd. 

Het is een van de weinige verklaringen waarbij maatregelen van kwaliteit ook op de werking worden getoetst (type 2). 

Het verschil tussen ISAE 3402 type 1 en type 2

ISAE 3402 Type 1 - Opzet en bestaan
In het ISAE 3402 type 1 rapport wordt de opzet en het bestaan van het stelsel van beheersmaatregelen beschreven die binnen Bentacera zijn ingericht om de kwaliteit van de (uitbestede) processen te borgen.

Doordat een ISAE 3402 type 1 rapport betrekking heeft op één specifieke datum, is een type 1 rapportage voor een gebruikersorganisatie en haar accountant beperkt bruikbaar omdat hieruit niet blijkt of maatregelen ook goed gewerkt hebben gedurende een bepaalde periode.

ISAE 3402 Type 2 - Opzet, bestaan en werking
Met de ISAE 3402 type 2 verklaring toon je aan dat de uitbestede processen die van invloed zijn op de salarisverwerking, worden beheerst. Hierdoor is de type 2 verklaring met name voor financiële instellingen en accountants, zoals Bentacera, waardevol.

Voordat een organisatie een ISAE type 2 certificaat kan verwerven, dient deze organisatie eerst de audit voor de ISAE3402 type 1 met een goedkeurende verklaring van een erkende auditor te verwerven.

Bentacera heeft voor de certificering van zijn salarisverwerkingsdienst dus de eerste stap gezet en verwacht in het voorjaar de ISAE 3402 type 2 verklaring te kunnen verwerven.