Ondernemerskracht - Stichting Parkeergarages Leeuwarden

12 november 2020

Stichting Parkeergarages Leeuwarden is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van zes parkeergarages (Zaailand, Oldehove, Hoeksterend, Oosterstraat, Klanderij, Revius) en twee gratis fietsenstallingen (Sint Jacobsstraat en Zaailand) in Leeuwarden. Daarnaast houdt de Stichting zich bezig met het beheer van de parkeervelden bij de scholen NHL Stenden Leeuwarden en Emmen en bij het WTC Leeuwarden. Directeur Anton Zantman vertelt over een uniek initiatief om lokale ondernemers in deze tijd een hart onder de riem te steken.

Gratis parkeeractie
Het doel van de gratis parkeeractie, een initiatief van Stichting Parkeergarages Leeuwarden, Stichting Binnenstadsmanagement en gemeente Leeuwarden, is om ondernemers in de binnenstad van Leeuwarden te ondersteunen gedurende deze crisis. Hoe? Door het trekken van extra bezoekers. Daar hoort wel een heldere boodschap bij. Anton Zantman: “Door mensen drie uren gratis te laten parkeren in de ochtend, hopen we dat er op die momenten meer bezoekers komen. Dit met het oog op de coronamaatregelen; door deze actie komen mensen hopelijk meer verspreid over de dag naar de stad, in plaats van met zijn allen op piekmomenten.”

Spreiden van publiek
“November en december zijn drukke maanden met veel winkelend publiek. Dat zou door de huidige omstandigheden problemen kunnen opleveren, als bijvoorbeeld iedereen in de middag besluit te gaan winkelen. Door deze actie kunnen we dit hopelijk meer spreiden, zodat mensen op een verantwoorde manier van de stad kunnen genieten”, aldus Zantman. Om ervoor te zorgen dat iedereen van de actie afweet, houdt de Stichting onder andere een grote reclamecampagne in de Friese dagbladen, worden er posters verspreid in de binnenstad en stellen ze een social media-toolbox beschikbaar voor alle ondernemers.

Visitekaartje van de stad
Zantman hoopt dat de huidige crisis snel onder controle komt. Maar daar zullen we met zijn allen naar moeten handelen: “Ook binnen onze parkeergarages zijn we heel alert op alle voorzorgsmaatregelen. Zo hebben we duidelijk eenrichtingsverkeer rond de in- en uitgangen en het personeel draagt mondkapjes. Heeft een personeelslid zelf of in zijn huishouden klachten? Dan is het direct testen en thuisblijven. Ook hebben we de hygiënemaatregelen aangescherpt, bijvoorbeeld van de wc’s. Deze worden nu meer gebruikt, omdat de horeca gesloten is en er een tekort is aan openbare toiletten.” Een parkeergarage kan niet zomaar verplaatst of ‘omgebouwd' worden, dus de Stichting is in deze onzekere tijd helemaal overgeleverd aan geparkeerde auto’s. “Het enige wat wij kunnen doen, is een veilig en schoon visitekaartje voor Leeuwarden zijn. Een parkeergarage geeft toch de eerste indruk”, benadrukt Zantman.

De gratis parkeeractie loopt van 1 november tot en met 31 december en geldt tussen 9 en 12 uur ‘s ochtends in alle parkeergarages in de Leeuwarder binnenstad: Zaailand, Oldehove, Hoeksterend, Klanderij en Oosterstraat.