Let op voor btw-gevolgen van annuleringen en het verstrekken van vouchers

Geüpdatet op 26-6-2020 13:35:39

Door de crisis zijn veel bedrijven in vooral de recreatiebranche genoodzaakt reizen en evenementen af te zeggen. Om klanten tegemoet te komen wordt in sommige gevallen een voucher of kortingsbon verstrekt. Hiermee kunnen liquiditeitsproblemen worden voorkomen. Ook zijn er veel klanten die uit eigen beweging hun reis afzeggen. In bepaalde gevallen leidt dit tot de betaling van een annuleringsvergoeding, die klanten dan voor lief nemen.

Deze gebeurtenissen hebben gevolgen voor de btw-heffing. Zo moet bij de uitgifte van een voucher goed gelet worden op het recht dat aan de klant wordt verleend. Als vooraf vast staat welke diensten met de voucher worden afgenomen, dan is bij de uitgifte van de voucher waarschijnlijk direct btw verschuldigd. Als dit niet het geval is, dan kan btw-heffing plaatsvinden op het moment dat de klant de voucher inwisselt. Dit geldt ook voor de kortingsbon, waar nog een bijbetaling voor wordt verlangd. Een annuleringsvergoeding ten gevolge van een afzegging, is meestal weer niet belast met btw.

Zoals je ziet, kan er van alles spelen als een annulering plaatsvindt. Als je te maken hebt met afgezegde of uitgestelde dienstverlening en je wilt precies weten wat de btw-gevolgen ervan zijn, neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?