Power BI: de BI-tool voor jouw bedrijf

10 november 2020

Tegenwoordig draait het allemaal om data en dat zal alleen maar meer worden. Zéker met de toenemende aanwezigheid van digitalisering. Om inzicht in deze data te krijgen kan gebruik worden gemaakt van tools als Excel, Power BI, Tableau of Qlikview. Binnen Bentacera hebben we ervoor gekozen om te werken met Power BI. Power BI scoort over het algemeen beter dan Tableau en Qlikview als het gaat om de prijs, gebruiksvriendelijkheid en het delen van data. Is Power BI ook geschikt voor jouw bedrijf? Hieronder leggen we de voordelen uit.

Wat is Power BI?

Power BI is een business intelligence tool die de eindgebruiker in staat stelt om in een oogopslag de juiste inzichten te tonen. Power BI is, net als Excel, ontworpen door Microsoft. Power BI maakt het mogelijk om meerdere databronnen te combineren. Dit kunnen bijvoorbeeld interne bronnen zijn, maar ook externe bronnen zoals gegevens van het KNMI, cijfers van het CBS of websitegegevens.

Power BI vs. Excel

Wat zijn dan de verschillen? Excel is vrijwel bij iedereen bekend. Om in Excel een rapportage te maken is het zaak om eerst de data te verzamelen. Dit wordt gedaan door diverse exportbestanden in Excel te plaatsen. Vervolgens wordt deze data verwerkt en kan het Excel-bestand naar de juiste personen gedistribueerd worden. Al deze handelingen zijn handmatig en kosten ontzettend veel tijd en energie; dit zorgt uiteindelijk voor een hoge foutgevoeligheid. Is dit wenselijk voor je bedrijf? Nee. Kan dit efficiënter? Ja! Met Power BI.

Power BI maakt een directe verbinding met alle databronnen. Omdat alles geautomatiseerd is, heb heb je niet te maken met handmatige exports en eindeloze data-bewerking. Dit voorkomt fouten en scheelt veel tijd. Door de directe koppeling is het ook mogelijk om real-time inzicht te hebben in de resultaten. Ook is Power BI vele malen sneller dan Excel wat zorgt voor gebruiksvriendelijkheid. De Power BI dashboards en rapporten kunnen eenvoudig gedeeld worden met collega’s via een online omgeving. Via deze weg is het mogelijk om de dashboards op elk apparaat en op elke mogelijke locatie te bekijken.

Kortom: Excel blijft een goede tool om kleine ad-hoc vraagstukken op te lossen, maar Power BI is de BI-tool voor het automatiseren van de bedrijfsprocessen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van Power BI voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met het data-team van Bentacera om de dashboard mogelijkheden te bespreken via 088-3210800