Energie en gezondheid op de werkvloer

17 juli 2020

De moestuintjes van Albert Heijn zijn razend populair. Je plant een zaadje en binnen een paar dagen zie je de eerste groene steeltjes al verschijnen. Maar niet alleen de moestuintjes bloeien op bij het geven van de aandacht die ze nodig hebben. Zo werkt het ook met de energie en gezondheid van je belangrijkste kapitaal: je medewerkers.

Het spreekt voor zich dat gezonde en energieke medewerkers meer toegevoegde waarde voor je bedrijf leveren. Het spreekt nog niet voor zich dat jij als ondernemer hier ook een aandeel in hebt. Tijd om eens een zaadje te planten voor meer energie en gezondheid op de werkvloer. En wat is daarvoor een betere tijd dan de lente?

Mag ik wat vinden van de gezondheid van mijn medewerkers?

Ieder bedrijf heeft een aantal medewerkers dat zichtbaar ongezond is. Daarnaast is er nog een deel dat onzichtbaar ongezond is. Als ik dit onderwerp aansnijd bij ondernemers, wordt de boot vaak afgehouden onder het mom van “eigen verantwoordelijkheid” of “ik mag daar niks van vinden”. Met het eerste ben ik het eens. Met het tweede zeker niet.

Een medewerker heeft eigen verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Sterker nog: hij heeft de verantwoordelijkheid om gezond en fit bij jou op het werk te verschijnen. Daarom mag je er zeker wat van vinden. En je kunt zelf ook bijdragen aan de energie en gezondheid van je medewerkers. Dit begint bij het geven van het goede voorbeeld.

Hoe geef ik het goede voorbeeld?
Maak tijd om te lunchen, eet gezond en maak bij mooi weer een wandeling(etje). Laat zien dat je het belangrijk vindt om tussen de middag tijd door te brengen met je medewerkers. Nodig iedereen hierbij uit. Wanneer je dit structureel twee keer per week doet, zul je verandering zien. Tijd nemen om te lunchen zorgt voor verbinding, meer energie en creativiteit in de middag en minder stress.

Verbinding, creativiteit en energie
Zelf neem ik in ieder geval vier van de vijf dagen de tijd om te lunchen en/of te wandelen. Daarbij heb ik ook nog de luxe dat ik getrouwd ben met een lifestyle-coach en lunch ik iedere middag met een heerlijke salade. Bij Bentacera zijn ze daar ondertussen aan gewend en de laatste jaren komen er steeds meer collega’s bij die ook gezond(er) eten. Als ik bij klanten zit met mijn lunch, krijg ik nogal eens wat opmerkingen van de medewerkers daar. Ik vind dat prachtig. Zo geef ik een mooi signaal dat het belangrijk is om gezond te eten en te leven. Al is het belangrijkste natuurlijk dat ik me er zelf goed bij voel.

Energie en gezondheid bij je medewerkers stimuleren, gaat naast het goede voorbeeld geven ook over de cultuur, de balans tussen werk en privé, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Het goede voorbeeld geven is daarbij wel de eerste relatief eenvoudige stap die je kunt maken.

Een gezond en energiek bedrijf begint bij jezelf. Ik wens je veel energie en gezondheid toe!