De beste tijd om je wagenpark te verduurzamen is nu

Auteur: Feye Postma

03 oktober 2022

Vrijwel elke ondernemer heeft voertuigen in zijn of haar beheer. Dit wordt ook wel een wagenpark genoemd. Nu we meer thuiswerken en de beschikbaarheid van elektrische auto’s met een groter bereik is toegenomen, is het moment gekomen om over te stappen op een duurzaam wagenpark en flexibeler om te gaan met mobiliteit. Verduurzamen kan hand in hand gaan met kostenbesparingen. Voor ondernemers biedt volledig emissieloos rijden (zonder uitstoot of zo min mogelijk uitstoot) kansen om de vaste lasten te verlagen. Daarnaast kun je in 2022 nog profiteren van subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen.

Voor grote bedrijven en de publieke sector is een duurzaamheidsverslag al gemeengoed vanwege rapportage en/of inkoopverplichtingen. Het MKB zal in de komende jaren ook steeds meer merken van de nieuwe regels over duurzaam ondernemen. Daarom is het verstandig om nu al de eerste stappen in de juiste richting te zetten, in plaats van het duurzaamheidstraject met spoed te moeten starten wanneer de regels voor het MKB over een aantal jaar vorm krijgen. Van alle duurzaamheidsopties is het wagenpark aanpakken één van de eenvoudigste verbeteringen.

Het financiële aspect van duurzamer ondernemen

Het thema duurzaamheid staat steeds vaker hoog op de agenda, en dat is natuurlijk hartstikke goed. Maar de duurzaamheidstransitie brengt ook risico’s met zich mee. Het maken van risico-inschattingen is daarom ook van groot belang, op basis van deze inschatting kunnen ondernemers een goed geïnformeerde beslissingen maken over welke duurzaamheidsmaatregelen ze in willen zetten. Beginnen ze met laaghangend fruit zoals het scheiden van afval of het energielabel van het kantoor, of zetten ze vol in op alle mogelijke duurzaamheidsmaatregelen? Ook over het tempo van de transitie moet nagedacht worden.  

Het inschakelen van een expert is ook handig vanwege de kennis over subsidies, de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de kleine investeerders aftrek (KIA) en eventuele andere belastingvoordelen. Naast de landelijke subsidies zijn er vaak ook gemeentelijke subsidies beschikbaar.

Bentacera helpt jou bij de duurzaamheidstransitie

Wil je meer weten over hoe jij als ondernemer duurzaamheid beter kan implementeren in jouw bedrijf, of heb je een specifieke vraag over het verduurzamen van je wagenpark? Bentacera maakt je graag wegwijs in alle verduurzamingsopties en helpt bij het maken keuzes die passen bij jouw onderneming.

Neem contact met ons op

Ga in gesprek met jouw contactpersoon binnen Bentacera of neem via het onderstaande contactformulier contact met ons op. 

Contactpersoon

Feye Postma
Relatiemanager MKB