Licht op de werkvloer

Auteur: Marian van Vliet

10 oktober 2017

Ken je dat? Voor je gevoel is de zomer nog lang niet afgelopen, maar ineens slaat de herfst alweer toe. ’s Avonds is het snel donker, de zon laat zich minder zien en als het tegenzit moet je ook nog weer en wind trotseren op om je werk te komen.

De herfst heeft vaak invloed op je gezondheid. Temperatuurschommelingen en minder daglicht hebben direct effect op het ontstaan van verkoudheid, griep en vermoeidheidsklachten. Ook zijn we in de herfst minder buiten en eten we (onbewust) meer en ongezonder. Vaak hoor je dan ook dat mensen in deze periode last hebben van een zogenaamde ‘herfstdip’. Niet leuk, maar wat kun je daar nu aan doen?

Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Hierdoor voel je je beter en daarbij helpt het om je weerstand op peil te houden. Deze weerstand kun je extra goed gebruiken in de herfst wanneer de griepjes en verkoudheid zoals ieder jaar weer de kop opsteken. Let goed op wat je eet en probeer ondanks het gure weer genoeg frisse lucht binnen te krijgen. Wat nog weleens vergeten wordt, maar wel veel invloed op hoe je je voelt heeft, is de hoeveelheid en kwaliteit van licht.

In de herfst- en wintermaanden raakt bij veel mensen de natuurlijke lichtcyclus verstoord. Dit komt vooral voor bij mensen die binnen werken, zoals op kantoor of in een fabriek. Omdat er simpelweg minder daglicht is in deze periode, is de kans groot dat je in het (schemer)donker van of naar je werk gaat en overdag te weinig licht krijgt. Onderzoek van de Technische Universiteit in Eindhoven heeft uitgewezen dat de gewone - vaak te zwakke - verlichting op bijvoorbeeld kantoren jaarlijks zorgt voor een productiviteitsverlies van zo’n 2 miljoen euro in Nederland.

Nog niet zo lang geleden is ontdekt dat het menselijke oog cellen bevat die gevoelig zijn voor licht en die helpen de biologische klok te sturen. Deze cellen hebben veel invloed op hormonen die bij het slaap- en waakritme betrokken zijn. Als er voldoende licht is op de werkvloer, denk hierbij aan tenminste 800 lux, dan ben je overdag actiever en slaap je ’s nachts beter. Goed licht is dus essentieel voor de stemming én weerstand. Het kan daarmee ook nog eens gezondheidsklachten en productiviteitsverlies voorkomen.

Wat zou het daarom fijn zijn als je in de komende donkere maanden een werkgever hebt die heeft nagedacht over de verlichting op jouw werkplek. Een werkgever die weet dat hij kan zorgen dat jij gezond en productief blijft, ook als er minder daglicht is. Een werkgever die snapt dat het voor jou belangrijk is dat je gezond en met een goed gevoel je werk kunt doen. Een werkgever die weet dat het voor het bedrijf alleen maar voordelen oplevert als ziekteverzuim hiermee kan worden teruggedrongen en de productiviteit en werksfeer op peil blijven.

Het is een goed idee om bij je werkgever na te vragen in welke mate is nagedacht over het licht op je werkplek. Er zijn steeds meer lichtsystemen verkrijgbaar die specifiek zijn gericht op een optimaal dagritme en die rekening houden met een goed slaap- en waakritme. Zo’n systeem, maar in ieder geval voldoende licht, kan ervoor zorgen dat op jouw werkplek de aankomende herfst en winter een stuk plezieriger, gezonder én productiever verlopen.

Een fijne en lichte herfst gewenst!