Drie dingen die je moet weten als horecaondernemer

Geüpdatet op 19-8-2020 14:30:12
Drie dingen die je moet weten als horecaondernemer

Als horeecaondernemer heb je te maken met veel regels waar je aan moet voldoen waardoor je al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Wij laten je hieronder de drie belangrijkste tips zien.

1. Regels sociale hygiene aangescherpt

In de Dranken Horecawet is opgenomen dat leidinggevenden moeten beschikken over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne. Een diploma Sociale Hygiëne is hiervoor voldoende. Tot 2015 waren ook bepaalde vakdiploma’s voldoende.

De eisen die worden gesteld aan de bewijsstukken voor kennis van Sociale Hygiëne zijn echter aangescherpt. Dit betekent dat (vak)diploma’s die voorheen voldoende waren, nu niet meer automatisch als voldoende bewijs gelden.

Er is een overgangsregeling tot 1 mei 2018 ingesteld. Tot 1 mei 2018 kun je op basis van een vakdiploma alsnog het diploma Sociale Hygiëne aanvragen en je laten bijschrijven in het Register Sociale Hygiëne.

Wij raden je aan om je inschrijving in het register te controleren op de website van het SVH: svh.nl/register.


2. Nieuwe cao voor de horeca

De Koninklijke Horeca Nederland heeft een akkoord bereikt met de CNV voor een nieuwe horeca-cao. De nieuwe cao gaat in per 1 januari 2018 en heeft een looptijd van twee jaar. De belangrijkste veranderingen:

■ verhoging basis- en eindlonen per januari 2018 met inflatiecorrectie van 1,3%

■ maatwerk bij seizoenswerk en invalwerk

■ ruimte voor invalkrachten om last minute oproepen te weigeren

■ ruimte voor werknemers om werk te weigeren als de arbeidstijdenwet bij herhaling is overtreden


3. Bedrijfsprocessen geoptimaliseerd met gekoppelde software

De samenleving digitaliseert in een hoog tempo. Steeds meer taken worden overgenomen door software. Een trend binnen de digitalisering is dat het steeds gebruikelijker en makkelijker wordt om softwarepakketten aan elkaar te koppelen. Hierbij kun je denken aan het koppelen van een urenregistratiesysteem met een salarisverwerkingssysteem, of een kassasysteem met een financieel systeem.

Doordat de data automatisch wordt verstuurd, is het niet meer nodig om handmatige handelingen te verrichten. Hierdoor worden de bedrijfsprocessen efficiënter en bespaar je veel kostbare tijd. Een ander groot voordeel is dat de data op deze manier veel betrouwbaarder is.

Uiteindelijk komen datastromen samen in een managementrapportage-systeem. Bentacera heeft een speciaal horecadashboard in Visionplanner ontwikkeld waarin uiteindelijk alle relevante data terechtkomt. Op deze manier kun je als ondernemer sturen op betrouwbare en relevante cijfers.


Extra tip

In het kader van Leeuwarden-Fryslan 2018 Culturele Hoofdstad is het wellicht een goed idee om je menukaarten aan te bieden in zowel de Engelse als de Duitse taal.

Ben je naar aanleiding van bovenstaande onderwerpen nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem gerust eens contact met ons op. Wij nemen de tijd om je te helpen ondernemen!

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256