Heb jij de schuld op je woning ook in Box 3?

Geüpdatet op 29-7-2016 12:34:29
Heb jij de schuld op je woning ook in Box 3?

Als je een woning hebt met een schuld hoor je standaard het advies dat het fiscaal zo voordelig is de rente af te trekken in je aangifte inkomstenbelasting. Maar is dit wel zo voordelig? Kortgezegd: Nee!

De huidige lage rente vraagt om een heroverweging van dit advies. Soms is het fiscaal juist voordeliger om je eigenwoningschuld op te nemen in box 3. Waarom?

Ten eerste daalt de renteaftrek in box 1 de komende jaren, door zowel de lage rente als de afbouw van het tarief met 0,5% per jaar tot 38%. Daarnaast beperkt het hoge eigenwoningforfait de renteaftrek. Dit betekent dat je belastingbesparing in box 1 met de jaren steeds lager is.

Ten tweede stijgt het forfaitair rendement voor box 3 per 1 januari 2017 naar maximaal 5,5%. Hierdoor ben je meer belasting verschuldigd over je opgebouwde vermogen. Je kunt je opgebouwde vermogen verlagen door een schuld op te nemen in box 3. Dus waarom niet je schuld op de woning naar box 3? Het overbrengen van je eigenwoningschuld naar box 3 levert je namelijk een directe belastingbesparing op! Om je een idee te geven van het voordeel dat je te wachten staat, geven wij je een voorbeeld.

Stel je hebt een eigen woning met een WOZ waarde van € 500.000. Op de eigen woning heb je nog een schuld van € 250.000 en de rente hierover bedraagt 1,5% per jaar. Heb je de eigenwoningschuld in box 1 zitten, dan bedraagt de rente
€ 3.750. Het eigenwoningforfait op de woning bedraagt € 3.750 en dit bedrag moet je van de rente afhalen. Hierdoor heb je per saldo € 0 aan renteaftrek!

Dezelfde schuld in box 3 verlaagt je vermogen, waardoor je bij een belast vermogen van € 300.000 een directe belastingbesparing hebt van € 3.440 per jaar! (€ 250.000 - € 6.000 x 1,41%). Zit je schuld in box 3, dan heb je geen renteaftrek in box 1. Maar wat gebeurt er met je eigenwoningforfait in box 1? Het eigenwoningforfait kan nooit tot een bij te betalen bedrag leiden.

Kortom: Houd je de eigenwoningschuld in box 1, dan heb je geen renteaftrek en dus geen belastingbesparing. Heb je de eigenwoningschuld in box 3 dan levert je dit ieder jaar een directe belastingbesparing op!

Nieuwsgierig naar wat jouw besparing is en of jij je eigenwoningschuld in box 3 kan onderbrengen? Neem dan contact op met je belastingadviseur!

Pieter Blaauw en Jet Ploegstra

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?