In 3 stappen helder zicht op je onderneming in moeilijke tijden

Auteur: Jan Spoelstra

12 juni 2020

In deze, voor iedereen, bijzondere tijden heeft iedere ondernemer een eigen verhaal. Waar de ene ondernemer zich gaat richten op de wederopbouw, is de ander bezig met reorganiseren. Ook zijn er ondernemingen die bedolven worden onder het werk en te maken hebben met groeipijnen.

Al met al belooft het voor menig ondernemer een zware en moeilijke tijd te worden. Wij, adviseurs van Bentacera, helpen je graag mee met een onderbouwd en gefundeerd stappenplan naar (nieuw) succes. Met onderstaand 3 stappenplan krijg je een heldere kijk op je onderneming en op jouw toekomst als ondernemer.

Praktische methode

Ondernemers zijn van nature opportunisten, aanpakkers en doeners, zien overal kansen en zijn enthousiast van aard. De gemiddelde ondernemer is dan ook de meeste tijd bezig met korte termijn doelen zoals ook keer op keer blijkt uit verschillende onderzoeken. Dit terwijl een goed bedrijfsfundament, strategie en langetermijnvisie, mét kortetermijndoelstellingen als afgeleiden hiervan, juist een must zijn om sterk en succesvol bedrijf op te bouwen.

Precies hier wringt de schoen voor vele ondernemers, want gesprekken over zaken als strategie of doelstellingen, komen veelal ongelegen. Deze gesprekken worden vooruitgeschoven of zelfs gemeden. De praktijk van alledag wint het vaak en krijgt voorrang.

Herken je dit?
Wij houden hier al rekening mee, want voor deze methode is geen langdurige traject nodig. Ook dikke rapporten is aan ons niet besteed. Slechts in 3 stappen komen wij tot gegarandeerde verbeteringen!

Stap 1: Oriënterend gesprek

Als geen ander weten wij dat je de volle aandacht nodig hebt als je een groeitraject wilt opstarten. Daarbij is ook belangrijk wat jouw specifieke behoeften zijn. Hiervoor hebben we de quickscan ontwikkeld die wij vaak gebruiken tijdens een oriënterend gesprek.

Via een gesprek en met een quickscan kunnen we vanuit de jaarrekening of kolommenbalans snel en efficiënt inzicht in jouw onderneming krijgen. De quickscan is een 0-meting die jou direct bewust maakt van je huidige situatie én, nog veel belangrijker, het aanwezige verbeterpotentieel. Wij stellen, samen met jou, eerst de hoofdparameter binnen je onderneming vast. Vervolgens brengen we samen, op basis van minimale input vanuit de jaarrekening of kolommenbalans, maximaal 6 resultaatbepalers in beeld.

Voor jou is het belangrijk dat je iedere dag weer invloed kan uitoefenen op deze resultaatbepalers. Jij ziet hierdoor direct wat de impact van je handelen is op de winstgevendheid van je bedrijf. Wij willen jullie als ondernemers ook uitdagen met je eigen ambities.

De quickscan levert je direct inzichten op:

 • Het verbeterpotentieel;
 • De kostprijs;
 • De begroting;
 • De 6 resultaatbepalers;
 • de KPI's

Stap 2: Verbeteranalyse

Op inspirerende wijze lichten wij in de volgende stap je bedrijf, samen met jou, door. We analyseren samen met jou de zgn. resultaatbepalers binnen je bedrijf en bepalen de bijbehorende Kritische Prestatie indicatoren (KPI’s).

Samen beantwoorden we vragen zoals:

 • Welke ambities heb je?
 • Wat kost jouw bedrijf nou eigenlijk per dag?
 • Wat is de huidige kostprijs en hoe is deze bepaald?
 • Hoeveel dagen is het bedrijf operationeel?
 • Wat is de capaciteit die je iedere dag, week of maand moet realiseren?
 • Wat is de winstcapaciteit?
 • Waar ligt het grootste verbeterpotentieel?
 • Waar wordt geld aan verdiend (klanten/producten/diensten/kanalen, etc)?
 • Hoe bereken je de (minimale) verkoopprijs?

De uitkomst van deze bedrijfsdoorlichting is dat jij je bedrijf kan gaan sturen aan de hand van de eerder bepaalde resultaatbepalers. Als laatste stellen we samen met jou een goed doordachte jaarplan op inclusief een actie- & verbeterplan. Kort maar krachtig.

Na deze stap heb jij een goed en betrouwbaar businessplan, gekoppeld aan acties om je doelstellingen en ambities te kunnen realiseren. Je kunt jouw onderneming beter sturen en hierdoor zal het resultaat stijgen.

Stap 3: Groeitraject

Periodiek, meestal op maandbasis, bereken we de resultaten van je onderneming. Zo houden we focus en bewaken we de voortgang van het actie- en verbeterplan. Als er al afwijkingen zijn, dan analyseren we deze samen en bepalen we hoe je snel en kordaat kan (bij)sturen.

De praktijk heeft inmiddels bewezen dat deze aanpak bij 90% van de ondernemers al binnen 3 maanden leidt tot een structurele winstverbetering. Ofwel rendement op korte termijn. Daarnaast werken deze ondernemers gericht aan de vergroting van de langetermijnwaarde van hun bedrijf.

Voor deze derde stap is het zgn. ResultatenVolgSysteem (RVS) ontwikkeld. Hiermee zijn wij in staat om jou periodiek te voorzien van een beknopte managementrapportage (dashboard). Het RVS geeft jou relevante managementinformatie om je doelen en ambities te kunnen blijven volgen.

Is je interesse gewekt en wil jij ook een verbetering in het resultaat? Neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800