Het ondernemerstestament: Alles goed geregeld
Jaap en Annie hebben het goed voor elkaar. Jaap heeft een goedlopend bedrijf en samen hebben ze twee kinderen van 12 en 15 jaar. Om even los te komen van het bedrijf en te ontstressen gaan ze met het hele gezin op skivakantie. Maar wat begint als een droomvakantie, eindigt in een vreselijke nachtmerrie. Jaap ziet de boom naast de piste niet op tijd en maakt een enorme smak. Hij overlijdt ter plekke.
Vervelende gevolgen
Na zijn overlijden blijkt dat Jaap geen testament heeft. Dit betekent dat zijn erfenis wordt afgewikkeld op basis van de wettelijk voorgeschreven verdeling. Annie en Jaap wilden dat hun oudste kind het bedrijf zou voortzetten, maar om de inkomstenbelasting, erfbelasting en vennootschapsbelasting te kunnen betalen moet Annie het bedrijf noodgedwongen verkopen. Annie leeft verbitterd en armlastig verder en denkt nog vaak; had Jaap maar een goed testament opgesteld.
Om over na te denken
In de praktijk komt de bovenstaande situatie helaas maar al te vaak voor. Nabestaanden moeten doorleven met de gedachte: ‘Had je het nou maar iets beter geregeld’. Helaas kun je na een overlijden helemaal niets meer veranderen aan de situatie.
Wij beseffen ons dat dit niet het leukste onderwerp is om over na te denken, maar door een goed testament op te stellen kun je veel (financieel) leed voorkomen. Een goed testament kan in veel gevallen een grote belastingbesparing opleveren. Daarnaast kun je met een goed testament en een doordachte juridische structuur aangeven hoe de onderneming zonder jou voortgezet wordt. Waar kun je nog meer aan denken bij een goed testament?
Opvolging
Ben je ondernemer? Bedenk dan wie geschikt is om in ieder geval tijdelijk het bedrijf voort te zetten. Is er een bedrijfsleider of een goede rechterhand aanwezig? Zijn er al kinderen in een leeftijd die mogelijk interesse hebben? Met de juiste ondernemingsstructuur en een goed testament kun je deze route prima uitstippelen en vastleggen voor de toekomst.
Erfgenamen
Lang niet alle erfgenamen zijn geschikt om het bedrijf voort te zetten. Ook hier doet een goede juridische structuur wonderen. Fiscaal wil je de erfgenamen (in de meeste gevallen) hetzelfde behandelen, zeker als je weet dat bij ondernemingen de belastingheffing over de erfenis vaak minimaal is. Op deze manier kun je ruzies tussen de erfgenamen voorkomen. Het overlijden is al erg genoeg, laat staan dat er nog meer ellende bijkomt.
Afwikkelen van de nalatenschap
Wie krijgt van jou de opdracht om je nalatenschap te regelen? Deze persoon heeft een belangrijke taak uit te voeren. Heb je aangegeven op welke manier je dit wilt laten gebeuren? Welke rechten heeft hij of zij en staat daar een vergoeding tegenover?
Schenken bij leven
Soms is het goed om niet te wachten tot je dood bent. Schenken bij leven kan namelijk tot veel rust en eenvoud leiden. Ook daar zul je de juiste voorbereidingen moeten treffen. Weet je bijvoorbeeld dat je je kinderen op de loonlijst moet zetten als je (een deel van) de onderneming wilt schenken? Een andere optie is het werken met een schenkingsplan. Vele varianten zijn daarin mogelijk.
Ondernemerstestament goed geregeld
De estate planners van Bentacera staan voor je klaar om met je van gedachten te wisselen over de bovenstaande vragen. Wij kunnen inzichtelijk maken wat de fiscale en financiële gevolgen van een overlijden zijn. Tot slot kunnen wij je adviseren bij het opstellen van een goed en fiscaal vriendelijk ondernemerstestament dat aansluit op jouw wensen. Neem gerust contact met ons op, zodat jouw nabestaanden later kunnen denken: ‘Wat fijn dat je het zo goed geregeld hebt!’
Erik van den Berg
Meer weten over belastingadvies?
Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!