Interview met Michel Jansen van Kleinstesoepfabriek

Kleinste Soepfabriek 1LR

Ondernemen is het gevoel van geluk en je talent benutten

Wat betekent ondernemen voor Michel Jansen? “Dat is een combinatie van het gevoel van geluk en je talent benutten.” En één ding is zeker: dat talent is ongetwijfeld aanwezig bij Michel. Als oprichter en eigenaar van Kleinstesoepfabriek in Leek heeft hij ups en downs gekend, maar opgeven was nooit een optie. En dat is maar goed ook, want samen met Bentacera heeft hij net een succesvol financieringstraject achter de rug om zijn productie te kunnen verdubbelen. Dat gaat trouwens nooit ten koste van de biologische en duurzame manier waarop de soepen, bouillons, sauzen en stoofpotjes geproduceerd worden. Want: “bedrijven die duurzaam produceren zijn de bedrijven van de toekomst.”

‘Wat ziet dit er saai uit’

Het begon ooit toen Michel voor de schappen in de supermarkt stond. Zijn eerste gedachte? ‘Wat ziet dit er saai uit.’ “Je zag overal dezelfde smaken: tomaat, champignon en mosterd. Was het een keer gewaagd, dan was het kerrie! Als je nou een echte 'soupie' bent, dan wil je wat nieuws.” En zo ging Michel aan de slag. Met succes, want inmiddels zijn er 35 smaken. Al die smaken herken je trouwens in één oogopslag. Michel: “We hebben een breed spectrum aan soepen en die maken we met hetzelfde ene etiket. Met het dubbele zegel garandeer ik jou twee keer dat de pot nog niet open is geweest.”

Kleinste Soepfabriek 13LR

Echte soep heeft tijd nodig

‘Echte soep heeft tijd nodig’ is de slogan van Kleinstesoepfabriek. Voor Michel betekent het meer dan dat, namelijk dat echt eten tijd nodig heeft. En dat begint al bij de start van het productieproces. Het fruiten van de uien, de basis voor vele sauzen en stoofpotjes, duurt 24 uur. Het trekken van bouillon neemt nog wat langer in beslag, namelijk 72 uur. “Ik werk met de juiste grondstoffen en een bereidingswijze die klopt”, aldus Michel. Die oprechte aandacht voor de bereidingswijze blijft niet onopgemerkt bij de concurrentie. “We zijn al een paar keer nagemaakt, maar elke keer komt daar een slechte kopie uit.”

Kleinste Soepfabriek 10LR

Investeren in de bottlenecks

Ook de klanten zijn positief over de duurzame en biologische producten die Michel en zijn team dagelijks ontwikkelen. Sinds de start in 2005 werd Kleinstesoepfabriek op een natuurlijke manier steeds groter, wat eind vorig jaar leidde tot een capaciteitstekort. We konden bijna niet genoeg bouillon meer trekken, ook omdat het een lang proces is”, vertelt Michel. Met de hulp van Bentacera werd er een financieringstraject in gang gezet om de productie te kunnen verdubbelen. Dat betekende investeren in de huidige bottlenecks van de fabriek. “Als we iets tweaken, kunnen we straks verdubbelen. Een extra bouillonketel, maar ook het sneller kunnen vullen en etiketteren helpt ons om straks van ruim 8.000 potten per dag naar 16.000 potten per dag te gaan.”

“Mijn missie is om smaakvolle biologische producten te maken met de focus op milieuvriendelijk produceren.”

Michel Jansen, eigenaar Kleinstesoepfabriek

De combinatie tussen duurzaamheid en accountancy

De groei van een onderneming levert ook nieuwe financiële vragen op. Toch is één ding altijd hetzelfde gebleven. Michel vertelt: “De financiën zijn dienend aan de missie die ik heb. Ik heb meerdere behoeften die ik wil uitdrukken met mijn bedrijf. Mijn missie is om smaakvolle biologische producten te maken met de focus op milieuvriendelijk produceren. Daarnaast wil ik ook een werkplek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met geld kun je de echte, intrinsieke waarde van een bedrijf niet samenvatten. Ik zocht een accountant die daarbij aansluit en zo kwam Harry Marissen, destijds vanuit Zero CO2, in beeld. Hij begreep dit. Die combinatie vind je niet bij heel veel mensen, maar is wel nodig om Kleinstesoepfabriek de juiste service te bieden.” 

Duurzaamheid betekent ook automatiseren

Inmiddels werken Kleinstesoepfabriek en Bentacera zo’n 8 jaar samen. Waar Harry en Michel nog regelmatig om tafel zitten om te sparren over de laatste duurzaamheidsrichtlijnen en verslaglegging, kwam Jelmer Siegersma begin 2024 in beeld om Michel te adviseren op financieel gebied. Michel vertelt: “Duurzaamheid is tegenwoordig ook automatiseren en daarom hebben we dat voor de boekhouding zover mogelijk doorgevoerd. De kracht van Bentacera zit hem in het insteken van dat automatiseringsproject. Om die vertaalslag te maken heb je goede mensen nodig die dat samen met je inrichten, dat kun je niet zelf. Die persoonlijke en geduldige begeleiding van Jelmer is van grote meerwaarde.”

“Er is nu altijd actueel inzicht in de cijfers en dat heeft direct effect op het resultaat.”

Jelmer Siegersma, relatiemanager Bentacera

De samenwerking vanuit Bentacera

Vragen we Jelmer naar Kleinstesoepfabriek, dan benadrukt hij de positieve samenwerking. Jelmer vertelt: “De klant staat open voor ons advies en dat zorgt ervoor dat de interactie heel goed is. Michel staat achter zijn product en dat herkennen wij, want dat geldt ook voor ons. Wij leggen de link met de cijfers. De eerste opdracht was ‘in het hier en nu leven.’ Dat betekende tijd investeren in de administratie en tegelijkertijd steeds meer processen automatiseren. Er is nu altijd actueel inzicht in de cijfers en dat heeft direct effect op het resultaat.” Michel bevestigt dit. “Waar ik voorheen een hele vrijdagmiddag kwijt was aan facturatie en betalingen, ben ik nu in vijf minuten door de betaallijst heen. Ik zie direct waar alles heen gaat en accrediteer dit, zodat de betalingen altijd op vaste momenten worden uitgevoerd.”

Kleinste Soepfabriek 6LR

De automatiseringsslag biedt ook de mogelijkheid om intern veranderingen door te voeren. Nu de boekhouder steeds minder tijd kwijt is aan de financiën, verschuift deze functie langzaam naar ondersteuning op het gebied van kwaliteit. Juist op dat gebied wordt de druk steeds hoger, dus die ruimte om intern te schuiven komt meer dan gelegen.  

Jelmer speelde ook een centrale rol in het recente financieringstraject. “Na de vraag van Michel hebben we met de bank om tafel gezeten en alles in kaart gebracht. Vervolgens werd er met de hulp van Jordy Luiken van De Valck Dealmakers een prognose opgesteld.” Jelmer was de centrale contactpersoon en verbindende factor tijdens dit traject, wat betekent dat Michel met al zijn vragen bij Jelmer terecht kon. 

“We zijn alvast bezig met de verwachte vragen over de nieuwe situatie, zodat we Michel ook kunnen adviseren als de productie straks omhoog gaat.”

Jelmer Siegersma, relatiemanager Bentacera

De afronding van het financieringstraject betekent trouwens niet dat het advies stopt. Jelmer: “Als de onderneming straks groeit, dan gaat er meer administratief werk zitten in keurmerken en minder op financieel gebied. Daarom anticiperen wij alvast op de aankomende groei. Zo zijn we bezig met de verwachte vragen over de nieuwe situatie, zodat we Michel ook kunnen adviseren als de productie straks omhoog gaat.”

Nieuwe producten aan de horizon

Met een fabriek die straks de dubbele hoeveelheid kan produceren, is Michel weer aan zet om te blijven innoveren. Dat gaat ongetwijfeld lukken, want samen met zijn team is hij druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Michel: “Ik zie het als een startup in een scale-up. We hebben sauzen, stoofpotjes, kaasfondue en zijn bezig met de ontwikkeling van rijstmaaltijden. Ik hoop dat we daar een nieuwe markt in vinden en dat Kleinstesoepfabriek straks op meer plekken in de schappen komt.”

Dat innoveren beperkt zich trouwens niet alleen tot de producten van Kleinstesoepfabriek. Zo kon Michel dankzij het financieringstraject belangrijke stappen zetten in de opvang van regenwater, wat vervolgens gefilterd wordt en op dit moment al geschikt is om de fabriek mee schoon te maken. Of wat te denken van een heuse soepautomaat die binnenkort voor de deur verschijnt? Niet alleen handig voor lunchwandelaars, maar voor iedereen die trek heeft. Het biedt de mogelijkheid om 24/7 een smaakvolle soep uit de muur te kunnen halen. 

“Mijn uitdaging zit erin om iemand te vinden die de dagelijkse leiding kan overnemen, zodat ik naar de fabrieken en boeren toe kan voor verdere productontwikkeling en nieuwe grondstoffen.”

Michel Jansen, eigenaar Kleinstesoepfabriek

De toekomst van Kleinstesoepfabriek

Vragen we Michel naar zijn toekomstplannen, dan heeft hij een scope van drie jaar voor zich. Binnen die periode is het de bedoeling dat er een nieuw iemand aan het roer van Kleinstesoepfabriek komt, zodat Michel zich volledig kan focussen op de ontwikkeling van nieuwe smaken en producten. “Mijn uitdaging zit erin om iemand te vinden die de dagelijkse leiding kan overnemen, zodat ik naar de fabrieken en boeren toe kan voor verdere productontwikkeling en nieuwe grondstoffen.” Want of het nu om een nieuwe smaak soep of een compleet nieuwe rijstmaaltijd gaat, de producten hebben altijd iets met elkaar gemeen. Dat is niet alleen het herkenbare etiket, maar vooral dat ze altijd met dezelfde aandacht en tijd op een milieuvriendelijke manier geproduceerd worden. 

Kleinste Soepfabriek 4LR