Gezond personeel zorgt voor minder verzuim, doe jij al mee?

22 juni 2023

Gezond personeel zorgt voor minder verzuim, doe jij al mee?

Fitte medewerkers zijn blije medewerkers, en zorgen ook nog eens voor minder verzuim. Een stap die je als werkgever kan zetten voor je medewerkers is het aanbieden van een fietsregeling. Dit kan via verschillende manieren waaronder het uitruilen van brutoloon, het inzetten van ATV- of vakantie uren of door een leasemaatschappij in te schakelen. Welke werkwijze past het beste bij jouw bedrijf? We leggen ze graag voor je uit.

Brutoloon componenten uitruilen

Je mag brutoloon componenten uitruilen, zoals het inhouden van bruto bedragen en het uitbetalen van netto bedragen. Wanneer er geen extra vergoedingen zijn, dan is brutoloon ook een optie om toe te passen. Het is van belang om te weten dat er niet onder het brutominimumloon betaald mag worden en dat dit per periode wordt bekeken. Stel; de fiets kost € 1.500,00, dan moet na het uitruilen minimaal het wettelijk minimumloon overblijven.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat er voldaan wordt aan het netto equivalent van het minimumloon. Het inhouden van de pensioenpremies is bijvoorbeeld wettelijk toegestaan. Als de situatie zich voordoet, is het mogelijk om het brutoloon iets hoger dan het minimumloon te houden.

Inzetten ATV- of vakantie- uren

Het is mogelijk om ATV-uren (of vakantie uren) in te zetten of in te ‘ruilen’. Dit ‘ruilen’ kan alleen met de bovenwettelijke uren. Wettelijke uren (4x de normale arbeidsduur) mogen namelijk tijdens het dienstverband niet worden uitbetaald. Belangrijk om te weten is dat de vergoeding die voor de waarde van de fiets wordt gegeven ten laste komt van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In het hiervoor genoemde voorbeeld komt dit neer op € 1.500,00.

Wanneer de vrije ruimte wordt overschreden betaalt de werkgever (na afloop van het jaar) een eindheffing van 80% over het bedrag wat meer is gebruikt dan toegestaan. Als meerdere werknemers gebruik willen maken van de regeling kan dit gevolgen hebben voor andere extra’s (zoals kerstpakket) die vanuit de vrije ruimte worden gegeven.

Cafetariaregeling

Als de cafetariaregeling (uitruilen) wordt toegepast dan heeft dit ook invloed op de opbouw van het vakantiegeld en de premies, met name voor de werkgever. Daarnaast is het ook belangrijk dat een werknemer zich bewust is van de volgende voor- en nadelen:

  1. De uitkering bij ziekte, WW of andere uitkeringen zal lager zijn;
  2. Het kan invloed hebben het aanvragen van een hypotheek, omdat het hypotheekbedrag mede afhankelijk is van het brutoloon;
  3. Als er toeslagen worden ontvangen (zoals zorgtoeslag of huurtoeslag) dan kan het zijn dat deze iets hoger worden.

Bij een eenmalige uitruil is de invloed waarschijnlijk beperkt, maar het is verstandig om de afspraken vast te leggen in een addendum op de arbeidsovereenkomst.

Lease a bike

Een andere mogelijkheid is om een leasemaatschappij in te schakelen. De werknemer least via de werkgever een fiets. De werknemer betaalt hiervoor 7% bijtelling per maand over het bedrag van de fiets. LET OP! Als de werknemer op de fiets naar werk komt, ontvangt hij/zij op deze dagen geen reiskostenvergoeding mee. Over de dagen dat de werknemer wel gebruik maakt van de auto en hiervoor reiskostenvergoeding ontvangt, moet de werkgever dit aantonen. Het is aan te raden om de afspraken goed vast te leggen in een addendum op de arbeidsovereenkomst. De BTW is deels tot niet aftrekbaar voor de werkgever.

Wil jij aan de slag met een fietsregeling voor je personeel of heb je vragen over het aanvraagproces? We helpen je graag verder. Neem contact op met je contactpersoon bij P&S of informeer naar de mogelijkheden via 088 3210800 of info@bentacera.nl

 

Meer weten over personeel?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

De cursus Preventiemedewerker heeft als doel kennis en inzicht te verstrekken in de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de preventiemedewerker.

De situatie dat een werknemer 104 weken ziek is en nog wacht op een WIA-beschikking is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Wat kun je in dit geval als werkgever doen?

Wanneer betaal je als werkgever de hoge of lage WW-premie? Dit hangt onder meer af van het type arbeidsovereenkomst. We vertellen hoe je onnodige kosten kunt voorkomen.

Wat betekent de hervorming van de arbeidsmarkt voor werkgevers? Lees hier alles over wijzigingen m.b.t. het nulurencontact en het min-maxcontract, de ketenregeling en uitzendkrachten.

Het wettelijk minimumloon verandert. Vanaf 1 januari 2024 wordt het minimum maandloon omgezet naar het minimumuurloon. Wij vertellen je alles over de nieuwe wetgeving en de gevolgen hiervan.