Gezond personeel zorgt voor minder verzuim, doe jij al mee?

22 juni 2023

Je personeel fit met een fietsplan

Fitte medewerkers zijn blije medewerkers, en zorgen ook nog eens voor minder verzuim. Een stap die je als werkgever kan zetten voor je medewerkers is het aanbieden van een fietsregeling. Dit kan via verschillende manieren waaronder het uitruilen van brutoloon, het inzetten van ATV- of vakantie uren of door een leasemaatschappij in te schakelen. Welke werkwijze past het beste bij jouw bedrijf? We leggen ze graag voor je uit.

Brutoloon componenten uitruilen

Je mag brutoloon componenten uitruilen, zoals het inhouden van bruto bedragen en het uitbetalen van netto bedragen. Wanneer er geen extra vergoedingen zijn, dan is brutoloon ook een optie om toe te passen. Het is van belang om te weten dat er niet onder het brutominimumloon betaald mag worden en dat dit per periode wordt bekeken. Stel; de fiets kost € 1.500,00, dan moet na het uitruilen minimaal het wettelijk minimumloon overblijven.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat er voldaan wordt aan het netto equivalent van het minimumloon. Het inhouden van de pensioenpremies is bijvoorbeeld wettelijk toegestaan. Als de situatie zich voordoet, is het mogelijk om het brutoloon iets hoger dan het minimumloon te houden.

Inzetten ATV- of vakantie- uren

Het is mogelijk om ATV-uren (of vakantie uren) in te zetten of in te ‘ruilen’. Dit ‘ruilen’ kan alleen met de bovenwettelijke uren. Wettelijke uren (4x de normale arbeidsduur) mogen namelijk tijdens het dienstverband niet worden uitbetaald. Belangrijk om te weten is dat de vergoeding die voor de waarde van de fiets wordt gegeven ten laste komt van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In het hiervoor genoemde voorbeeld komt dit neer op € 1.500,00.

Wanneer de vrije ruimte wordt overschreden betaalt de werkgever (na afloop van het jaar) een eindheffing van 80% over het bedrag wat meer is gebruikt dan toegestaan. Als meerdere werknemers gebruik willen maken van de regeling kan dit gevolgen hebben voor andere extra’s (zoals kerstpakket) die vanuit de vrije ruimte worden gegeven.

Cafetariaregeling

Als de cafetariaregeling (uitruilen) wordt toegepast dan heeft dit ook invloed op de opbouw van het vakantiegeld en de premies, met name voor de werkgever. Daarnaast is het ook belangrijk dat een werknemer zich bewust is van de volgende voor- en nadelen:

  1. De uitkering bij ziekte, WW of andere uitkeringen zal lager zijn;
  2. Het kan invloed hebben het aanvragen van een hypotheek, omdat het hypotheekbedrag mede afhankelijk is van het brutoloon;
  3. Als er toeslagen worden ontvangen (zoals zorgtoeslag of huurtoeslag) dan kan het zijn dat deze iets hoger worden.

Bij een eenmalige uitruil is de invloed waarschijnlijk beperkt, maar het is verstandig om de afspraken vast te leggen in een addendum op de arbeidsovereenkomst.

Een fiets leasen

Een andere mogelijkheid is om een leasemaatschappij in te schakelen. De werknemer least via de werkgever een fiets. De werknemer betaalt hiervoor 7% bijtelling per maand over het bedrag van de fiets. LET OP! Als de werknemer op de fiets naar werk komt, ontvangt hij/zij op deze dagen geen reiskostenvergoeding mee. Over de dagen dat de werknemer wel gebruik maakt van de auto en hiervoor reiskostenvergoeding ontvangt, moet de werkgever dit aantonen. Het is aan te raden om de afspraken goed vast te leggen in een addendum op de arbeidsovereenkomst. De BTW is deels tot niet aftrekbaar voor de werkgever.

Wil jij aan de slag met een fietsregeling voor je personeel of heb je vragen over het aanvraagproces? We helpen je graag verder. Neem contact op met je contactpersoon bij P&S of informeer naar de mogelijkheden via 088 3210800 of info@bentacera.nl

 

Meer weten over personeel?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

Oproepcontracten zijn nog altijd populair bij werkgevers. Maar er zijn veel zaken om rekening mee te houden om de flexibiliteit van deze contracten in stand te houden.

Hoe zorg jij voor tevreden medewerkers die hun werk goed en met plezier uitvoeren? Lees alles over de mogelijkheden van een MTO binnen jouw organisatie!

Een transitievergoeding is een financiële vergoeding die de werknemer kan gebruiken voor de overstap naar een nieuwe baan. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog hier!

Wat doe je als een medewerker niet aan de verwachtingen voldoet? Ontdek hoe je adequaat reageert in ons artikel. We bespreken alles over het verbetertraject en de wettelijke verplichtingen waar je als werkgever mee te maken hebt.

Benieuwd naar het geheim achter een soepel draaiende organisatie? In dit profiel komen taken, verantwoordelijkheden en vaardigheden samen om een gestroomlijnde werkomgeving te creëren.