Investeren in de gezondheid van je medewerkers is investeren in je bedrijf

Auteur: Margriet Kooijman - Komrij

14 september 2022

Bied je medewerkers een preventief gezondheidsonderzoek aan

Gezonde medewerkers en daarmee ziekteverzuim verminderen. Dat klinkt goed toch? Door periodiek een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden geef je je medewerkers een mooi cadeau. Is je interesse al gewekt? Lees dan vooral verder.

Het belang van gezonde, vitale medewerkers die veilig kunnen werken, is groot voor een werkgever. Daarvoor kun je je medewerkers periodiek een gezondheidsonderzoek aanbieden. Veel werkgevers kennen het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of de term Preventief medisch onderzoek (PMO).

PAGO is gericht op de risico's die te maken hebben met werk. Deze risico’s zijn beschreven in de Risico Inventarisatie en evaluatie. Uitgangspunt van de PAGO is dat het passend moet zijn bij de situatie op de werkvloer. Het doel van PAGO is schade op te sporen die is ontstaan door deze arbeidsrisico’s.

PMO is net als het PAGO een medisch onderzoek dat is bedoeld voor medewerkers. Het PMO is gericht op de gezondheid van jouw medewerkers. Het gaat bijvoorbeeld ook in op leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress. Het is dus een uitgebreider onderzoek en het geeft je medewerker  inzicht in zijn lichamelijke en mentale gezondheid. Blijkt uit het onderzoek dat het nodig is, dan kan de werknemer gericht aan de slag met zijn gezondheid en leefstijl. Een vitaliteit- en gezondheidsadviseur kan de werknemer hierbij ondersteunen.

Wetgeving

Het is werkgevers volgens de Arbowet verplicht, werknemers een PAGO aan te bieden. De wet schrijft niet voor om de hoeveel tijd het onderzoek moet worden herhaald. Hierover ga je in overleg met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of betrokken werknemers. De Arbowet schrijft ook niet voor naar welke specifieke gezondheidsaspecten moet worden gekeken, omdat dat afhangt van de aard van het werk. De risico’s zullen dus per bedrijf (of per groep werknemers) verschillen. Op deze pagina vind je nog meer specifieke informatie over dit onderwerp.

Hulp nodig?

Ben je klant bij Bentacera, dan denken onze casemanagers verzuim graag met je mee over de inrichting van de specifieke onderzoeken. Neem gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier of bel ons op: 088-3210700.