Financiering van een warmtepomp voor je werknemers

22 juni 2023

Welke mogelijkheden kun jij personeel aanbieden?

In de zoektocht naar duurzame woonoplossingen wordt de warmtepomp steeds populairder. De mogelijkheid om een warmtepomp (gedeeltelijk) te financieren via de werkgever kan daarom interessant zijn voor werknemers. Dit kan door gebruik te maken van vakantie-uren of brutoloon. We leggen we verschillende mogelijkheden uit en bekijken daarbij de impact op zowel de werknemers als de werkgever.

Brutoloon uitruilen

Bij deze regeling wordt een deel van het brutoloon (boven het wettelijk minimumloon) bruto ingehouden en netto uitgekeerd. Hierdoor hoeft er over dit bedrag geen loonheffing betaald te worden en heeft de werknemer een voordeel. Het bedrag dat uitgeruild wordt, komt wel ten laste van de vrije ruimte van de werkgever.

Inzetten vakantie-uren

Deze optie werkt deels hetzelfde als met het brutoloon inruilen, alleen wordt nu de bruto waarde van de uitbetaalde vakantie-uren uitgeruild tegen het nettoloon. Dit kan alleen met de bovenwettelijke vakantie-uren omdat de wettelijke vakantie-uren niet uitbetaald mogen worden. Ook dit uitgeruilde bedrag komt ten laste van de vrije ruimte van de werkgever.

Omdat minimaal het wettelijk minimumloon verloond moet worden, kan alleen het bedrag daarboven worden uitgeruild. Met de vakantie-uren mogen dus alleen de bovenwettelijke vakantie-uren uitgeruild (uitbetaald) worden, waardoor het een aantal maanden/jaren kan kosten om een warmtepomp te financieren.

Impact voor werknemers en de werkgever

In beide scenario’s wordt de vrije ruimte van de werkgever aangewend. Als werkgever moet je je bewust zijn dat het risico bestaat tot overschrijving en het gevolg van het betalen van 80% belasting. Dit risico kan mogelijk opgelost worden door de werknemer 180% aan vakantie-uren te laten uitbetalen en 100% netto uit te betalen. Hiermee komt de 80% belasting ten laste van de werknemer.

De uitgeruilde bedragen komen dus ten laste van de vrije ruimte. Als de werknemer zelf de warmtepomp betaalt, komen de uitgeruilde bedragen ten laste van de vrije ruimte op het moment van verwerken.

Als de werkgever de warmtepomp (eerst) betaalt komt dit bedrag direct volledig ten laste van de vrije ruimte. Houd er als werknemer rekening mee dat er geen recht meer is op subsidie als de werkgever de warmtepomp aanschaft.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw werknemers of heb je vragen over het aanvraagproces? We helpen je graag verder. Neem contact op met je contactpersoon bij P&S of informeer naar de mogelijkheden via 088 3210800 of info@bentacera.nl

 

Meer weten over personeel?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

De cursus Preventiemedewerker heeft als doel kennis en inzicht te verstrekken in de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de preventiemedewerker.

De situatie dat een werknemer 104 weken ziek is en nog wacht op een WIA-beschikking is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Wat kun je in dit geval als werkgever doen?

Wanneer betaal je als werkgever de hoge of lage WW-premie? Dit hangt onder meer af van het type arbeidsovereenkomst. We vertellen hoe je onnodige kosten kunt voorkomen.

Wat betekent de hervorming van de arbeidsmarkt voor werkgevers? Lees hier alles over wijzigingen m.b.t. het nulurencontact en het min-maxcontract, de ketenregeling en uitzendkrachten.

Het wettelijk minimumloon verandert. Vanaf 1 januari 2024 wordt het minimum maandloon omgezet naar het minimumuurloon. Wij vertellen je alles over de nieuwe wetgeving en de gevolgen hiervan.