De Thuiswerkvergoeding: wat kan onbelast?

Auteur: Edwin van der Velde

21 oktober 2021

 

In de blog van 10 september over hybride werken las je over de fiscale mogelijkheden van de thuiswerkvergoeding en het inrichten van de werkplek. We kondigden toen aan dat er met Prinsjesdag wijzigingen zouden komen. Voor de inrichting van de thuiswerkplek gelden de huidige regels. Maar de structurele thuiswerkvergoeding zorgt ervoor dat de extra kosten die thuis worden gemaakt door de werknemer nu onbelast gecompenseerd worden. Hieronder lees je hoe het werkt met de thuiswerkvergoeding vanaf 2022.

In 2022 onbelaste vergoeding voor thuiswerken

Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers maximaal € 2,- per volledig of gedeeltelijk vanuit huis gewerkte dag onbelast vergoeden. Dat is dus ruim € 40 per maand. Het kabinet komt namelijk in 2022 met een nieuwe gerichte vrijstelling voor de vergoeding van de extra kosten bij thuiswerken (zoals elektriciteit, koffie, etc.).

Op dit moment is een netto thuiswerkvergoeding alleen te geven als de werkgever deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte brengt. Dat betekent dat dit een stukje van de beschikbare vrije afsnoept, iets wat bij een gerichte vrijstelling niet het geval is.

Samenloop thuiswerkkostenvergoeding en reiskostenvergoeding

Een werkgever kan voor dezelfde werkdag niet zowel de vrijstelling voor een thuiswerkkostenvergoeding als de vrijstelling voor een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer toepassen.

Als een werknemer een deel van de dag thuiswerkt en het andere deel op de vaste werkplek, kan de werkgever dus maar één van deze vrijgestelde vergoedingen toepassen. Het is wel mogelijk dat op een dag waarop deels wordt thuisgewerkt en ook wordt gereisd naar bijvoorbeeld een klant, zowel een thuiswerkvergoeding als een vrijgestelde reiskostenvergoeding worden verstrekt.

Vaste vergoeding voor thuiswerken en woon-werkverkeer

Werkgevers en werknemers kunnen een vaste vergoeding afspreken over het aantal dagen waarop de werknemer thuis werkt. Dit kan ook gecombineerd worden met een vaste vergoeding voor woon-werkverkeer.

Voor het vaststellen van deze vaste vergoeding, wordt een vergelijkbare regeling als de 128-dagenregeling voor woon-werkverkeer geïntroduceerd. Als een werknemer ten minste 128 dagen in het kalenderjaar thuiswerkt, mag de werkgever een vergoeding geven alsof de werknemer 214 dagen in dat kalenderjaar thuiswerkt. Er is dus ruimte om de werknemer een hogere vergoeding uit te keren en er is geen registratie nodig. Wanneer het thuiswerken voor een gedeelte van de werkweek plaatsvindt, wordt de vergoeding pro rata berekend.

Hogere vergoeding mogelijk

Wanneer een werkgever een vergoeding verstrekt die hoger is dan € 2,- per dag, dan kan het verschil in de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden gebracht. Als daar geen ruimte meer is, kan het als eindheffingsloon worden aangegeven.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen over deze regeling? Neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800 of door middel van onderstaand contactformulier. Wij helpen je graag verder.