Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid?

29 september 2020

‘Duurzame inzetbaarheid’, sinds enkele jaren een veel besproken begrip binnen het HR-vak. Het onderwerp wordt steeds belangrijker, want medewerkers worden ouder en de toestroom van jongeren op de arbeidsmarkt blijft achter. Hoe zorg je er als werkgever, leidinggevende of HR-adviseur dan toch voor dat het werk wordt gedaan? En hoe houd jij je medewerkers lang, gelukkig en gezond werkzaam?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid staat bekend als een containerbegrip, er is dan ook nog wel eens onduidelijkheid over de definitie hiervan. In deze blog wordt duurzame inzetbaarheid als volgt gedefinieerd:

Zoveel mogelijk rekening houden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in verschillende fasen van hun leven en loopbaan, om zo in huidig en toekomstig werk met behoud van kennis en vaardigheden, persoonlijkheid en gezondheid te kunnen werken.

Ik hoor je bijna denken: “Is dit niet juist de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers?”. Als ondernemer heb je immers geen controle of zicht op wat medewerkers in hun vrije tijd doen. Als ondernemer heb je genoeg andere dingen aan je hoofd. Toch is het belangrijk juist nú aandacht hieraan te besteden, want medewerkers die verzuimen leveren niets op. Sterker nog, ze kosten geld. Goed werkgeverschap is daarbij tegenwoordig ‘key’ om te concurreren, aantrekkelijk te zijn en medewerkers aan je te binden.

Duurzame inzetbaarheid in de praktijk

De Arbowet bevat regels om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen. Deze regels dragen bij aan het voorkomen van verzuim en het vergroten van werkplezier. Maar hoe breng je dit daadwerkelijk in de praktijk?

Er zijn verschillende methodes om in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Neem bijvoorbeeld het zogeheten Huis van Werkvermogen, hierbij wordt aandacht besteed aan de gezondheid, competenties, waarden en arbeid van medewerkers. Een ander voorbeeld staat bekend onder de naam ‘BRAVO’. BRAVO staat voor (meer) Bewegen, (stoppen met) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning.

Ieder bedrijf is uniek en iedere medewerker heeft andere behoeften. Het is dus van belang een bedrijfseigen beleid te ontwikkelen als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Waar hebben jouw medewerkers behoefte aan? En hoe past dit binnen jouw visie? Om dit te onderzoeken kun je onderzoek doen naar de beleving en behoeften van jouw medewerkers. Onze belevingsmonitor kan je hierbij helpen.

Wat levert duurzame inzetbaarheid op?

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid veel voordelen kent. Medewerkers zijn fitter, hebben meer plezier in hun werk, zijn efficiënter, hebben meer oog voor kwaliteit en zijn daarmee productiever.

Met onderstaande ‘quick wins’ creëer je meteen effect:

  • Fruit op de werkplek
  • Interne kennissessies
  • Ontspanning op de werkvloer (denk aan job-massages)
  • Passende secundaire arbeidsvoorwaarden (denk aan een bijdrage aan sportabonnementen of het aanschaffen van een fiets)
  • Mogelijkheid tot levenslang leren

Besteed er aandacht aan

Ondanks verschillende generaties, behoeften en wensen van medewerkers is het goed mogelijk aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Blijf er constant aandacht aan geven, in samenwerking met je medewerkers.

Wil je werken aan duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf? Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden. Heb je hier vragen over of zoek je hulp bij het opstellen of werken aan een beleid? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. We zijn bereikbaar via 088-3210700