Pensioen: Heb jij straks een keuze?

11 november 2019

De discussie over pensioen is weer opgelaaid. Zo schreef De Telegraaf op vrijdag 31 augustus: “De levensverwachting stijgt minder hard dan we dachten. De strenge winter, griepgolf en hete zomer van dit jaar hebben voor een hoger sterftecijfer gezorgd dan verwacht. Geluk bij een ongeluk: daardoor hoeft de AOW-leeftijd in 2024 ook niet omhoog. Dat hebben de rekenmeesters van KPMG becijferd”.

“Met ons pensioen zit het wel goed, toch?”

In ons land krijgt iedereen na zijn pensionering een AOW-uitkering van ruim 800 euro (als je een partner hebt) en een deel van ons krijgt daarbovenop nog een aanvullend pensioen, dat is opgebouwd via de werkgever. Regelmatig horen we bij Bentacera: “We sparen met zijn allen heel veel geld voor ons pensioen en het Nederlandse pensioenstelsel is een van de beste van de wereld. Met ons pensioen zit het dus wel goed, toch?” Maar is dat wel zo?

Een belangrijke vraag waar we dan eerst antwoord op moeten hebben, is: Wat is ‘pensioen’ voor jou eigenlijk? Je kunt zeggen: Dat is vanaf het moment waarop ik niet meer hoef te werken. Je hoeft niet meer te werken wanneer je voldoende financiële middelen hebt of minder nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Kun jij straks die keuze maken of ben je afhankelijk van de AOW en eventueel van een opgebouwd pensioen, en bepaalt dat wanneer je kunt stoppen?

Vraag jij je wel eens af wanneer je met pensioen zou willen gaan of minder kunt gaan werken? Heb je straks voldoende geld en/of minder lasten om het wat rustiger aan te kunnen doen? Of ga je “gewoon” voor de pensioenleeftijd van 68 jaar of ouder? Wie dan leeft, die dan zorgt.

Veel werknemers bouwen pensioen op via hun werk. En dat is goed, want het is tenslotte geregeld via de werkgever, toch? Er zijn pensioenregelingen die de naam wel hebben, maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Hoe zit dat bij jou? Is jouw pensioenregeling waterdicht? Of zijn er barsten in je pensioen ontstaan door bijvoorbeeld baanwisseling, scheiding, periode van werkeloosheid of zelfstandig ondernemer worden?

Als adviseurs worden wij regelmatig gevraagd om met een oudere werknemer of ondernemer mee te kijken hoe een pensioengat alsnog kan worden gedicht of hoe iemand minder kan gaan werken of zelfs kan stoppen, omdat het werken te zwaar wordt en het verzuim toeneemt. Maar als het zover is, ben je vaak al te laat en is het financieel niet meer mogelijk.

Er zijn ook veel mensen die voor hun eigen pensioen moeten zorgen. En dat komt dan nog wel. Nu eerst maar even… Het bekende uitstelgedrag. Maar tijd is een zeer belangrijke factor om een redelijke spaarpot op te kunnen bouwen.

De zomer loopt op zijn eind. We gaan, of zijn, inmiddels allemaal weer aan het werk en het “gewone leven” is weer begonnen. Neem je eens voor om dit najaar te bekijken welke potjes jij nu allemaal spaart. En belangrijker, probeer voor jezelf een beeld te vormen van hoe jij je pensioentoekomst ziet. Stel je zelf vragen als:

 • Wanneer zou ik willen stoppen? Zet hiervoor een stip aan de horizon.
 • Ga vervolgens na of er dan financiële middelen beschikbaar komen. Denk aan pensioen, AOW, sparen, beleggen, minder lasten. En is dat dan genoeg?
 • Wat zou je allemaal willen gaan doen en welke lasten brengt dat met zich mee? Wordt het reizen of een moestuin?
 • Halen jij en je werknemers straks gezond en vitaal de eindstreep? Of moet je nu al iets ondernemen om straks een minder belastend beroep te kunnen kiezen?

Wanneer je pensioen opbouwt via je werkgever is er meestal een internet portal waarop informatie staat en je berekeningen kunt maken van hoe je er straks voor staat. Maar ook de site www.mijnpensioenoverzicht.nl helpt je op weg.

Eerder stoppen is niet zaligmakend, maar de mogelijkheid om straks te kunnen kiezen om minder te gaan werken of minder belastend werk te doen, is wel een goede en geruststellende optie. Sta “gewoon” eens stil bij jou pensioen en vooral de weg ernaartoe!

Vragen rondom pensioen en zorgplicht?

Wij begeleiden werkgevers en ondernemers bij al hun pensioenvragen. Denk aan:

Vragen rondom pensioen en zorgplicht?

Wij begeleiden werkgevers en ondernemers bij al hun pensioenvragen. Denk aan:

 • Het toetsen van een bestaande pensioenregeling en CAO- of pensioenfondsverplichtingen;
 • Het geven van advies en begeleiding bij het opzetten van een nieuwe pensioenregeling of bij verlenging van een bestaand pensioencontract;
 • Het verzorgen van een veilig en efficiënt instemmingstraject bij aanpassing/ verlenging van pensioenregelingen om zo toekomstige financiële risico’s voor de werkgever te beperken;
 • Het opzetten van een passende seniorenregeling (“InBalansPlan”);
 • Het ondersteunen van de HR-adviseur, de OR en personeelsvertegenwoordiging;
 • Het opzetten en uitvoeren van een pensioencommunicatieplan: Een juiste manier om werknemers te informeren over hun pensioen doormiddel van presentaties en spreekuren of bijvoorbeeld;
 • Het verzorgen van pensioenplanningen voor 50+ werknemers;


De vraag rond pensioen en de zorgplicht van werkgevers neemt toe. Om je goed van dienst te kunnen blijven, breiden wij ons team vanaf oktober verder uit met twee ervaren en gediplomeerde pensioenadviseurs. Heb je inspiratie nodig of wil je een vrijblijvend gesprek over onze visie op pensioen neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800