Op zoek naar de ruwe diamant in een krappe arbeidsmarkt

11 november 2019

Alle opdrachten en tentamens gehaald? Check! Stages voldoende afgerond? Check! Scriptie of eindopdracht ook nog gehaald? Check! Tijd dus voor een feestje, want ik ben klaar met mijn opleiding! Maar nu?

Voor mijzelf is bovenstaande nu twee jaar geleden. Na een leuke studietijd, een mooie en leerzame stage en met mijn diploma in mijn hand sta ik voor de grote vraag: waar ga ik als starter aan de slag? Ik bezit actuele kennis, ben bereid om nog veel meer te leren en wil alle kansen aangrijpen, maar ik heb geen relevante werkervaring.

Die ontbrekende ervaring blijkt een heikel punt te zijn in de zoektocht naar een leuke baan. Veel ondernemers zijn op zoek naar jonge mensen, maar dan wel het liefst met minimaal vijf jaar werkervaring. Maar is deze combinatie wel realistisch in deze tijd? En waarom zou je niet een starter aannemen zonder - of met geringe - ervaring?

Het is als ondernemer natuurlijk het fijnst wanneer je een nieuwe medewerker aanneemt die veel kennis bezit en de fijne kneepjes van het vak al kent. Het vergt dan minder tijd en energie om deze nieuwe collega in te werken en je kunt je kostbare tijd op een andere manier besteden. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er echter voor dat het steeds moeilijker wordt om goede mensen aan te trekken. Medewerkers hebben het naar hun zin bij de huidige werkgever, ontvangen daar een mooi salaris, krijgen zo nu en dan een leuke bonus en kijken daardoor niet om zich heen naar wat nieuws.

De meest recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bevestigen dat de krapte op de arbeidsmarkt maar blijft toenemen. In het eerste kwartaal van 2019 stonden in bijna alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in 2018. Daarnaast is ook het werkloosheidspercentage het eerste kwartaal van dit kalenderjaar verder gedaald, naar 3,4%.

Dat de werkloosheid daalt is uiteraard een mooi gegeven, maar in combinatie met de stijging van het aantal vacatures is dit een gevaarlijke combinatie. Het wordt in deze situatie alleen maar moeilijker om personeel te werven. De positieve kant aan dit verhaal is dat ondernemers ervoor kiezen medewerkers een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden, om zo de medewerkers te binden.

Het is het overwegen waard om te kijken of er starters zijn die bij jouw bedrijf passen, om zo toch personeel te werven. Jouw bedrijf moet immers ook door blijven draaien. Starters zijn nog jong en flexibel, nemen nieuwe kennis en inzichten mee en hebben vaak nog geen torenhoge salariseisen. Bekijk de starters, en ook de mensen die graag van sector zouden willen switchen of iemand die momenteel in de WW zit, daarom eens als een ruwe diamant. Die diamant moet nog geslepen en gevormd worden voordat deze de optimale opbrengst levert. Door voor nieuwe medewerkers te kiezen die weinig of geen ervaring hebben in jouw vakgebied, kun je ze zelf opleiden en hen jouw normen en waarden bijleren zodat ze goed binnen jouw bedrijf passen. En wat is nu mooier dan iemand te zien ontwikkelen?

Dus wil jij je eigen spits, dribbelaar of ijzersterke verdediger opleiden en ontwikkelen? Neem dan een voorbeeld aan een voetbalclub als Ajax: kijk eerst naar de jongere selectie en haal jouw Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt binnen!