Old soldiers never die: Doorwerken na je pensioen

11 november 2019

Zwoegend in mijn tuin mijmerde ik over mijn strategie voor het beste eindresultaat: exact uitkienen wat waar moet groeien, of de natuur de vrije hand laten? De ervaring leert dat wanneer je de natuur een beetje de ruimte geeft, dat soms tot aangename verrassingen leidt. Datzelfde principe ervaar ik ook in mijn werk. Je moet natuurlijk wel een doel hebben en lijntjes uitzetten om richting te geven, maar als je mensen vervolgens vrijlaat om de weg daar naartoe in te vullen, ontstaan er vaak onvoorziene, soms onorthodoxe verrassingen.

Het valt me op dat mensen die volgens dit principe werken vaker doorgaan met werken na hun pensioen. Het is dan ook zonde dat bij pensionering er een schat aan kennis en ervaring verloren gaat. Begrijp mij goed: ik gun iedereen zijn welverdiende oude dag, vooral als je er door zwaar belastend werk eenvoudigweg aan toe bent. In dat geval werkt een verhoging van de pensioenleeftijd niet.

Wanneer werkt het wel? De werknemers en ondernemers in deze groep die ik ken, hebben vrijwel allemaal het gevoel dat zij zélf grip hebben op hun werk. Ze kunnen het zelf inrichten en blijven er hierdoor de uitdaging in zien. Dat kun je als werkgever niet aan iemand opleggen. Je kunt er alleen binnen de kaders ruimte voor geven. Soms is het ook een combinatie van het eerder in laten gaan van een deeltijdpensioen en na de pensioenleeftijd een aantal dagen per week doorwerken. En zo lijkt het gezegde werkelijkheid te worden: Old soldiers never die!

Hoe maak je de weg vrij voor mensen die ook na hun pensioen actief willen blijven in hun functie? Naar mijn mening doe je dat door zo vroeg mogelijk duidelijk te zijn in je doelen en vervolgens ruimte te geven door niet alles naar je eigen hand te willen zetten. Op latere leeftijd wordt het steeds lastiger voor medewerkers om met ruimte om te gaan, wanneer ze eerst in een strak keurslijf hebben moeten werken. Ruimte geeft mensen het gevoel grip te hebben op hun eigen situatie in het werk. Daardoor bereik je gezonder een flexibele eindstreep.

Het wordt echt samenwerken aan het realiseren van je doelen. Misschien nog wel mooier en beter dan je verwacht. En wellicht biedt het jou ook meer ruimte om (nog meer) te genieten van de mooie dingen in het leven!