Maak dit jaar nog gebruik van de jubelton!

07 april 2022

Bij de formatie van het nieuwe kabinet was al besloten dat de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning (in de volksmond ook wel de ‘jubelton’) in de schenkbelasting gaat verdwijnen.

Er werd afgesproken dat de jubelton per 1 januari 2024 zal worden afgeschaft. Tot die tijd zou iedereen, die daar nog gebruik van wilde maken, ongeveer een ton belastingvrij kunnen schenken voor de eigen woning. Begin maart is bekend gemaakt dat alleen dit jaar nog een ton belastingvrij geschonken kan worden en dat de vrijstelling per 1 januari 2023 al wordt verlaagd naar € 27.231,-. Voor mensen die nog gebruik willen maken van deze verhoogde vrijstelling, begint de tijd te dringen.

Maar wat is de jubelton eigenlijk?

De jubelton is een eenmalig verhoogde vrijstelling in de successiewet voor de eigen woning. Iedereen kan de vrijstelling toepassen. Niet alleen tussen ouders en kinderen, maar ook bijvoorbeeld tussen grootouders en kleinkinderen of jou en je buurvrouw.

Om gebruik te maken van de vrijstelling moet de schenking aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de ontvanger jonger dan veertig jaar zijn en moet de schenking gebruikt worden ten behoeve van de eigen woning. Het gaat hierbij om het aankopen, opknappen en/of aflossen van de hypotheek van de eigen woning. Wil je gebruik maken van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning? Dan moet er ook aangifte schenkbelasting gedaan worden.

Wil je nog gebruik maken van de verhoogde vrijstelling? Dan is nu het moment om hier actie op te nemen. Vanaf 1 januari 2023 zal de vrijstelling verlaagd worden en vanaf 1 januari 2024 zal de vrijstelling volledig verdwijnen.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je nog vragen over de verhoogde vrijstelling en wil je meer weten over de kansen in jouw situatie? Neem dan gerust contact op met de belastingadviseurs van Bentacera via 088-3210800 of door middel van het onderstaand contactformulier.