Loonsverhogingen en de invloed op jouw onderneming

29 juni 2022

Nieuwe loonsverhogingen komen eraan en hebben ook invloed op jouw organisatie. Ben jij al voorbereid?

Er is veel krapte op de arbeidsmarkt, de inflatie is de laatste maanden enorm, grondstoffen worden duurder, de rente gaat omhoog, de lonen stijgen en energieprijzen bereiken recordhoogtes. De gevolgen van corona en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn wereldwijd voelbaar en hebben de hierboven genoemde bewegingen in een stroomversnelling gezet. Dit alles leidt ertoe dat je als ondernemer genoodzaakt bent om de kostprijs van jouw producten of diensten te verhogen, maar ben jij als ondernemer wel bewust van jouw kostprijs? Een andere belangrijke vraag is of jij als ondernemer ook jouw commerciële tarieven aanpast door een stijgende kostprijs. Door alle ontwikkelingen is het essentieel om jouw verdienmodel eens kritisch onder de loep te nemen.

Regelmatig zien wij in de praktijk dat ondernemers, mede door de stijging van prijzen, werkzaamheden uitvoeren of producten produceren onder de kostprijs. Dit brengt de continuïteit van de onderneming in gevaar. Hogere kosten eten namelijk de marge op. 

Goed inzicht in jouw verdienmodel is daarom van groot belang. Laat de continuïteit van jouw organisatie niet in gevaar komen en maak gebruik van een methodiek waarmee je als ondernemer toekomstgericht werkt aan grip en rendementsverbetering binnen jouw organisatie. Heb je hier hulp bij nodig dan willen wij graag met je meedenken. Samen onderzoeken we hoe jouw organisatie toekomstbestendiger wordt. Een subsidie (MKB Voucher van SNN) van maximaal € 2.500,- helpt je alvast op weg om samen met ons te zorgen voor een optimaal rendement en het waarborgen van de continuïteit van jouw onderneming. Ook in deze dure tijden.

Loonsverhogingen in de verschillende cao's

Veel medewerkers hebben de afgelopen periode salarisverhoging gekregen of krijgen die binnenkort. Dit voorjaar zijn er verschillende cao's waarin een loonsverhoging is afgesproken. Misschien geldt dit ook voor jou. We zetten een aantal verhogingen voor je op een rij:

  • Cao’s in de sector Metaal & Techniek: de lonen stijgen per 1 juli met € 42,50, per 1 september 2022 met 2,75%, per 1 maart 2023 met 3,25% en per 1 januari 2024 met 0,6%. Per 1 juli 2022 is er een eenmalige uitkering van € 382,50. Jongeren tot 21 jaar krijgen per 1 januari 2023 een extra loonsverhoging, zodat zij in totaal minimaal 5% loonsverhoging krijgen, onder andere door de loonsverhoging van € 42,50.
  • Cao Bouw & Infra: Vakbonden en werkgevers hebben maandag 13 juni een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de ruim 110.000 werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra. Als vakbondsleden en de achterban van de werkgevers akkoord gaan, wordt de hoogste loonsverhoging ooit in deze cao uitbetaald: 5%.
  • Cao Horeca: Loonsverhoging van 3,4% op 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon. Loonsverhoging van 2% op 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (mits 24 maanden in dienst). Per 1 januari 2023 een individueel keuzebudget van € 150,- per jaar voor eigen ontwikkeling.
  • Cao Hoveniers: 2,5 procent per 1 september 2022
  • Cao Jeugdzorg: Loonsverhoging 3% in 2022, en 3% in 2023. Per 1 januari 2023 een individueel keuzebudget van € 150,- per jaar voor eigen ontwikkeling.

Ook de minimumlonen gaan per 1 juli omhoog naar € 1.756,20 bruto per maand, dit is omgerekend € 405,30 bruto per week en € 81,61 bruto per dag.

MEER WETEN OVER DEZE BLOG?

Erwin Henstra vertelt je graag meer. Vul dan het onderstaande contactformulier in. Uiteraard kan het gesprek ook digitaal.