Kies een nieuwe collega alsof je gaat trouwen

23 december 2016

Als je vindt dat personeel je belangrijkste kapitaal is, is het belangrijk dat je nieuw personeel goed kiest. Hierbij is het cv niet het belangrijkste. Het gaat erom dat je op een dieper niveau voelt dat het klopt. Alsof je zou gaan trouwen, als het ware.

De nieuwe medewerker moet passen bij jouw bedrijf. Je moet het gevoel hebben dat hij of zij in het team past. Om hier in een sollicitatiegesprek achter te komen, is het belangrijk te weten waar jullie voor staan en waar jullie voor gaan. Wat is de reden dat jij en je medewerkers ’s ochtends in de auto stappen? Wat maakt dat jouw medewerkers zich inzetten voor jullie klanten? Waar worden jullie allemaal enthousiast van? Dit is in negen van de tien gevallen meer dan het salaris. De antwoorden hierop vormen een beeld van wat bij jou past.

Als je weet wat bij jouw bedrijf past, weet je waar je in het sollicitatiegesprek op moet letten. Als je als kernwaarde ‘betrokken’ hebt, stel je niet de vraag “ben je betrokken?”. Het gewenste antwoord is dan wel duidelijk. Je gaat in het gesprek op zoek naar hoe de kandidaat bij vorige werkgevers, tijdens zijn studie of op welke plek dan ook omging met het thema betrokkenheid. Leg vanuit hier de vraag ook terug bij de sollicitant. Het is minstens zo belangrijk om te ontdekken of jouw bedrijf bij hem of haar past.

Toen ik zeven jaar geleden voor Bentacera koos heb ik die check niet gemaakt. Ik koos voor de P&O-functie en had zelfs een vooroordeel over werken bij een accountantskantoor. “Daar werken toch alleen grijze muizen?”. Ik werk na ruim zeven jaar met veel plezier voor een menselijke, innovatieve en betrouwbare werkgever waar ik me op mijn plek voel. Gelukkig komt het dus soms ook onbewust goed. Als P&O’er vind ik het echter belangrijk om de keuze bewust te maken, want het gaat om jouw bedrijf en jouw personeel.

Een goed sollicitatiegesprek begint dus niet bij de kandidaat, maar bij jezelf. Kijk goed naar jezelf en dan naar de kandidaat. Bepaal dan of jullie bij elkaar passen. En als dat goed voelt, dan zeg je “ja”. Als het goed voelt dan ga je het ‘huwelijk’ aan. Ik wens je veel mooie (arbeids)relaties!