Duurzaam ondernemen wordt fiscaal gestimuleerd

01 november 2023

Deze blog is geschreven door: Bati Akarsu. 

Wijzigingen Energie-investeringsaftrek en BPM

Als ondernemer word je vandaag de dag steeds meer aangemoedigd om duurzaam te ondernemen, terwijl niet-duurzaam ondernemen juist meer wordt ontmoedigd. Zowel het aanmoedigen als ontmoedigen gebeurt op een eenvoudige wijze: door middel van een belastingkorting of een belastingheffing. In het kader hiervan wijzigt in 2024 het een en ander ten aanzien van de zogenaamde Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Deze wijzigingen kunnen voor jou als ondernemer van groot belang zijn.

De wijzigingen ten aanzien van de Energie-investeringsaftrek

De EIA geldt voor zowel de IB-onderneming als de BV. Op het moment dat je vanuit jouw onderneming investeert in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, kun je gebruik maken van deze regeling. Hierbij moet je nog wel aan vier voorwaarden voldoen:

  • ­De investering bedraagt ten minste €2.500,- per bedrijfsmiddel.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst. Bedrijfsmiddelen die niet op de energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstof besparen, kunnen onder bepaalde omstandigheden ook onder de EIA vallen.
  • Er is niet ook gebruik gemaakt van de milieu-investeringsaftrek.

Op het moment dat aan deze vier voorwaarden is voldaan, kan een aftrek plaatsvinden van 45,5% over de waarde van het bedrijfsmiddel ten laste van de belastbare winst. Hierbij is wel enige haast geboden. Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de aftrek namelijk nog maar 40%. Het kan zijn dat je van plan bent een bedrijfsmiddel aan te schaffen waarop de EIA van toepassing zou kunnen zijn. In dat geval is het van belang om alles rondom de EIA nog vóór 2024 te regelen.

De wijzigingen ten aanzien van de BPM

Over de aanschaf van jouw auto betaal je BPM. De hoogte van deze belasting is onder andere afhankelijk van de uitstoot van de auto. Kortom; hoe meer de auto uitstoot, hoe meer BPM je betaalt. Op dit moment geldt een BPM-vrijstelling voor ondernemers die een bestelauto aanschaffen. Daarnaast geldt momenteel ook een BPM-vrijstelling voor elektrische auto’s. Deze vrijstellingen komen per 1 januari 2025 te vervallen. Tot slot gaat de vaste voet van de BPM per 1 januari 2025 met €200,- omhoog. Mocht je dus een elektrische auto of een bestelauto willen aanschaffen, dan is het slim om dit nog vóór 2025 te doen.

Als je besluit om vanaf 2025 een auto aan te schaffen, dan is het raadzaam om voor een auto met een lage uitstoot te kiezen. Op deze manier betaal je minder BPM dan bij een auto met een hogere uitstoot.

Vragen over de wijzigingen?

Heb je vragen over (de wijzigingen rondom) de EIA of de BPM? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te helpen. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om gebruik te maken van de EIA of de BPM-vrijstelling in jouw specifieke geval.

Diensten:

Belastingadvies

Hulp nodig? Wij helpen je graag. Neem contact op met je relatiemanager of met Emre Sönmez. 

Contactpersoon

Emre Sönmez
Senior Belastingadviseur
 

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

 

 

Wil je dividend uitkeren in 2024? Houd dan rekening met de effecten van de belastingtarieven in box 2, de algemene heffingskorting en de wet excessief lenen.

Vanaf 1 juli 2024 wordt belastingrente in rekening gebracht over de verschuldigde IB en/of VPB over 2023. Dit wil je dus voorkomen.

Ben jij een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heeft het Belastingplan 2024 verschillende gevolgen voor jou. Lees hier wat dit voor jouw situatie betekent.

De regels voor de pensioenaftrek zijn royaal verruimd. We vertellen je alles over de combinatie van factoren die kunnen zorgen voor een groot belastingvoordeel, vooral als je nog in 2023 actie onderneemt.

Neem nu maatregelen tegen onnodig hoge fiscale lasten in box 3. Wij geven je een aantal tips die je het best nog voor 2024 kunt doorvoeren.