De week van de werkstress: Hoe gaat het écht met je?

15 november 2021

Van 15 tot en met 19 november 2021 is het de Week van de Werkstress. In deze week wordt (extra) veel aandacht besteed aan het bestrijden van werkstress. Het thema dit jaar: Mentale Kracht.

Het doel van deze week is om werkgevers en medewerkers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden om serieus werk te maken van mentale kracht. Hierbij gaat mentale kracht niet alleen om het reageren, maar ook over het goed voorbereid zijn op (dreigende) stress of een eventuele tegenslag.

Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress en tegenslagen is een belangrijke factor bij het voorkomen van werkstress. Door de coronacrisis werd en wordt er meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele medewerkers en organisaties. Alleen door jezelf (als persoon of organisatie) en de beschikbare hulpbronnen goed te kennen, weet je hoeveel gewicht je aankunt. Behandel mentale kracht als een spier die je moet ontwikkelen/trainen, onderhouden en op zijn tijd ook rust moet gunnen.
Even een aantal feiten op een rijtje. Vorig jaar gaven 1.3 miljoen medewerkers in Nederland aan dat zij last hebben van burn-out klachten. 38% van de medewerkers ervaart hoge taakeisen en 37% geeft werkdruk of werkstress als reden van verzuim. Medewerkers binnen Nederland verzuimen bij elkaar opgeteld 11 miljoen dagen per jaar, met werkstress als reden voor het verzuim. Deze cijfers geven overduidelijk aan dat werkgevers dit onderwerp serieus moeten nemen.

Feit is dat bepaalde vormen van druk een positieve factor kunnen zijn die medewerkers helpt om productiever te worden. Sommige mensen hebben dit zelfs nodig om op korte termijn te kunnen presteren. Aan de andere kant kan een bovenmatig gevoel van stress dat langere tijd aanhoudt zijn tol eisen. Dit kan resulteren in een reeks van psychologische en emotionele gezondheidsklachten die samengevat kunnen worden onder de noemer werkstress. Uiteindelijk kan dit leiden tot een burn-out.

Er is geen eenzijdige oorzaak van werkstress. Stress kan ontstaan bij plotseling onverwachte druk, maar meestal is werkstress het resultaat van een combinatie van stressvolle factoren die toegenomen zijn over een langere periode. Sommige mensen raken gewend aan de symptomen van langdurige stress die ongemerkt worden opgestapeld.

Wat kan ik als werkgever doen tegen het verminderen van werkstress?

Als mentaal sterke organisatie ben je voorbereid op veranderingen, stress en tegenslag. Hier kun jij als werkgever gericht naartoe werken. Dit doe je onder andere door het werk slim te organiseren. Zorg dat je als werkgever je processen helder hebt en dat deze processen ook helder zijn voor jouw medewerkers. Creëer duidelijkheid over ieders verantwoordelijkheden. Dit kun je doen door duidelijke procesbeschrijvingen en functieprofielen op te stellen.

Ga in gesprek met medewerkers en zorg ervoor dat je in verbinding met ze komt te staan. Dit kun je doen door de gesprekkencyclus met jouw medewerkers op te starten. Vraag als werkgever een keer door op de vraag ‘hoe gaat het?’ Vaak krijg je dan een standaard antwoord terug, maar vraag dan: ‘Hoe gaat het écht met je?’. Wees oprecht geïnteresseerd in de situatie van jouw medewerkers. Zo kom je erachter wat er echt speelt. 

Creëer binnen jouw organisatie een gevoel van vertrouwen waarin medewerkers zich durven uit te spreken over de impact van hun werkzaamheden. Ben je benieuwd hoe medewerkers het werken bij jou ervaren? Laat ze eens een medewerkerstevredenheidsonderzoek invullen. Dit biedt waardevolle informatie en geeft goed weer waar eventuele knelpunten zitten binnen jouw bedrijf.

Verlaag de werkstress binnen jouw organisatie door het werkplezier en het welzijn van medewerkers te verhogen. Voorbeelden van energiebronnen zijn steun van collega’s of de leidinggevende, betrokkenheid bij de organisatie, doorgroeimogelijkheden, autonomie en positieve feedback. Dit is de eerste stap hoe jij als werkgever kan beginnen met het verlagen van de werkdruk. Een goede dialoog met jouw medewerkers is hierbij belangrijk. Maak werkstress bespreekbaar binnen jouw organisatie, om zo langdurig verzuim te voorkomen.

Meer weten?

Zou jij graag ondersteuning willen in het inzichtelijk maken van de processen, het opstarten van de gesprekkencyclus, het opstellen van functieprofielen óf inzicht willen krijgen hoe medewerkers eventuele werkstress of het werken bij jouw organisatie ervaren? Neem gerust contact op via 088-3210700 of door middel van onderstaand contactformulier. Wij helpen je graag verder!