You’ve got mail: daar is de ‘lijst met op te leveren stukken’ weer.

01 december 2020

Het is februari en je geniet van een prachtige, zonnige woensdagmiddag. Nog twee weken voordat de controle begint, dus je neemt de ‘lijst met op te leveren stukken’ van je accountant door. De lijst is weer enorm; er moeten veel stukken opgeleverd worden. Het lijkt ieder jaar zelfs wel meer te worden.

Gelukkig worden documenten en onderbouwingen gevraagd die je bij de maandafsluiting hebt opgesteld. Tussentijdse cijfers, saldibalans, debiteurenlijst… check.

Maar dan: de geld- goederenbeweging. Tsja, hoe ga je dat aanpakken? Dit gaat veel tijd kosten en het is gebaseerd op een enorme hoeveelheid data.

En dan komt die herinnering bovendrijven van de vorige jaarrekeningcontrole. Je herinnert je ineens dat het vorig jaar niet is gelukt om deze tijdig aan te leveren. Het was toen meer werk dan je had voorzien. Jullie accountant had deze toch echt nodig voor zijn controle. En na de afronding van dit overzicht, moest er ook nog onderbouwing komen van de ‘verschillen’. “Man, man, man”, zou Rob Geus hebben gezegd. En nu vragen ze wéér die geld- goederenbeweging…

The first blow is half the battle
Bovenstaande battles komen wij in de praktijk vaak tegen: er worden documenten en onderbouwingen opgevraagd bij onze klanten die niet op tijd beschikbaar zijn. Vaak zijn dit de stukken waar veel tijd en energie in gaat zitten om ze goed voor te bereiden. En als je het eenmaal hebt aangeleverd, dan volgen er weer vele verdiepingsvragen. Het resultaat: een stroperig controleproces en irritaties van beide kanten.

Is er een oplossing? Jazeker. En een simpele, al zeg ik het zelf. Het enige wat je er voor hoeft te doen, is tijdig nadenken wat je zelf wél kunt opleveren en wat je beter kunt laten doen. Een goed begin is dus het halve werk. Klinkt logisch, maar blijkt soms toch lastig.

Wij zorgen dat het PASt

Hoe je de oplevering overlaat aan een ander? Dat kan door het inschakelen van Pre Audit Support van Bentacera. Wij zijn specialist op het gebied van controle én data analyse. Daardoor kunnen wij de gevraagde documenten efficiënt, effectief, tijdig en conform verwachting aanleveren.

Dat is verrassend!
Terug naar de geld- goederenbeweging. Het mooie van de inzet van onze PAS-specialisten is dat de oplevering van de geld-goederenbeweging aan de controlerend accountant niet het enige is wat je ermee kunt. Er is méér.
Wij gebruiken de geld-goederenbeweging ook om inzicht te krijgen. Inzicht in processen en de uitkomsten daarvan. Wij vinden antwoorden op de vraag “wat gebeurt er en waarom?”. En belangrijker: wat kun je verbeteren waardoor de interne processen efficiënter en effectiever verlopen? En wat kan veranderd worden, waardoor je nog beter ‘in control’ bent? Dát is waar wij de inzichten uit de geld- goederenbeweging voor gebruiken. Samen met jou de verbanden analyseren en je organisatie sterker maken voor de toekomst.
“Dat is verrassend”, hoor ik mijn klanten dan vaak zeggen. Het primaire doel is om de oplevering voor de accountant tijdig gereed te hebben, maar uiteindelijk worden de verkregen inzichten gebruikt voor het verbeteren van je organisatie.

Meer weten over Pre Audit Support?

Kijk op onze Pre Audit Support pagina

Wil jij dit ook ervaren?

Neem dan contact gerust contact met ons op via 088-3210800