Wiebes: geen VAR meer voor zzp'ers

Gepubliceerd op 20-4-2015 10:39:13

Als het aan het kabinet ligt, hebben zzp'ers en freelancers binnenkort geen VAR-verklaring meer nodig om te laten zien dat ze zelfstandig zijn. Ook de plannen voor een digitale opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie zijn van de baan, schrijft Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer.

In plaats daarvan gaat de Belastingdienst werken met voorbeeldovereenkomsten per sector, die op de website van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. 'Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk', aldus de staatssecretaris in een toelichting. Een bedrijf mag ook, naar voorbeeld van de Belastingdienst, voor al zijn freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is.

De plannen zijn gebaseerd op voorstellen vanuit zzp-organisaties, werkgevers en vakbonden. Deze moeten leiden tot minder papierwerk voor opdrachtgevers en zzp'ers en meer zekerheid over hoe de fiscus een arbeidsrelatie beoordeelt. In de nieuwe overeenkomsten wordt vastgelegd onder welke voorwaarden de zzp'er werkt. Als deze afspraken worden nagekomen, kan de fiscus achteraf niet met verrassingen komen.

Op dit moment kan een zzp'er flinke naheffingen krijgen als de belastingdienst achteraf concludeert dat hij niet als zelfstandige heeft gewerkt, maar als werknemer. Op dat moment verliest de 'zelfstandige' namelijk het recht op de belastingvoordelen waar hij als beginnend ondernemer recht op had. Bij de naheffingen wordt op dit moment alleen de zzp'er verantwoordelijk gesteld, terwijl de opdrachtgever buiten schot blijft.

Samen verantwoordelijk
Met de nieuwe afspraken wordt de opdrachtgever medeverantwoordelijk voor eventueel gesjoemel. Daarmee hoopt de fiscus het aantal schijnzelfstandigen te reduceren. Volgens berekeningen van de Belastingdienst is ongeveer een op de tien zzp'ers geen echte ondernemer, waardoor de schatkist honderden miljoenen misloopt.

'De VAR wordt afgeschaft en het alternatief BGL (Beschikking geen loonheffingen, red.) komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen', zegt Wiebes. 'In het verleden dwarrelden er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook van af dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de beide Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.'

Bron: ANP/Volkskrant

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256