Een gesprek met Jilke Kooijker van Terra Mannenmode

Geüpdatet op 26-2-2019 12:34:36

Wij proberen het voor mannen zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. De meeste mannen houden gewoon niet zo van winkelen. En als ze dan toch iets moeten aanschaffen, dan het liefst gelijk alles in één winkel. ‘Dan ben ik ook maar klaar’ denken ze.” Jilke Kooijker weet waar hij het over heeft. Hij werkt nu zo’n tien jaar bij Terra Mannenmode, waarvan de laatste drie als eigenaar. “Mannen zijn veel rechtlijniger in hun doel. Vrouwen willen het liefst overal even binnenkijken.”

Je eigen koers varen
Terra Mannenmode vind je middenin het dorpscentrum van Joure. De kledingzaak bestaat ruim 125 jaar en zat drie generaties in dezelfde familie tot Jilke de boel overnam. “Joure is een leuk plekje waar je nog steeds veel kleine middenstanders vindt. Ondernemers die net als ik lekker hun eigen koers bepalen.” De boerenzoon is ook een echte ondernemer. Altijd bezig met zijn zaak. “Al is het maar in gedachten.” Hij maakt zich niet te druk om ‘gekke trends’. Daar zijn ze volgens hem in het nuchtere noorden toch minder gevoelig voor. “En uiteindelijk komt daar het grootste deel van onze klanten vandaan.”

“Even helemaal los van de zaak”
Toen hij de kans kreeg Terra Mannenmode over te nemen, deed hij eerst wat onderzoek. “Er gaat immers nogal wat tijd in zitten”, zegt hij droog. “Als ondernemer ben je haast altijd bezig, ook thuis nog.” De balans tussen werk en privé is wel eens zoek, geeft hij toe. “Ik heb niet veel vrije tijd. En als ik vrij ben, moet ik echt even helemaal los van de zaak zijn.” Dat lukt hem vooral tijdens sloeproeien. “Dan gaat de knop echt even om. En daar haal ik dan ook weer nieuwe energie uit.”

Tijdwinst
De samenwerking met Bentacera levert hem tijdwinst op. “We werken sinds kort met boekhoudprogramma Twinfield. Dat stukje automatisering zorgt ervoor dat ik tijd overhoud voor andere zaken. Zoals wat rond dartelen in de zaak. Ik sta graag zelf op de winkelvloer. Lekker bezig zijn met de klanten. Dat vind ik het leukste en dat is ook mijn grootste kracht.” Ook bij de overname kon Jilke vaak terugvallen op Bentacera voor advies. “Vanuit die startpositie nam ik veel beslissingen op gevoel. Dan is het fijn wanneer dingen nog even onderbouwd worden met wat cijfers.”

“Ik heb genoeg ideeën”
Hij begrijpt dat het boekhoudkundige werk nou eenmaal moet gebeuren. “Als ik dat allemaal zelf doe, zou ik niet meer in de winkel kunnen staan. Daarom is het prettig om terug te kunnen vallen op een partij met de nodige ervaring. En ik denk dat er zeker nog meer uit deze samenwerking valt te halen.” De toekomst ziet hij zonnig in. “Het wordt nu langzaamaan tijd om de zaak echt een eigen gezicht te geven. Daar ben ik al wat mee bezig, samen met mijn team. Ik heb in ieder geval genoeg ideeën.”

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?