Cd voor jou, cd voor mij

Auteur: Ylva Bruinsma - Heslinga

09 november 2022

De inboedelverdeling, volgens Acda en De Munnik is het allemaal niet zo moeilijk. Die cd was van ons allebei, maar ‘gekregen van mijn moeder dus van mij’. Is het echt zo simpel? Hoe regel je de verdeling en wie krijgt wat na een scheiding?

Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan is doorgaans vastgelegd hoe de boedel bij scheiding wordt verdeeld. Maar wanneer je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de volledige boedel gezamenlijk. In overleg bepaal je dan samen wie wat krijgt. Dat gebeurt meestal op het moment dat een van beiden (of allebei) gaat verhuizen. Je doet er goed aan de verdeling in een echtscheidingsconvenant op te nemen.

In gesprek met je ex-partner

Een wensenlijst is een hulpmiddel bij de inboedelverdeling. Je schrijft daarop de zaken die je graag zou krijgen. Veel spullen kun je waarschijnlijk redelijk goed tegenover elkaar afstrepen. Over zaken die op beide lijsten voorkomen, moet je echter onderhandelen. Dat is niet altijd eenvoudig, zeker wanneer je in scheiding ligt. Ook omdat het lastig is een duidelijke waarde aan spullen toe te kennen. Die tien jaar oude bank, is die evenveel waard als de laptop? Vaak is het een kwestie van geven en nemen.

Vergoeding voor de vertrekker?

Meestal behoudt degene die in het huis blijft wonen het meubilair. Degene die vertrekt, moet dus nieuwe meubels kopen en kan daar een financiële vergoeding voor verlangen. Besef wel dat de achterblijver met tweedehands spullen blijft zitten. De economische waarde daarvan is veel lager en de spullen zijn op korte termijn mogelijk aan vervanging toe. Een volledige vergoeding van het meubilair voor degene die vertrekt, is dus meestal niet reëel.

Bijzondere boedel

Een gevoelig onderwerp vormt het huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een hond: wanneer beide partners zich eigenaar voelen van de hond en er allebei aan zijn verknocht, kan het lastig zijn om de hond te ‘verdelen’. Een bezoekregeling of ‘co-ouderschap’ kan dan een oplossing zijn.

De blikken bolide

Auto’s behoren niet tot de inboedel, maar ze moeten wel worden verdeeld. Wanneer een huishouden twee auto’s heeft, nemen beide (ex-)partners doorgaans hun eigen auto mee. Maar vaak is er een verschil in waarde tussen beide wagens. Die van de man is vaak meer waard dan die van de vrouw (sorry vrouwen!). Dat verschil in waarde moet wel worden verrekend (sorry mannen!).

Van mijn moeder, dus van mij?

En hoe zit dat nou met die cd van Acda en de Munnik? Dat hangt af van de huwelijksvorm. Ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn erfenissen niet van jullie allebei. Die cd die je van je moeder hebt gekregen, is dus van jou. Deze huwelijksvorm is sinds 2018 de standaard, maar het is mogelijk daarvan af te wijken. Vóór 2018 was de standaard algehele gemeenschap van goederen en die huwelijksvorm kent andere spelregels. Gekregen en geërfde spullen behoren dan tot de gezamenlijke boedel. Een instrument, sieraden en dus ook een cd zijn daarom niet vanzelfsprekend van jou. Ook niet als je die van je moeder hebt gekregen. 

Heb je vragen of wil je meer weten naar aanleiding van bovenstaande? Neem dan gerust (vrijblijvend) contact op via 088-3210860 of kijk op onze echtscheiding en mediation pagina.