Het schaap met drie poten

11 november 2019

Wat moet je nou met een schaap met drie poten? Ben je als bedrijf op zoek naar een nieuwe medewerker, dan heb je er het liefste een met vijf! Maar de tijden dat je bij een vacature uit vele geschikte sollicitanten kon kiezen zijn voorbij. Nu ben je blij als er überhaupt sollicitanten zijn. Dus wat doe je als je alleen kunt kiezen uit schapen met drie poten? Hoe vind je dan toch iemand voor die belangrijke rol in jouw bedrijf, zodat jouw bedrijf kan blijven groeien?

Van perfectie naar passie
Goed, dus een perfecte match is lastig. Een bruikbaar alternatief is het selecteren op een match met de filosofie, ambitie en waarden van jouw bedrijf. Daarbij laat je de selectie op opleiding en competenties (deels) los. Een nog niet ontwikkelde medewerker die goed bij jou past kun je immers opleiden. Een competente medewerker die niet bij jouw bedrijf past, past daar over een jaar ook niet.

Als voorbeeld neem ik Bentacera. Onze ambitie is het ‘adviseren en inspireren om ambities te realiseren’. Daarbij hebben we een set van vijf kernwaarden die niet alleen woorden zijn, maar ook echt geleefd worden. In selectiegesprekken ga ik specifiek in op die waarden. Door open vragen te stellen en LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) toe te passen, laat ik de kandidaat zijn verhaal vertellen. Uit het verhaal destilleer ik de waarden van de kandidaat en kijk of deze met die van ons overeenkomen.

Eerlijk duurt het langst
Een mooi voorbeeld zijn de gesprekken die ik had met twee jongens die net van het hbo kwamen. Allebei hadden ze zes jaar over hun studie gedaan. Ik vroeg de eerste jongen naar de lange studieduur. Er kwam een onsamenhangend verhaal, waarin hij steeds om de kern heen bleef draaien. De tweede jongen stelde ik dezelfde vraag. Het antwoord was klip en klaar: het studentenleven was prachtig. Dit had hij nu afgesloten en hij was klaar voor het werkende leven. De tweede kandidaat kwam overeen met onze waarde ‘eerlijk’ en was dus voor ons een geschikte werknemer.

Aannemen ‘op de groei’
Als je voor deze route kiest is het belangrijk om te achterhalen wat iemand zijn groeiambitie en groeipotentie zijn. Want de kandidaat moet niet alleen bij jouw bedrijf passen, hij moet zich ook kunnen ontwikkelen. Hier komt naast een goed gesprek ook een assessment om de hoek kijken. Met een assessment kun je op wetenschappelijk onderbouwde wijze de groeipotentie van een persoon boven water halen. Hiermee geef je jezelf de zekerheid dat de tijd, het geld en de energie die je in de kandidaat gaat steken op termijn de moeite waard zullen zijn. Daarnaast geeft een assessment ook handvaten om de ontwikkelingen van de nieuwe medewerker vorm te geven en te versnellen.

Durf te kiezen voor drie
Alles begint dus met de moed om te kiezen voor het schaap met drie poten. En in mijn beleving moet je die stap zetten als je voelt en ervaart dat de kandidaat op dezelfde wijze naar de wereld en het werken kijkt. Daarbij kun je jezelf extra zekerheid geven door de mogelijkheden voor hem of haar in de toekomst helder te krijgen. Van daaruit kan de nieuwe collega groeien naar het schaap met vier poten en wie weet, misschien zelfs vijf.