Het nieuwe normaal in de anderhalve meter-economie

12 juni 2020

‘Het nieuwe normaal’ en ‘anderhalve meter-samenleving’. Zomaar een paar nieuwe kreten die we de afgelopen weken hebben toegevoegd aan onze vocabulaire. Ook woorden als ‘coronabuikje’, ‘intelligente lockdown’ en ‘hoestschaamte’ zijn ineens dagelijks taalgebruik geworden.

Dit laat zien dat wij mensen een prima aanpassingsvermogen hebben. Taal volgt de werkelijkheid. En dat aanpassingsvermogen hebben we de komende tijd hard nodig. Want het is kraakhelder dat er grote veranderingen op ons afkomen, niet in de laatste plaats op onze werkplek. Er zijn legio onzekerheden, maar de eerste fase van het bedwingen van het virus lijkt voorbij. Gelukkig neemt de druk op de gezondheidszorg gestaag af, wat ruimte geeft om voorzichtig te gaan kijken naar hoe we als samenleving verder kunnen.

Belangrijk daarin is natuurlijk onze economie. Hoe groot is de impact voor de verschillende sectoren, hoe zit het met de werkgelegenheid en hoe lang zullen we de gevolgen van deze crisis voelen, zowel in Nederland als wereldwijd? Het beeld op dit moment is niet optimistisch, maar toch moeten en willen we verder.

Eén van de nieuwe termen van de afgelopen periode is de anderhalve meter-economie. Om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreidt, zullen we onze werkzaamheden zo moeten inrichten dat we voldoende afstand van collega’s, klanten en leveranciers houden. Een enorme uitdaging. Want misschien is dit op kantoor nog wel te realiseren, maar hoe zit het met veel andere sectoren: de café’s, theaters, het openbaar vervoer...

Het plan van aanpak

Een cruciale eerste stap is een goed doordacht plan. Protocollen die het mogelijk maken om straks binnen de beperkingen van de anderhalve meter-economie toch zoveel mogelijk door te kunnen gaan. Begin daarom op tijd met deze plannen, zodat je als het weer kan direct aan de slag kunt. Betrek hier zoveel mogelijk je medewerkers bij, zij kennen de knelpunten en mogelijkheden op de werkplek vaak het beste. Maak gebruik van hun aanpassingsvermogen.

Bij het opstellen van deze protocollen moet met veel zaken rekening worden gehouden. Niet alleen de anderhalve meter afstand, maar ook aanscherping van hygiënemaatregelen, communicatie met medewerkers, klanten en leveranciers, digitalisering, thuiswerkprotocollen en niet te vergeten: handhaving van de opgestelde regels. Alleen met heldere afspraken, discipline en een flexibele houding maken we een kans om straks voorzichtig de weg omhoog weer te vinden. Premier Mark Rutte heeft het al vaak benadrukt, we zullen dit echt met z’n allen moeten doen. En dat gebeurt ook al. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven die onderling samenwerken en werkgevers die hun medewerkers betrekken bij de plannen en initiatieven van ondernemingen om de kwetsbaren in de samenleving te helpen. Mooie ontwikkelingen die ook kansen bieden voor na de crisis.

Ook bij Bentacera wordt druk aan een protocol gewerkt, zodat we straks klaar zijn om voorzichtig weer meer op kantoor te kunnen werken. Als medewerkers worden we hier zoveel mogelijk in betrokken, wat leidt tot nog meer creatieve oplossingen en verbinding met elkaar. Zo is er een bel-eens-met-een-collega bingokaart ontwikkeld en worden er plannen gesmeed voor roulerend thuis en op kantoor werken, zodat iedereen elkaar regelmatig op kantoor kan ontmoeten. We richten de werkplekken zodanig in dat er voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden. Ook is een nieuwe collega afgelopen maand op afstand ingewerkt, waarbij creatieve oplossingen zijn bedacht zodat hij zich toch welkom en snel thuis voelt bij Bentacera. En natuurlijk is er veel aandacht voor veilig en gezond werken op zowel kantoor als de thuiswerkplek.

Uit contacten met ondernemers put ik hoop. Ik ben onder de indruk van de veerkracht en het doorzettingsvermogen bij hen en hun mensen. Kop in de wind en gaan voor wat nog wél kan. Blijven ondernemen, omdat je nu eenmaal ondernemer bent! Een prachtige mentaliteit die vertrouwen geeft dat het uiteindelijk weer goed komt.

Wij denken graag met je mee over de vraagstukken die de anderhalve meter-economie met zich meebrengt. Neem dus gerust contact met ons op via 088-3210700 als je eens even wilt sparren of inspiratie zoekt.