Een vervangende leaseauto? Pas op voor dubbele bijtelling!

Auteur: Mark de Jager

27 juli 2020

De vakantieperiode breekt aan. Dat betekent dat een groot deel van Nederland de auto weer vol laadt en eropuit trekt naar zomerse bestemmingen. Heerlijk! Toch? Maar als gebruiker van een elektrische leaseauto kan alleen de gedachte aan een verre reis je al flink wat stress bezorgen. Want hoe plan je zo’n reis en hoe zorg je ervoor dat je op tijd een laadpaal vindt? Als oplossing kun je jouw werkgever vragen om een vervangende auto. Maar hoe zit het dan met de bijtelling? Wij vertellen jou er alles over.

 

De hoofdregel
Allereerst nog even de hoofdregel van de bijtelling voor een zakelijke auto in het kort: als een werkgever een auto van de zaak ter beschikking stelt die je zowel zakelijk als privé gebruikt, wordt een fictief inkomen opgeteld bij je maandelijkse loon. Slechts bij een privégebruik van maximaal 500 kilometer per jaar, mag je de bijtelling achterwege laten. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto dat je rijdt.

Tijdelijk vervangende auto voor de vakantieperiode

Je zakelijke auto mag je tijdelijk inwisselen voor een auto die beter past bij je vakantieplannen. Let er hierbij wel op dat je geen dubbele bijtelling betaalt! Het verschil tussen een bijtellingspercentage van 4% en 22% is immers groot. Dit voorkom je door goed vast te leggen welke auto je ter beschikking krijgt. Wat fiscaal het meest voordelig is leggen wij uit aan de hand van twee scenario’s. Hierbij gaan wij ervan uit dat je een maand een vervangende leaseauto rijdt.

Scenario 1
Stel je rijdt met je reguliere leaseauto jaarlijks zowel zakelijk als privé kilometers. In dat geval heb je dus het gehele jaar bijtelling over je reguliere leaseauto. Mocht je in je vakantie een vervangende leaseauto rijden, dan heb je op dat moment twee zakelijke auto’s tot je beschikking. De bijtelling vindt plaats voor 12/12de over de reguliere auto en voor 1/12de over de vervangende auto. In deze situatie betaal je dus belasting over dubbele bijtelling.

Als je besluit je reguliere leaseauto in te leveren bij je werkgever op het moment dat je de vervangende leaseauto gaat rijden, voorkom je bovenstaand scenario. Slechts de vervangende auto staat in die maand tot je beschikking en dus bestaat de jaarlijkse bijtelling voor 11/12de uit je reguliere leaseauto en voor 1/12de uit je vervangende auto.

Scenario 2
Stel je rijdt met je reguliere leaseauto niet meer dan 500 kilometers privé op jaarbasis. Voor deze auto heb je dus geen bijtelling. Mocht je een maand wisselen naar een andere leaseauto en je reguliere leaseauto niet inleveren, dan heb je ook in dit geval twee auto’s tot je beschikking. De 500 kilometergrens geldt per auto per kalenderjaar en deze grens overschrijd je waarschijnlijk gemakkelijk in je vakantie. Het gevolg is dat je voor je reguliere leaseauto onder de 500 kilometergrens blijft en dus geen bijtelling hebt, maar voor je vervangende leaseauto wel 1/12de bijtelling bij je inkomen moet tellen.

Vervelender wordt het als je jouw reguliere leaseauto alleen zakelijk rijdt, inlevert bij je werkgever en vervolgens met je vervangende leaseauto de 500 kilometergrens overschrijdt. In dit geval is er namelijk sprake van een opvolgende auto en hier gelden andere fiscale regels voor. Door je huidige leaseauto voor een maand in te leveren, heb je maar één leaseauto tot je beschikking en dan geldt de 500 kilometergrens voor beide auto’s tezamen. Met je vervangende leaseauto rijd je op vakantie al snel meer dan 500 kilometer privé en dat betekent dat je, tijdsevenredig, voor beide auto’s in dat jaar wordt geconfronteerd met de bijtelling! Zelfs als vaststaat dat je met je huidige leaseauto in het geheel niet privé hebt gereden.

Kortom, let goed op bij een vervangende leaseauto en laat je goed adviseren over wat voor jou fiscaal het meest voordelig is om onnodig dubbele bijtelling te voorkomen. Heb je toch nog vragen of loop je ergens tegenaan? Neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800 óf door middel van het contactformulier. Wij zijn er om jou te adviseren.

Mark de Jager en Lisette Reitsema