Bouwen aan je team

27 december 2017

Teamgeest, samenwerking, teamspirit, collegialiteit! Bij deze woorden zie ik direct een groep enthousiaste, betrokken en bevlogen mensen voor me. Ik zie mensen die echt gaan voor de klus en die goed weten wat hun teamgenoten kunnen en willen.

Ik vind dit een mooi en inspirerend beeld. En natuurlijk bestaan dat soort teams gewoon. Maar tegenover dat soort topteams staan ook teams waar helemaal geen teamspirit of collegialiteit te bespeuren valt en natuurlijk alles daar tussenin. Als mensen samenwerken, dan ontstaan er vrijwel altijd kleine of grote problemen. Een cruciale factor bij het oplossen van deze problemen is de veerkracht van het team.

Wat is nu eigenlijk een team? Zelf vind ik de volgende definitie heel passend: ‘Een team is een klein aantal mensen die beschikken over de juiste vaardigheden en kennis en streven naar een zelfde eindresultaat en/of doelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gezamenlijke aanpak. Teamgenoten voelen zich aansprakelijk en verantwoordelijk voor individuele en collectieve resultaten.‘

Een team is meer dan een optelling van een aantal individuele medewerkers. Als deze individuen in teamverband goed op elkaar zijn ingespeeld en een gezamenlijke focus hebben, wordt sneller en efficiënter gewerkt. Teamleden leren van elkaar en ontwikkelen zich sneller en de individuele kwaliteiten worden sterker wanneer in een gemotiveerd team wordt gewerkt. Een functionerend team geeft mensen van nature een duwtje in de rug als het even niet gaat en bevestiging op het moment dat ze iets hebben gepresteerd. Samen een doel bereiken is vaak zo veel leuker dan in je eentje!

Een team kan alleen functioneren als er gecommuniceerd wordt. De beste communicatie vind je terug in persoonlijke contacten. Daarom is het heel waardevol om te investeren in deze persoonlijke contacten binnen je team van medewerkers. Om deze persoonlijke band te stimuleren en onderling vertrouwen te creëren is het goed om regelmatig, buiten de dagelijkse werkzaamheden om, als team iets leuks te ondernemen.

Het maakt niet uit of je samen gaat koken, theezakjes vouwen, kajakken of wat dan ook, belangrijk is dat je samen leuke dingen onderneemt. Een positieve gezamenlijke ervaring zorgt voor meer inzicht in elkaars sterke kanten, voor meer loyaliteit en zeker ook voor meer plezier in het werk. En wie wil dat nou niet?

Ik wens jullie een gezond, gelukkig en verbindend 2018!