Zijn oproepkrachten eigenlijk wel zo flexibel?

Gepubliceerd op 22-3-2017 16:29:56
Zijn oproepkrachten eigenlijk wel zo flexibel?

De zomer komt er weer aan! Voor veel ondernemers betekent dit meer werk en dus behoefte aan flexibele arbeid. Een ideaal moment om een aantal medewerkers aan te nemen met een oproepcontract. Maar is een oproepcontract eigenlijk wel zo flexibel?

Bij de salarisverwerking komen we regelmatig oproepkrachten tegen die al jaren op basis van een nulurencontract werken. Dit is best risicovol. Oproepkrachten hebben namelijk meer rechten en plichten dan je zou denken. Omdat wij je willen behoeden voor vervelende verrassingen, zetten we de grootste risico’s op een rijtje.

Aanspraak op uren
Na drie maanden gaat bij oproepkrachten het zogenaamde rechtsvermoeden van arbeidsomvang werken. Dit vermoeden houdt in dat als een oproepkracht gedurende drie maanden een bepaald aantal uren heeft gewerkt, hij aanspraak kan maken op het gemiddelde aantal uren dat hij in die drie maanden heeft gewerkt.

Doorbetaling bij ziekte
Oproepkrachten zullen niet zo snel het gemiddelde aantal uren claimen. Het gaat wel regelmatig mis wanneer een werknemer met een nulurencontract ziek wordt. De zieke oproepkracht kan dan namelijk aanspraak maken op loondoorbetaling voor het gemiddelde aantal gewerkte uren van de afgelopen drie maanden.

Het kan voorkomen dat de periode van drie maanden niet representatief is voor het bepalen van een gemiddeld aantal uren van een oproepkracht. Je mag de zogenoemde referteperiode van drie maanden uitbreiden als dit voor jouw situatie, bijvoorbeeld bij een piek in de zomer in het geval van de horeca, representatiever is. Je moet deze afwijking dan wel goed kunnen uitleggen.

Loonaanspraak per oproep
Naast het rechtsvermoeden van arbeidsomvang geldt voor een aantal oproepkrachten ook de aanspraak van een minimaal aantal uren loon per oproep. Voor oproepers met nulurencontracten geldt dat de oproepkracht recht heeft op drie uur loon per oproep, ook al heeft hij maar één uurtje gewerkt. De werknemer kan tot vijf jaar terug zijn loon vorderen. Dit kan dus een dure grap worden.

Het blijkt dus dat een oproepcontract niet altijd de juiste keuze is. Wij raden je daarom aan om goed na te denken over het type contract dat je aanbiedt aan jouw werknemers.

Voor meer informatie of advies over jouw specifieke situatie kun je uiteraard altijd bij ons terecht.

Lisa Hozeman

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256