Zes punten voor een gouden ondernemingsplan

Gepubliceerd op 4-11-2016 13:17:47
Zes punten voor een gouden ondernemingsplan

Een ondernemingsplan schrijven kan nogal een uitdaging zijn. Waar begin je precies? Waar moet het aan voldoen? Kan ik dat allemaal zelf doen? Als je een antwoord zoekt op deze vragen, helpt Google je vaak al een eind op weg. Je vindt al gauw een heel scala aan websites waarop je diverse formats kunt vinden. In grote lijnen geven deze vijf punten om in het plan te zetten. Laten we ze even kort langslopen.

De ondernemer
Beschrijf in je plan wat je drijfveren zijn. Waarom doe je wat je doet en waar wil je persoonlijk naar toe? Wat wil je nu eigenlijk bereiken? Het is goed om hierover na te denken voor je aan een ondernemingsplan begint. Het kan je veel richting geven.

Het bedrijf
Zorg dat helder is wil je naartoe wilt met je bedrijf. Hoe wil je dat jouw bedrijf in de markt staat?

De markt
Breng goed in kaart wie jouw afnemers zijn. Welke producten of diensten ga je op deze markt uitzetten en wat is eigenlijk die markt? Wat is de doelgroep van jouw onderneming?

De P’s
De P’s staan voor product, prijs, promotie en personeel. Beschrijf welk product je aan gaat bieden en onderzoek wat een goede prijs is voor dit product. Kijk ook naar hoe je het gaat promoten en of je alleen gaat werken of personeel in dienst neemt.

Financieel
Werk het financiële plaatje ook goed uit en beschrijf hoe je start. Is dat met eigen kapitaal of met een financieringsbehoefte? En wat is de beste oplossing om aan een eventuele financieringsbehoefte te voldoen?

Bovenstaande punten zijn heel belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het hebben van een sparringpartner. Meestal start dat met het thuisfront: vrienden, kennissen, mede-ondernemers. Maar denk hierbij ook eens aan de accountant. Een accountant is juist in de opstartfase (ook als het nog niet over financiën gaat) een goede gesprekspartner, en dit is veelal de start van een relatie voor een zeer lange tijd. Hij of zij zal jou en jouw onderneming hiermee goed leren kennen, zodat er goed met je meegedacht kan worden op het gebied van financiële vraagstukken, en je kan bijstaan bij al die andere kwesties die je tegenkomt bij het opstarten van een bedrijf.

Tijdens de normale werkzaamheden bij een bestaande klant stel ik met enige regelmaat nog dezelfde vragen die een startende ondernemer beantwoordt bij het opstellen van een ondernemingsplan. Dit doe ik met een duidelijk doel voor ogen: hoe gaan we voor goud? Laten we samen scherp blijven en dat doel behalen!

Bennie Meijerink

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256